Голова Закарпатської облради Рівіс порушив закон, не надавши відповідь на "бюджетний" інформаційний запит журналістів

Керівництво Закарпатської обласної ради в особі голови Михайла Рівіса допустилося серйозного порушення закону, так і не надавши відтерміновану чиновниками на понад місяць відповідь на «бюджетний» інформаційний запит порталу «Закарпаття онлайн». Відповідно, редакція просить прокуратуру Закарпатської області вважати це повідомлення офіційним зверненням до неї і відреагувати в передбаченому законом порядку.

Голова Закарпатської облради Рівіс порушив закон, не надавши відповідь на "бюджетний" інформаційний запит журналістів

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, запит, який мав на меті з’ясувати рівень бюджетних «апетитів» чиновників облради, було надіслано до облдержадміністрації ще першого квітня

Як засвідчила відповідь, що надійшла 8 квітня за підписом керуючого справами виконавчого апарату Закарпатської обласної ради Ю.Гузинця, «враховуючи, що вказаний запит стосується надання великого обсягу інформації та потребує пошуку серед значної кількості даних та документів», чиновники вирішили продовжити строк його розгляду. Таким чином, як письмово вказали самі ж чиновники, відповідь на запит, отриманий облрадою 2 квітня, мав бути наданий на вказану в ньому електронну адресу ще до 8 травня.

Тим часом, станом на вже 13 травня відповідь на запит чиновники так і не надіслали.

І це при тому, що в запиті було чітко наголошено на відповідальності чиновників і зверталася увага на те, що "у випадку ненадання відповіді на запит або надання неповної інформації" автор запиту буде "змушений звертатися за захистом свого права на інформацію до суду або вимагати притягнення Вас (в даному випадку - М.Рівіса) до відповідальності.»

Таким чином голова Закарпатської обласної ради М.Рівіс скоїв ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України, а саме здійснив перешкоджання законній професійній діяльності журналіста шляхом незаконної відмови у доступі журналіста до інформації.

Підслідність даної категорії злочинів, згідно із ст. 216 КПК України, визначена за слідчими органами Національної поліції, а процесуальне керівництво за якими і організацію досудового розслідування здійснює прокуратура, відповідно до ст. 131-1 Конституції України.

Як вже вказувало наше видання, інформація, отримана раніше редакцією з власних джерел в облраді, про те, що «її керівництвом поставлено перед підлеглими завдання будь-якою ціною відтягувати надання відповіді на строк до 25 днів через, начебто, великий обсяг запитуваної інформації, і не надавати чітку відповідь, а «футболити», виявилася достовірною. Тепер з'ясовується, що, всупереч закону, чиновники взагалі намагаються уникнути необхідності дати публічну відповідь на питання, що цікавлять громадськість.

Причина цього, як і вказувало Закарпаття онлайн, проста – «бо прямі відповіді не просто наглядно продемонструють всю глибину фінансового свавілля чиновників області, а й поставлять окремих осіб на межу відповідальності перед законом».

Що ж так налякало чиновників облради у запиті?

Аби висвітлити причини небажання чиновників оприлюднювати запитувані цифри  і факти, редакція в попередній публікації на цю тему оприлюднила питання, які лягли в основу запиту.

Отже, журналістів Закарпаття онлайн цікавить:

1. Інформація щодо нарахованої заробітної плати (в т.ч. премії, матеріальної допомоги і т.п.) керівництва та всім працівникам виконавчого апарату Закарпатської обласної ради за січень-березень 2019 року.

2. Загальна сума коштів, виділених з обласного бюджету на зарплату працівникам виконавчого апарату облради на 2018 рік та скільки заплановано виділити на 2019 рік.

3. Загальна сума коштів, перерахованих Закарпатською облрадою на придбання різних товарів та окрема інформація - щодо нових меблів, комп’ютерної техніки, відеокамер, канцтоварів, сувенірів тощо), а також за виконані роботи і послуги (в т.ч. встановлення відеонагляду тощо), інформацію про постачальника товарів за 2017 та 2018 роки.

4. Які марки автомобілів і за яку суму грошей з обласного бюджету придбано  Закарпатською обласною радою у 2018 році (з зазначенням інформації про постачальника із вказуванням ціни за одиницю авто і чи проводилися тендерні процедури).

5. Скільки літрів палива і на яку загальну суму придбано Закарпатською облрадою (окремо у 2017 році та у 2018 році). Вказати інформацію про постачальника палива і чи проводилися тендерні процедури.

6. Надіслати відскановану копію розпорядження голови Закарпатської облради про розподіл палива між керівництвом облради та структурними підрозділами у 2017 році та 2018 році.

7. Вказати загальну суму коштів, витрачених облрадою на відрядження, окремо у 2017 та 2018 році, а також інформацію про кожного працівника, який, згідно з розпорядженням голови облради, був відряджені (прізвища, посада, куди відряджені, дата відряджень (відбуття-прибуття), з якою метою відряджені та отримані суми після кожного відрядження).

8. Вказати загальну суму коштів, витрачених Закарпатської облрадою на прийоми делегацій у 2017 році та 2018 році (окремо - харчування, проживання, транспортування).

Відповіді на ці питання цікавлять журналістів не просто так, а тому, що, як вказувало Закарпаття онлайн у відповідній публікації, є підстави вважати, що «апетити» чиновників, що «присмокталися» до обласного бюджету, є непомірними. Як вказувалося, «сума бюджетних витрат на зарплати всього лише 10 чиновників Закарпатської облради сягла торік загалом 5 654 420 гривень. Тобто, майже півмільйона щомісяця».

Як вказувало видання, «виходячи з наявної інформації, напрошується висновок – бюджет області потерпає від нераціональних витрат, зазнає мільйонних збитків через космічні заробітні плати керівництва облради та її виконавчого апарату. Адже щорічне утримання роздутого штату чиновників облради з їх непомірними зарплатними та іншими апетитами обходиться закарпатцям щонайменше у 10-15 мільйонів гривень на рік».

У цьому сенсі журналісти помилилися. І сума чиновницьких апетитів виявилася значно вищою.

Як вказує рішення Закарпатської обласної ради №1250 від 26.07.2018 «Про структуру і чисельність виконавчого апарату обласної ради, витрати на утримання ради та її виконавчого апарату на 2018 рік», сума видатків облради у минулому році передбачалася на рівні 19 млн 865,5 тис грн. З цієї суми лише на зарплати всіх 46 чиновників облради мало бути витрачено 14 196 тис грн.

Для порівняння, в 2016 році загальна сума витрат на облраду сягала всього лише 6,6 млн Це при тому, що працювало у виконавчому апараті облради тоді 50 чоловік.

Отож, чиновникам Закарпатської облради є що приховувати від людей. Але закон все ж жорстко зобов'язує їх оприлюднити інформацію, що її хочуть зробити надбанням громадськості журналісти.

Відповідно, редакція Закарпаття онлайн просить прокуратуру Закарпатської області вважати офіційним зверненням до неї нинішнє повідомлення про ненадання відповіді на інформаційний запит журналістів керівництвом Закарпатської облради в особі М.Рівіса і відреагувати на порушення закону в передбаченому законом порядку.

Довідка

Згідно з частиною 3 статті 5 Закону України «Про захист персональних даних», не належить до інформації з обмеженим доступом інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Згідно зі статтею 171 Кримінального Кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності, караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Згідно зі статтею 60 Закону України «Про запобігання корупції», державним службовцям і посадовим особам місцевого самоврядування забороняється відмовляти фізичним або юридичним особам в інформації, надання якої цим фізичним або юридичним особам передбачено законом; надавати несвоєчасно, недостовірну чи не в повному обсязі інформацію, яка підлягає наданню відповідно до закону.

 

13 травня 2019р.

Теги: запит, Рівіс, чиновники, Закарпатська облрада

Коментарі

читач 2019-05-20 / 15:04:09
Дуже вдячні вашому сайту,що тримаєте руку на пульсі і не даєте чиновникам-казнокрадам та недолугим депутатам розлаблятися,виводите їх на чисту воду.Обов'язково напишіть,чи відреагувала належним чином прокуратура і чи внесла Нацполіція відомості в ЄРДР про порушення Рівісом чинного законодавства.

соціо 2019-05-20 / 14:57:26
У село треба їхати на гарному,комфортному,чистому,громадському транспорті(автобусі,електричці,поїзді,самольоті у Львів,Вінницю і т.д.).А по дорозі, любуватися дорогами ,обсадженими горіхами,або липами)!.

*** 2019-05-20 / 14:53:06
Щодо меблів! Зараз, тенденція:меблі,екран(сидіти у меблях,дивитися на себе на екранах),ну взагалі,головне, антураж і крісло,екран,а все інше потім.

плавки бората 2019-05-20 / 07:43:45
не вадьтеся. Людям треба бензину домі в село їздити

Міжгірщина 2019-05-19 / 17:44:39
заклигає всю область звернути увагу ,що порохободи токсичні і руконеподаваємі зато що Зеленського зніг до голови обливали брудом,а саме Міжгірщина це Олексієнкання Надія-нач.освіти,Казибрід Ігор-служба зайнятості,Маркович Наталка -начальник собезу,Рошкович Федір -пенсійник начальник,Попадинець податкова,ці уроди кожний обливав болотом Зеленського,о.федір славець грекокатолик на кожні службі агітував за пороха і яника,сповідатися нейдіт до нього все розказує іншим,список буде продовжений народ чекає ревізіі.

Перечинці 2019-05-19 / 17:28:17
Слава Богу пушла тота простітутка кибзаня з Перечина! Молода жона хоть хвора на передок зато голова варить! У Перечині вже вшиткі про неї знали яка гуляща,чоловік її кинув найшов собі порядну жону.женька могла так загуляти шо й забовала ож дітвак юй у свекрухи який динь чекать маму.но типирь присмокталася до Мішка,і квартиру собі заробила і півмільону зарплату дустає,керує цілим апаратом обласної ради пє кров з люди .але нікому розповісти як з рівісом два роки мутили з комунальнов орендов збираючи гроші з бізнесменов, файнося пуднялися сигінята,прокуратура до ниська притримує кримінальну справу лем вже не довго ся їм обстало

плавки бората 2019-05-19 / 06:23:25
як вони без палива домі в село будуть їздити?

Данко 2019-05-18 / 23:31:08
Я за 10 тисяч доларів закрию провадження і ти рівісе не будеш наказаний, так шо не переживай

Міжгірщина 2019-05-18 / 20:05:45
Начальник відділу освіти Олексієнкання проводить над діточками зимою геноцит,уголь пошколах недовозят а дерекорів заставляють підписувати що отримують,за неотримане вугіля кошти перераховано вона чисто отримує жиаі кошти від постачальника.Олексієнкані все рівно що діточкам холодно зато є джіп,будинок.Порохободка особисто агітувала за пороха використовувала посаду де правохороні органи.

Прокуратура 2019-05-18 / 14:23:07
Якщо Рівіс дасть на поставлені питання правдиві відповіді йому світить реальна відставка, бо стане ясно як він разом з коаліцією нераціонально розпоряджався обласним бюджетом, вспливуть мільйонні відкати по ремонту доріг у виборчих округах депутатів від БПП, Відродження, придбання двох джипів для голови ОДА і голови облради, легковушки марок Шкода за 3,5 млн гривень, віртуальне наповнення бюджету за рахунок оренди комунального майна, закупка по перевищеній ціні комп'ютерів, відеокамер, меблів для Грицика, Кошелі, Кибзи, бухгалтерії, дорогих ремонтів кабінетів, нарахування і виплата космічних зарплат, премій, різних видів допомог

Purrr-Purrr 2019-05-18 / 13:32:17
шо за ГУЗИЦЯ??? Написаеньо "Керуючий справами Ю.Гузинець"..чим він там керує...? Га..Докерувався?

Люлина 2019-05-18 / 13:15:35
Так, про аптеки це правда. Згідно з інформацією із сайту оьлради дружина Грицика купиоа комунальну аптеку в Перечині по договору оренди з правом викупу. Торгів не було. Ціна, думаю, мізерна. Торги тобто були, але в кабінеті Рівіса чи Кибзи... Чому правоохоронці не моніторять факти викупу комунального майна, нашого спільного майна, до речі... чому нема офіційної інформації про аукціон та про результати аукціону. Кожен має право знати, за скільки і кому продали наше спільне майно.

БЮТ 2019-05-18 / 12:33:51
А про махінації пана Грицика з покупкою наддорогих меблів у свій робочий кабінет хто оприлюднить?! Ще не встиг зайняти крісло заступника голови облради як нараз за казенні гроші потребував євроремонт і нові меблі. Правда невтримався недобитий есдек а потім регіонал і відродженець від афери з відмивання великої суми бюджетного бабла.за інформацією ОДА за меблі бухгалтерія облради перечислила перечинській фірмі аж 800 тисяч гривень,а справжня вартість меблів удвічі менша,400 тисяч осіли у кармані бариги Грицика який теж непогано присосався до корита області,у робочий час примножуючи свій сірий бізнес і незаконне придбання комунальних аптек!!!!

Міжгірщина 2019-05-18 / 11:57:13
Начальник відділу освіти Олекцієнькання ходили з Щюрьом В голова райради іздли пошколах і агітували за пороха,Зеленського обливали брудом говорили що копил від коломоцського,атеіст наркоман,Щур з Олексієньканьов кошти були перераховані за уголь на школи,але 100 відсодково незабезпечували деректори підписували фікцію,вони гроші забирали собі 7000 доларів берут за місце роботи просимо правохоронні органи дати юредичну оцінку злодюзі Олексієнко і Щюрю кличка /воняк/.

іван 2019-05-17 / 23:27:24
Се все досягнення революціі гідності, лим щи тисячі людей померли і покалічені за непонятно за що та на всіх хлібних посадах всплило тисячі негодяів і головне, що народ мовчить, надієся на Зеленського тіпа. Так і до махновщини недалеко і не треба буде злодіям накраденого нич ...

Зеленский 2019-05-17 / 18:37:52
У Ривиса появился новый профессиональный праздник - День строителя. Вот уже четвёртый год подряд на должности главы облсовета строит из себя хер знает кого!

гараж 2019-05-17 / 16:04:01
Рівіс розпорядився щомісяця виділяти керівництву облради бензин у талонах самих дорогих заправок ОККо,WOG у дуже великій кількості і все за кошти облбюджету. Собі по 200 літрів, замам по 150, стільки ж Гузинець і Маковський отримує, начальники управлінь по 100 літрів. У сумі виходить десятки тон дорогого палива на рік, яке витрачають у 90% виключно на свої особисті потреби. Маковський із Кошельою кожен день їздять з Мукачева на роботу за рахунок платників податків, Грицик з Лумшор ганяє службову машину на бензині облради, Рівіс раз у тиждень навідується наХуст теж на новому джипі, купленому минулого облрадою,цілими днями сидить у своєму кабінеті не їздить в райони, не цікавиться проблемами виборців, по вечорам возить свою любовницю тому і боїться оприлюднювати цю інформацію, щоб народ не взбунтовався і не виніс його на вилах

соціо 2019-05-17 / 12:43:53
А ,дисертації-це ще світ фантастики! Там,навряд,чи хтось розбереся?Будь-яка наукова ступінь-дуже не просто,але у нас простіше,простого!Про це дивуються, навіть, у Академіях!

*** 2019-05-17 / 12:37:29
Просто дивно,що у когось реально,європейська зарплата. Це напевно, у тих хлопців,які перевозять з України: ягоди,гриби,горіхи,льон,олію,цукор,муку іт.д.А всі інші ні зарплати,ані продуктів. Усе у ЄС,а хто це робить,тому зарплата ЄС. вот Вам і ЄС!Хай, живе ДРУЖБА!

Для,ВИЖУ 2019-05-16 / 18:00:33
Не трогайте Юлю Малик, її треба пожаліти. Ледида, Білецький,Кошеля,Грицик і Борто висадили цю персону на піраміду з комунального майна, думаючи, що вона геніальний юрист і всі їх побажання купи-продай бубуть реалізовані. Але вступив в дію закон про електронні торги, купити задешево вже ніяке майно не можна, і хлопці здулися. А що Юля? А Юля мучиться тепер з великою кучою барахла і нікчемним колективом, повністю забута своїми покровителями. А що далі? Які премії чи поздоровлення роботяг з ювілеєм? Скоро і зарплати не буде, бо бюджет не безрозмірний, а гроші потрібні на зарплати високим чиновникам.

НОВИНИ: Політика

23:53
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини