В Ужгороді презентували результати проекту "Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття" (ФОТО)

23 жовтня у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбулася презентація результатів проекту "Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття" та прес-брифінг для регіональних ЗМІ.

В Ужгороді презентували результати проекту "Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття" (ФОТО)

Відкрила презентацію керівник проекту, директор КЗ "Обласний організаційно-методичний центр культури" ЗОР Ганна Дрогальчук. Вона розповіла про роботу колективу над проектом, створення онлайн ХАБу та презентувала каталог в якому йдеться про майстрів та традиції, що успадковуються віками.  Відзначила, що створення ХАБу надасть можливість за допомогою Інтернет сайту поринути у чудову мандрівку унікальним краєм, віртуально побувати у цікавих куточках Закарпаття, дізнатися про давні традиції котрі досі побутують та запросила всіх цей сайт відвідати (NKS.ZakfolkcentEr.info).

Менеджер проекту Олеся Павлюк ознайомила присутніх із його змістом. Зокрема, у ході проекту однією із найцікавіших складових стало проведення шести надзвичайно цікавих для підростаючого покоління місцевих громад майстер-класів Команда перейняла досвід культурних практик народного музикування від Олекси Томишина, традицію лозоплетіння від Віри Вучкан, гуцульського вовноткацтва від Миколи Кокіша, техніку великоберезького ткацтва від Ольги Баков, давню рецептуру приготування колочавської ріплянки від Марії Маркович та традицію лисичовського ковальства від Михайла Пилипчинця.

Окрім створення 8 документальних відеофільмів та проведення майстер-класів, значною ділянкою роботи у проекті було створення мережі фахівців із нематеальної культурної спадщини. Задля цього було проведено обласний навчальний семінар-практикум в селі Лисичого, в якому взяли участь науковці, історики, філологи, мистецтвознавці, фольклористи, керівники закладів культури і мистецтв, спеціалісти районних  методичних центрів. Для них підготовлено методичні рекомендації «Збережемо традиції краю», щодо просування кращих зразків традиційної культури до регіонального та національного переліків. В ході роботи семінару було підписано Хартію про співпрацю між Цетром культури та фахівцями з нематеріальної культурної спадщини.

Бренд-менеджер, керівник проєкту "Туристичний інформаційний центр Закарпаття" Олександр Коваль розповів про свою ділянку роботи над грантом. Він пояснив, що таке нематеріальна культурна спадщина, як її ідентифікувати, сформувати бренд, зробити привабливою для туризму, перетворити у джерело соціально-економічного розвитку місцевих громад було створено 13 відеолекцій, які вже знаходяться у вільному доступі.

В рамках реалізації проекту,  для підсилення промоції елементів НКС  командою була здійснена підготовка та видання каталогу «Майстерність, що успадковується поколіннями». Шанувальники народного мистецтва знайдуть там багато цінної інформації про ткацтво, лозоплетіння, ковальство та інші народні промисли Закарпаття. До слова, текст каталогу перекладено на англійську, що зробить інформацію доступною для читачів усього світу.

Продюсер телепрограм, керівник продакшн студії "adverDante" Михайло Данканич розповідав про створення фільмів, присвячених традиціям нашого краю. 

Присутні мали нагоду проглянути відеофільми про людей, які прославили карпатський край своїм мистецтвом. Зокрема, про чудового майстра, коваля Михайла Пилипчинця з села Лисичово, що на Іршавщині, який вже не одне десятиліття береже й популяризує традиційне ковальство краю, а також  – про виготовлення бринзи.

На презентації проекту «Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини» Ганна Дрогальчук та Михайло Данканич підписали меморандум про співпрацю між Обласним організаційно-методичним центром культури й Агенцією регіонального розвитку та транскордонного співробітництва Закарпаття.

Серед виступаючих та гостей представники місцевої влади, майстри народних художніх промислів та працівники культури, які були задіяні у реалізації грантового проекту. Зокрема Іван Шоля, голова села Нижнє Селище, Володимир Шепета, начальник відділу культури Рахівської державної адміністрації, Ласло Галас, начальник відділу культури і туризму Берегівської районної державної адміністрації, Василь Коцан, директор  Закарпатського музею народної архітектури та побуту, Олександра Гаркуша, директор видавництва та інші.

На завершення презентації ведуча Маріанна Ганькович, а разом з нею і вся команда проекту висловила сподівання, що зроблена ними робота приверне увагу широкої громадськості, зокрема творчої еліти, керівників органів місцевого самоврядування  до проблеми збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини краю, змінить відношення місцевих громад до традиційної культури, допоможе переосмислити її цінність та знайти в ній вигоду для економічного розвитку Закарпаття та України загалом.

Керівник проекту Ганна Дрогальчук в свою чергу висловила вдячність всім, хто взяв участь у реалізації грантової програми, всіляко допомагав у його здісненні.

Для репрезентації одного із обраних елементів нематеріальної культурної спадщини проекту у залі, де проходила презентація проекту була розгорнута експозиція «Світ мережива» великоберезького човниково-перебірного ткацтва та фотовиставка. Над нею попрацювали працівники Центру культури Наталія Стегура, Олена Ваш, Оленка Гайдук та Олеся Павлюк.

Святковий настрій присутнім створював народний аматорський ансамбль народної пісні "Розмарія", який виконав в’язанкку закарпатських народних пісень. Фольклорний  колектив «Боржоварі» своїми музичними композиціями створив неймовірну атмосферу угорської культури.

Результати зробленої роботи сприяють збереженню та популяризації нематеріальної культурної спадщини нашого краю, поширенню її далеко за межі України. 

Проект "Онлайн ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття" реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Володимир Мишанич, 

 
25 жовтня 2019р.

Теги: презентація, проект, результати

Коментарі

культура 2019-10-25 / 15:44:15
Історія взуття на Закарпатті(хто досліджував,які джерела)?Істрія взуттєвих фабрик?

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини