Українське МЗС запевнило Угорщину, що мовний закон не обмежує права нацменшин на Закарпатті

Українська сторона продовжує співпрацю з угорськими партнерами і готова до діалогу з мовного питання.

Українське МЗС запевнило Угорщину, що мовний закон не обмежує права нацменшин на Закарпатті

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар на зустрічі з главою МЗС Угорщини Петером Сійярто запевнив, що прийнятий українським парламентом закон про державну мову не обмежує права національних меншин. 

"Український дипломат поінформував Сійярто про основні положення нового закону, запевнив, що цей закон не обмежує використання мови нацменшин, а навпаки, гарантує права нацменшин на використання мови відповідних нацменшин і корінних народів", - сказала речник МЗС Катерина Зеленко на брифінгу в Києві. 

Вона зазначила, що українська сторона продовжує співпрацю з угорськими партнерами і готова до діалогу. 

Раніше повідомлялося, що Угорщина розкритикувала мовний закон України. Глава МЗС Угорщини заявив, що український закон про мову нібито порушує права угорської меншини і що його країна покладає надії на обраного президентом України Володимира Зеленського.

 

09 травня 2019р.

Теги: мова, Сійярто, Угорщина

Коментарі

Олегу 2019-05-21 / 23:40:54


З антиукраїнською пропагандою - на інші, марґінальні ресурси. Коментар видалено. Адмін


Андрію 2019-05-21 / 03:16:23
Моє ім'я Олег. "Величати" мене не потрібно.
Багато говорите правди.
Все таки не бачу проблеми. Повторяю, проживаючи в будь-якій країні, для мене не стояло би питання, вчити мову чи ні. Це в моїх інтересах- вчити.
А хто кого куди приєднував і від'єднував- довга розмова. В мене теж коріння не українське, по обидвох лініях. Але я поважаю цю країну.
Получаються зі всіх самі обіжені мадяри. Чого не словаки? Не поляки? Не румуни? Та повно у нас нац. меншин. І навіть не прості люди, а політичне керівництво з Угорщини постійно думає за що би вчепитися щоб не було по мирному. Ото мені не подобається.
Не варто робити проблему там, де її нема.

Відповідь 2019-05-19 / 23:31:37
Не знаю як вас величати, але хочеться максимально корректно відповісти на апелювання.
Невдалий приклад ви навели. Не вдалий.
Жителі Берегівщини та Виноградівщини не приїхали в Україну , щоб чогось вимагати. Їх приєднали не питаючи.
Звісно, це питання до Сталіна. Рішення приймалось у Москві.
Ніхто ні чого не перекручує. Наведений мною приклад для того, аби україномовні мали змогу уявити собі ситуацію, яку створили для своїх співвітчизників.
Варто було б навести приклад країн, де в результаті переділу кордонів не лише окремі населені пункти, але й цілі райони були відокремлені від своїх національних країн. В Європі є такі. І там ніхто не нав"язує навчання на державній мові. Навчаються на рідній.
Все вірно.....державну мову знати потрібно,але інші предмети діти національних меншин там, де вони проживають компактно, вивчають на рідній мові. І в цьому нічого поганого не має.
Як я уже писав....ви так само уводите тему в сторону.
Конфлікти там, де не питаючи згоди людей, креслили кордони, а потім починають нав"язувати свою волю. Розказують, що це наше і зараз ви будете робити так , як ми це вирішимо.
Якщо ви не знаєте, то маю звернути увагу на те, яким чином тодішнє Подкарпаття було приєднано до Радянської України. У 1944 році прийшли визволителі і уже у 1945 нікого не питаючи приєднали. Приєднали під дулом совєтського автомату. Так само, як це було зроблено у 2014 році з Кримом. Сценарій один і той самий. Право сили!!!
Одні паспорти забрали , а совєтські видали. І попробуй не візьми!!!
Людей ніхто не питав. А хто насмілювався відкрити рота, в кращому випадку опинявся в Сибіру років так на 25.
Так само на Подкарпаття заходила православія.
Усіх грекокатолицьких священників , які відмовилися перейти в православію на 25 років відправляли валити ліс до Сибіру, а в їх храми безпардонно заходили КГБішти в рясах.
Це зараз попи московського патріархату кричать про гонєнія на православную вєру. Тільки вони чомусь мовчать , що ще до нині відправляють службу московити у храмах, які вони не будували.
Так само проводилася колективізація. Людей силою зганяли в колгоспи....забирали ліси, виноградники, землі, худобу, інвертар. Люди і до нині пам"ятають де і чиї володіння були. А зараз в часи незалежної України ці землі поділили між собою люди, які до цих паїв ніякого відношення не мали.....отримали ці землі просто тому , що працювали у колгоспі.
Багато чого творилося у ті далекі часи. І оскільки так сталося, що нинішня Україна є багатонаціональною і колоритною, то задля збереження міжнаціонального консенсусу, не варто створювати некомфортних умов для національних меншин.
Будь-який дискомфорт рано чи пізно викличе обурення або супротив.
Історію потрібно знати, аби не робити помилок.

до Андрія 2019-05-19 / 20:57:17
Як можна порівнювати українську і англійську мови? В нас в Україні розмовляють на англійській? Отож. Давайте не перекручувати.
В кожній країні люди мають знати мову тої країни. Ви поїдете в Італію качати права, що нац. меншинам Італії не потрібна італійська мова? Ні, будете сидіти тихенько. Вас ніхто там і питати не буде. Хочете там жити і працювати- маєте знати мову.
І як популяризувати українську в Україні? Ви добре знаєте, на жаль антиукраїнську, політику Угорщини.
В мене є друзі в Білорусі. Так там так "популяризували" білоруську мову, що зараз майже ніхто в цілій країні не говорить білоруською.
Це все стосується і мене. При бажанні жити в будь-якій іншій країні- я маю володіти мовою цієї країни. І для мене це навіть не обговорюється.
Вчіться поважати країни, де живете. Інакше- конфлікти.

Андрій 2019-05-19 / 15:03:36
А їм і немає за що соромитися.
Вчіть , шановні історію. Не ту , що вам сов"єти розказували, а зараз під своїм кутом Вятрович.
Ще пару тижнів і після інавгурації В"ятрович піде тата.
Гадаю, що на його місце прийде науковець , а не пропагандист.
Історія творення нашої країни не проста. Всяке було і не варто цього соромитися. Теперішній кордон сформувався за результатом другої світової.
Ну що гріха таїти? Угорськомовна частина нашого регіону в радянську Україну у 1945 році не просилася. Їх , по великому рахунку , ніхто і не питав. Визволителі прийшли і забули повернутися до дому. Так само як і в 39-му навіть поняття не мали, що їх проголосили Подкарпатською Україною (адміністративні кордони ново проголеного утворення ніхто не окреслював).
Це при тому, що на відміну від нашого краю, приєднання Галичини до Радянської України місцевим населенням віталося. Коли Гітлер із своїм союзником Сталіном поділив Польщу, радянські війська там зустрічали хлібом та сіллю. Для справедливості маю зауважити , що тоді не всі україномовні населені пункти попали в радянську юрисдикцію. Тобто, поділ Польщі відбувався не по національному принципу. Правда, після галичани протверезіли, коли побачили що таке країна Рад. НКВДисти їм мозги на місто швидко вправили. І у 41-му так помпезно зустрічали уже Гітлера. Але тут знову прокол стався. Не існує чужих визволителів, якщо для цього сам нічого не робиш.
Історія наших патріотів вчить, чомусь, лише поганому. Певно на своїй шкурі мало вчилися. Вчиняють так само як це робили більшовики. Гасла різні , та методи ідентичні.
Варто зрозуміти, що як Галичину в сов"єтські часи не змогли змусити полюбити нав"язувану російську мову , так і угорцям українську не зможете нав"язати.
Мову потрібно популіризувати, щоб хотілося її вивчати , а не нав"язувати. Все, що нав"язують викликає відразу.
Мало того......не стоїть питання про те, що хтось не хоче вивчати державну мову. Хтось постійно намагається цей фокус змістити в бік від суті. Угорськомовні громадяни України піднімають питання інакше. Якщо стоїть питання вивчення української мови, то можливо, варто переглянути програму викладання української в школах національних меншин та забезпечити школи підручниками і підготувати викладачів української мови , а не переводити весь навчальний процес на українську?
Коли в дискусії ставлю своїм друзям з Галичини питання: От ваші дітки з садочка до четвертого класу навчаються на українській мові.....англійську почнуть вчити як іноземну, а з п"ятого класу усі предмети почнуть вчити на англійській. Як ви вважаєте? Ваші діти , перейшовши у п"ятому класі на навчання іноземною, краще будуть знати англійську?
Знаєте що мені відповіли? "Ні......вони певно гірше будуть знати математику, фізику та інші предмети".
От бачите? А ви це зараз зробили з дітьми нац.меншин. І це не лише угорськомовні. Це і румуномовні та інші національності в тому числі.
У молоді не має проблем з мовою. Проблеми у старшого покоління. Просте питання до аудиторії: Ваші батьки за 50+ будуть вивчати іноземну мову? Повірте ...... НІ.

Вуву до укр.хуна 2019-05-10 / 06:54:17
А як вам не стидно.
Від смерті сталіна (1953) скільки років пройшло а ви ні руську не вчили(тоді) ... а про украйінську чули як папуаси про америку.
Від 1991р відколи постала Украйіна ... Чим ви займались ? сепаратизмом ... паспортизацією і спробою автономізаційі цілойі області де хунів проживало 150 тис. Як на 2000р.
ТАК КОМУ Б....ДЬ МАЄ БУТИ СТИДНО ?

Вуву 2019-05-10 / 06:46:21
Нема чого надриватись.
Там і запевняти нема кого.
А про яких "партнерів" мова ... То взагалі чорті шо.

UkrHun 2019-05-09 / 19:23:22
Jak Bam ne studno?
Pru stalina ne bylu taki zakonu.
Viljna ukrajina

Byby 2019-05-09 / 17:49:02
Тепер почнуть вчити ... Бо сказали що газету ... "карпті і газ єшшо" будуть друкувати і украйінською.

рутен 2019-05-09 / 09:31:33
мзс повинно було не запевняти їх а спитати угорське керівництво чи в їхній країні можуть депутати працівники державних органів вчителі не знати угорську мову і взагалі невже угорці дійсно не здатні вивчити українську мову

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 9
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини