В Ужгороді провідні медики обговорили профілактику та сучасні методи лікування ожиріння (ФОТО)

В Ужгороді відбулася конференція «Співпраця як основа ефективної допомоги пацієнтам з ожирінням: від патофізіології до хірургії», на яку зібралися провідні медики Закарпаття, України, прибули фахівці з-за кордону.

В Ужгороді провідні медики обговорили профілактику та сучасні методи лікування ожиріння (ФОТО)

За останні десятиріччя зайва вага та ожиріння стали глобальною масштабною соціально значущою проблемою. За оцінками експертів (За даними ВООЗ станом на 2016-й рік), близько 1,9 млрд. жителів нашої планети мають надлишкову вагу, а близько 650 мільйонів потерпають від ожиріння. Згідно з даними ВООЗ кількість осіб, які страждають на ожиріння, за останні тридцять років збільшилася удвічі (ВООЗ пише, що з 1975 років, тобто за останні 40 років, збільшилась тричі). Надлишкова маса тіла та ожиріння є серйозною аліментарною проблемою та асоційовані із передчасною смертністю, підвищеним ризиком серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, певних видів раку та інших небезпечних станів, що підкреслює пріоритетну роль цього стану для багатьох ділянок (сфер) медицини. 

Організаторами першої мультидисциплінарної медичної конференції з ожиріння в Ужгороді виступили Центр метаболічної хірургії, м.Київ, офіційне представництво програми СероФіт в Україні та медичний центр «Закарпатська Ендоклініка».

Вікторія Подольська, головний лікар «Закарпатської Ендоклініки» зауважила, що проблема ожиріння і надлишкової ваги - це надзвичайно актуальна проблема, адже вона асоціюється з високим ризиком супутніх патологій: серцево-судинних, цукрового діабету, онкопатологій, а також є ризиком передчасної смерті. «У  нас багато пацієнтів з надлишковою вагою. А також багато таких, які мають гормональні порушення, зокрема, щитоподібної залози, порушення функції гіпофіза, наднирникових залоз, а також інсуліно-резистентність,- коментує Вікторія Подольська. - На конференції присутні багато лікарів різних спеціальностей: не тільки ендокринологи, які шукають причини розвитку надлишкової ваги, тобто гормональні порушення, та дієтологи, які займаються надлишковою вагою. Присутні самі пацієнти, яким важливо розібратися у механізмах, почути нові тенденції, аспекти в сучасній медицині».

«Понад 50% (дорослого населення) в Україні за даними статистики Міністерства охорони здоров’я України мають надлишкову вагу і понад 20% страждань ожирінням,- каже Андріан Рейті, к.м.н., асистент кафедри хірургії та проктології Київської обласної клінічної лікарні. -  Наше завдання -- розповісти лікарям, що ожиріння потребує комплексного лікуванні у співпраці з терапевтами, ендокринологами і хірургами. Адже, якщо вичерпуються можливості терапевтичних спеціалістів, тоді підключаються хірурги. Наприклад, у США, таких операцій виконується понад  250 тис. в році при населенні 250 млн. В Україні ця цифра сягає не більше 500 у рік.  На сьогодні хірургічне лікування дає гарні результати. Воно виконується лапароскопічно і пацієнт після операції може бути на 2-3 день виписаний, зникає нестерпне відчуття  «їсти, їсти, їсти», він втрачає більше 90% надлишкової ваги (не загальної). Людина після операції буде повністю функціональною, однак як і будь-яка хірургічна операція має загальнохірургічні ризики, їх менше 1%, але вони є.  На Закарпатті такі операції не виконуються, треба будувати співпрацю, щоб такі операції були можливими». 

За словами Андріана Рейті, з надлишковою вагою справитися доволі легко, якщо людина почне вчасно слідкувати за своєю вагою та має відповідну мотивацію. Але коли мова йде про важке ожиріння , то такі пацієнти вже випробували різноманітні терапевтичні методи, фізичні тренування, дієту. На жаль, більшість пацієнтів з ожирінням позбутися проблеми самостійно не можуть. «Три визначення, які характеризують термін «ожиріння»: це хвороба, по-друге, вона хронічна і, по-третє, рецидивуюча, - каже фахівець. - Чи можуть досягти успіху хворі? Можуть. Треба вирвати їх із звичного способу життя, де відчутний вплив сім’ї, роботи, друзів». 

 «Глобальне значення проблема ожиріння має в тому, що пацієнти крім того, що вони страждають ожирінням, не бачать в цьому проблеми, - коментує Андрій Кебкало, професор кафедри хірургії та проктології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика -- У США тратиться 20% бюджету на лікування ускладнень при ожирінні, а це щорічно по 27 млрд. доларів. Хірурги включаються на тому етапі хвороби, коли індекс маси тіла збільшується вище 40 (нормальним вважається до 25). Операції виконуються лапароскопічно, і не є дорогими, (Подібна фраза вже була у Рейті) якщо порівнювати з коштами, які люди з ожирінням тратять на лікування супутніх захворювань, а це хвороби суглобів,  артеріальна гіпертензія, цукровий діабет». 

Рімма Конар, к.м.н., мамолог, зазначає: «Зв’язок онкології з ожирінням є дуже важливим. На сьогодні доведено, що як мінімум 10 видів раку виникають на фоні надлишку ваги і ожиріння. Ожиріння та онкозахворювання йдуть пліч-о-пліч. Щоденно стикаюся у своїй роботі з такими випадками. Я працюю більше з жінками і наголошую їм: підтримуючи нормальну вагу, ви тим самим робите профілактику естрогензалежних захворювань. А це такі як рак ендометрію, молочної залози. На жаль, не всі це розуміють. А в першу чергу пацієнт має працювати над собою сам». 

За словами Габріелли Цяпець, к.б.н., магістра медицини, яка зараз викладає в Чехії, над проблемою ожиріння має працювати велика команда лікарів та інших спеціалістів. «Це і лікарі загальної практики, і гастроентерологи, і ендокринологи, і гепатологи, і кардіологи, і хірурги, і фітнес-тренери, і дієтологи. Важливу роль відіграють репродуктологи та акушер-гінекологи. У світі є трохи менше, ніж 2 млрд. людей з надвагою. Це ще не ожиріння, але вже не нормальний стан, і близько 650 млн. людей за даними ВООЗ мають ожиріння, - каже фахівець. - На жаль, не тільки пацієнти не сприймають ожиріння як діагноз, але і лікарі не завжди на це звертають увагу. Надлишкова вага не виникає гостро, вона назбирується поступово і довготривало (в більшості випадків). І одна із світових проблем в боротьбі з ожирінням – це невизнання її хворобою. Крім того, ожиріння - це не тільки погані харчові звички (аліментарний генез). Часто люди з ожирінням несвідомо компенсують якийсь інший дефіцит їжею і причин заїдання чи переїдання дуже багато».  

31 травня 2019р.

Теги: ожиріння, медики

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини