Угорський виборчий округ на Закарпатті: головні небезпеки

Напередодні парламентський виборів в Україні Будапешт знову неофіційно піднімає питання створення угорського виборчого округу.

Угорський виборчий округ на Закарпатті: головні небезпеки

Через підконтрольних політиків та громадські організації в Україні Будапешт вкотре намагається створити в українському Закарпатті Притисянський виборчий округ, який, на перший погляд, є демократичним інструментом волевиявлення закарпатських угорців, але насправді несе приховану загрозу суверенітету України.

Інформаційна «розкрутка» питання створення угорського виборчого округу на Закарпатті стартувала під час передвиборчої кампанії з виборів Президента України навесні 2019 року. У березні народний депутат України та голова Товариства угорської культури Закарпаття (угорською “KMKSZ”) Василь Брензович подав судовий позов проти Центральної виборчої комісії України за відмову у створенні так званого Притисянського виборчого округу. Йдеться про визначення окремого виборчого округу на території 4-х районів Закарпаття вздовж річки Тиса, де компактно проживають етнічні угорці, нібито з метою обрання нацменшиною свого представника у Верховній Раді, яким, до речі, і є сам Брензович. Причому, готуючись до того, що суд ймовірно підтримає законну відмову ЦВК, угорці почали діяти на рівні місцевих рад Закарпаття.

17 травня, на черговій сесії Берегівської міськради, голова найбільшої проугорської фракції Демократичної партії угорців України (ДПУУ) Кароліна Дорчі, відома своєю антиукраїнською позицією, планувала зачитати звернення депутатів до ЦВК щодо створення Притисянського угорського виборчого округу на Закарпатті. Однак, за відсутності кворуму, сесія міськради так і не відбулась.

Так угорці Закарпаття бачать межі свого виборчого округу

Такі дії проугорських структур та окремих політичних діячів стали регулярними в регіоні і, на думку експертів, створення Притисянського виборчого округу несе більше загроз нацбезпеці України, ніж користі для етнічних угорців Закарпаття. Чому?

По-перше, створення окремого Угорського виборчого округу – це, по суті, початковий етап проекту створення Притисянської угорської автономії на території Закарпаття з центром у місті Берегово. Як пише Wikipedia, проект вже давно користується неофіційною підтримкою Угорщини, а також найбільших її громадських організації в області - Товариства угорської культури Закарпаття KMKSZ та Демократичної спілки угорців України. Офіційні особи Будапешта неодноразово висловлювались про ідею автономії для угорців Закарпаття. Нещодавно, до речі, про необхідність автономії заявив лідер угорської праворадикальної партії «Йоббік» Томаш Шнайдер, відвідуючи село Вари Берегівського району. Таку ідею свого часу підтримували Посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр, депутат Європарламенту Бейло Ковач тощо. Створення окремого виборчого округу і його документація дасть Угорщині перший означений на карті та законодавчо затверджений (байдуже, що лише у формі виборчого округу) район, де живуть етнічні угорці.

По-друге, створення єдиного мажоритарного угорського виборчого округу дозволить в майбутньому маніпулювати голосами, скуповуючи їх у якості “проугорських”, адже в межах округу проживають не лише угорці, їх, до речі, там вже не так і багато, але й українці, словаки, румуни, роми. За такої ситуації, ніхто із відповідних політичних кіл Угорщини не пошкодує засобів для виборів в Україні.

По третє, на всій території Закарпатської області компактно проживає близько 150 тисяч етнічних угорців, згідно із переписом населення 2001 року. За останні 5-10 років тисячі угорців емігрували до більш розвинених країн ЄС, США, Великобританії та Канади, де угорський паспорт дозволяє їм офіційно працевлаштуватись чи навчатись. Тому нині ця цифра навряд чи відповідає дійсності і, скоріш за все, є значно меншою. Згідно із чинним законодавством України, для створення окремого виборчого округу, яких на Закарпатті наразі є 6, потрібного мінімум 155 – 160 тисяч осіб дорослого віку, які мають право голосу. Тому до ідеї створення подібного “угорського” округа постає купа запитань. Як підрахувати кількість угорців на Закарпатті без перепису? Хто з них має право голосу? Хто володіє подвійним громадянством, і т.д.?

У сьогоднішніх умовах це визначити практично неможливо. Це з одного боку. А з іншого, у період інформаційно-гібридної війни проти України, яку вже 5 років поспіль веде Російська Федерація разом зі своїми партнерами, яким до речі є і офіційний Будапешт, ігри з окремими виборчими округами, культурними та політичними автономіями можуть закінчитись «кримським» сценарієм у кращому, чи Донбасом у гіршому випадках.

«Закарпаття завжди може розраховувати на нас», - пообіцяв колись Віктор Орбан українцям угорського походження. Але одна справа, коли міждержавна підтримка здійснюється на принципах добросусідства і стосується лише розвитку культурного середовища національної меншини. Це цивілізована міжнародна практика. І зовсім інша, коли нацменшину з такою “добросусідською” сторонньою допомогою намагаються будь-що організаційно і територіально виокремити. Спроби створення в чужих країнах власних “підконтрольних” анклавів — це вже втручання у внутрішні справи сусідів і загроза національній безпеці. Сумні приклади Україна вже має...

Вікторія Кубіна, Укрінформ

22 травня 2019р.

Теги: небезпека, округ

Коментарі

Volodymyr Krasnoholovets 2019-08-27 / 11:49:23
Дивує поведінка української влади. З моменту самостійності 1991 р. так ні з жодною меншиною не укладено договір на право їх проживання в українській землі. А звідси всі пробелми! Крім того, Україна мусить виставити Угорщині умови негайного повернення заґарбаних нею слов'янських земель на лівому березі Дуню - від Закрапаття і аж до їхньгго Пешта. То все слов'янська земля, де приблидні угорці незаконно вирізали та винищили і вигнали одвічних мешканців - слов'ян (русів-українців, словаків, хорватів та сербів). Тому нині українська влада повинна вимагати повернення своїх земель - угорський уряд мусить виділяти місця для компактного проживання українів на лівому березі Дунаю, надавати право самоврядування, відкривати українські школи і врешті-решт робити українську мову другою державною в мадярській державі! Коли український уряд нарешті почне чухатися в правильному демокартичному напрямку???!!!

Тарас 2019-06-18 / 12:02:29
Якщо Україна була б демократичною країною тоді вже давно забезпечувала би вжн цю праву для угорців. Закон цвк забезпечує, просто у практику вже не здійснюється

Вуву 2019-06-03 / 20:01:51
Справа в тім що закон про ОТГ принятий і вони вже рухаються в тому напрямку.
Тбт. ... Законно рухаються .
(Хоча я в свій час про це попереджав).

рийвийс 2019-05-25 / 22:29:13
угорці під виглядом виборчого округу хочуть хоч раз офіційно закріпити певні територіальні межі для майбутнього шантажу територіальною автономією а потім народним референдумом про державну приналежність благо місцеву так звана еліту вони вже прикормили

Міндент віссо? 2019-05-25 / 06:44:38
Вчіть історію. Паралелі: Чеські Судети, Брен зоЛоці як такий сцикливий Генлайн, Віктор бачі як учень Алойзовича?

123 2019-05-23 / 17:40:12
Зробити виборчий округ для людей які на 90-100 відсотків немають права голосовути на Виборах в Україні- і лише юридична колізія поки шо дає їм таку можливість? Хаха мрійте....

Ороска 2019-05-23 / 10:21:08
Орбан- троянський кінь путіна.

Viljna ukrajina 2019-05-23 / 08:53:54
Вікторія Кубіна-ти наверно
не в України живеш як наш розумний trol-Byby
Prochutaj.podymaj serazochok so vu tam napusalu:))))
Jak vam ne studno!!!?

соціо 2019-05-22 / 14:12:04
До мадяра:"нема простого народу"-народ завжди цікавий і не простий,якраз біда у тому,що народ не простий,бо як би простий,то жив би за Біблією і Конституцією ,а народ не простий і з народом не просто!

*** 2019-05-22 / 14:06:13
Зарплата,як в угорців і словак,мала бути ,ще за часів В. Ющенка,а може і раніше за часів енергосистем "Мир","Дружба","Братерство"-це ж європейські зв’язки.?Чи ні?

Сергій 2019-05-22 / 12:12:08
Яка нах небезпека?Те що економіка у болоті а рівень зарплат як в найбідніших країнах Африки то не небезпека.Тут вже угорців молодших за 40 вже майже не залишилося,більшість повиїжала а тут статті страшилки....

мадяр 2019-05-22 / 11:30:19
Пане Президенте заставте олігархів платити зарплату таку як на мадярах і всі питання відпадуть.Дослухайтесь до простого народу.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини