Закарпатські угорці не домовилися з "Опозиційною платформою" і йдуть на вибори по "мажоритарці" самостійно (ФОТО)

Жваво обговорювалися поточні взаємовідносини між Товариством угорської культури Закарпаття (ТУКЗ, KMKSZ) та Демократичною партією угорців України (UDMSZ).

Закарпатські угорці не домовилися з "Опозиційною платформою" і йдуть на вибори по "мажоритарці" самостійно (ФОТО)

Кандидатами стали голова Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ), чинний нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Василь Брензович, висунутий по 73-му виборчому округу, куди входять місто Берегово, Берегівський та Виноградівський райони й частина Іршавщини; перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто – по 68-му Ужгородському округу, і очільник благодійного фонду ТУКЗ Гейза Гулачі, якому запропонували балотуватися по 69-му, мукачівському виборчому округу.

Таке рішення прийняла чергова конференція Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ), що проходила в суботу в Берегові.

На початку зібрання Василь Брензович коротко охарактеризував сьогоднішню політичну ситуацію в Україні, проаналізував, які партії та блоки спроможні, виходячи з даних соціологічних досліджень, потрапити до парламенту. Це, насамперед, формування Володимира Зеленського “Слуга народу”, яке має понад 40-відсоткову підтримку виборців. За ним слідує “Опозиційна платформа “За життя”, за яку б проголосувало понад 10 відсотків населення. Пройшли б відбірковий бар’єр і сили Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Приблизився до 5-відсоткового бар’єру "Голос" Святослава Вакарчука. Стільки ж має партія Смешка. Решта необхідні 5 балів не набирають.

"Порошенко зацікавлений в тому, щоб вибори 21 липня не відбулися, - наголошував Василь Брензович, який сам є представником парламенту від політичної сили експрезидента. - І він все робить для цього. А політична сила "Слуга народу" прагне провести їх якнайшвидше, поки їх рейтинг на високій позначці, щоб мати більшість у парламенті. В іншому разі доведеться вступати з кимось в коаліцію".

Перед президентськими виборами з лідерами KMKSZ-UDMSZ зустрілись керівники “Опозиційної платформи “За життя” на чолі з Юрієм Бойко. Але жодних конкретних пропозицій стосовно співпраці не надійшло.

"Мали перемовини також з командою Володимира Зеленського, - розповів В.Брензович. - 90 відсотків угорців Закарпаття проголосували на президентських виборах саме за нього і сподівались, що він, як стане главою держави, усуне ті утиски, яких зазнала угорська спільнота під час керівництва Порошенка. На жаль, нічого не змінилось: угорських держслужбовців продовжують ретельно “оглядати” на пунктах перетину кордону, військовозобов’язаних юнаків - забирати у військкомати прямо з вулиці, вступив у дію мовний закон, який урізає права угорських дітей навчатись на рідній мові і т.д і т.п.”

Голова Ужгородської організації ТУКЗ Лівія Балог назвала конкретний приклад, коли 6 червня двох хлопців з В.Доброні в Чопі забрали прямо із залізничного вокзалу до військкомату, одного на ретельні клопотання дружини відпустили, іншого тримають там досі.

Конференція вирішила звернутись до міністра оборони України із заявою не допускати подібні, на її думку - антизаконні дій в майбутньому.

Делегати прийняли також звернення до двох президентів – Володимира Зеленського та Яноша Адера, із клопотанням в найстисліші строки врегулювати недорозуміння між двома країнами й відновити добросусідські стосунки.

Жваво обговорювались  сьогоднішні взаємовідносини між KMKSZ і UDMSZ.

"Прикро, але не всюди вони виступають єдиною політичною силою, - зазначив В.Брензович. - Якщо в Закарпатській обласній та Берегівських міській і районній радах це працює, то в багатьох інших, насамперед у Виноградівській, – ні".

Досі дві угорські політичні сили ведуть між собою переписку з приводу того, як діяти далі, виставляючи претензії одні одним. Делегати зобов’язали правління KMKSZ продовжити перемовини з UDMSZ, щоб знайти консенсус і спільно йти на парламентські вибори.

Говорилось на конференції також про Мужіївський золоторудник, який несе екологічну загрозу навколишньому середовищу. Вирішили теж просити двох президентів – українського та угорського, створити спеціальну робочу комісію, яка б детально вивчила питання й допомогла вирішити проблему.

Голова Берегівського осередку KMKSZ Йосип Шін доповнив питання, інформуючи присутніх, що на вчорашній сесії райради депутати теж звернулись до керівництва Закарпатської ОДА із клопотанням посприяти врегулюванню конфлікту навколо золоторудника.

На зібранні виступила  директор Закарпатського Центру економічного розвитку Еде Егана Мар’яна Беркі, яка розповіла про вже діючі програми підтримки Угорщиною угорських туристичної галузі та підприємництва краю, нові перспективні конкурси, зокрема для аграріїв-угорців, який орієнтовно буде оголошений у липні.

Відповідаючи на запитання із залу, керівник інформувала, що СБУ й надалі займається Центром, запрошує її до себе для роз’яснень.

У завершальному слові Василь Брензович закликав однопартійців конкретними справами довести, що угорську спільноту Закарпаття, з його слів, не можна залякати, вона є і буде, вистоїть, незважаючи на утиски,  й послідовно відстоюватиме свої права.

"Найкращим підтвердженням  цього може бути підтримка висунутих кандидатів у всіх трьох мажоритарних округах", - наголосив голова KMKSZ.

Делегати проголосували кінцеву заяву, в якій відобразили всі моменти, що прозвучали на зібранні. Її проект зачитала секретар KMKSZ з ідеологічних питань, головний редактор регіональної газети "Карпатолйо" Кароліна Дорчі.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайнЦВК зареєтрувала кандидатів-"мажоритарників" від "ЄЦ" на Закарпатті – Фединець, Балога, Балога, Балога, Йовдій, тим часом міський голова Ужгорода Андріїв взяв участь у об’єднавчому з’їзді Опоблоку та партії Труханова-Кернеса, а колишній депутат Закарпатської облради оголився заради партійної агітації.

08 червня 2019р.

Теги: угорці, вибори, KMKSZ, UDMSZ

Коментарі

таран 2019-06-09 / 12:06:47
ось і стало все на свої місця усі ці мільярди форінтів на садики школи памятники туризм бізнес фести футбол і так далі не що інше як прикормлювання так званої місцевої еліти та виборців перш за все українських для голосування на парламентських і місцевих виборах за мадярів старий провірений рецепт

Читач 2019-06-09 / 07:53:39
Із тексту стає очевидним, що в Закарпатті виявляється є угорська туристична галузь, що представники цієї МЕНШИНИ (однієї з багатьох в Україні) чомусь бояться державної мови як чорт ладану і називають спроби інтегрувати їх у решту суспільства "залякуваннями", а ще хотять, аби тутешні питання вирішували ДВА президенти...
Справжнісіньке гетто, яке спить і бачить себе частиною великої Угорщини. І замість того, щоб туди виїхати і жити як у раю, мужньо виживає в нашій поганій державі.

Вуву 2019-06-09 / 07:13:00
Дивно що "кмкс" ... бабу ороску в президенти Украйіни не висувало.
Такий шанс зарубали.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини