До нашого кошику експерти включили по одному кілограму яловичини, свинини, курячого філе та тушки, сала, вареної ковбаси першого ґатунку, а також мороженої риби. Тобто всі продукти за вартістю яких слідкує Держстат, повідомляє гендиректор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За даними офіційної статистики традиційно найдорожче зібрати кошик у Києві. Він обійдеться в 728грн, а найдешевший на Тернопільщині – 595грн. Різниця між цими регіонами становить 133грн. Середня ціна по країні на набір із усіх видів м’яса – 650грн, що становить майже 7% середньої зарплати, 15,6% – мінімальної заробітної плати або 22% для пенсіонера за віком. І він коштує лише 1,5% для суддів у минулому.
П’ятірка найдорожчих “м’ясних” регіонів така: Київ 728грн, Київська область – 694грн, Чернівецька – 674грн, Закарпатська – 673грн і Луганська – 671грн.
ТОП – 5 найдешевших регіонів виглядає таким чином: Тернопільщина – 595грн, Волинь – 607грн, Чернігівщина – 618грн, Дніпропетровщина та Черкащина – по 624грн.
А поміж ними розмістились наступні регіони: Одеська і Полтавська області – 654грн, Сумська – 650грн, Херсонська – 647грн, Донецька – 646грн, Миколаївська – 644грн, Рівненська – 643грн, Харківська – 640грн, Івано-Франківська – 633грн, Вінницька – 631грн, Кіровоградська і Хмельницька – 630грн, Запорізька – 629грн, Львівська – 628грн і Житомирська – 627грн.
Крім того, як ідеться у звіті, на Закарпатті – найдорожча свинина, де за кг просять 122 грн.