"Я не звик програвати". Ексклюзивне інтерв'ю Віктора Балоги "Подробностям"

О том, что оплата долга за российский газ задерживается, рассказал "Подробностям недели" глава Секретариата президента Виктор Балога.

Віктор Балога
Віктор Балога
Это его первое большое телевизионное интервью за последний год, которое можно назвать своеобразным выходом из тени. Ведь Балога - человек, который во многом определяет политику президента, оставаясь за кулисами.

Сегодня имя Балоги вспоминают в связи с его личным решением - он ушел из партии "Народный союз "Наша Украина". Планирует ли Балога создание новой пропрезидентской партии - эксклюзивное интервью главы Секретариата президента.

- Вікторе Івановичу, добрий вечір!

- Добрий вечір.

- Вас називають сірим кардиналом української політики. Ви погоджуєтеся з таким формулюванням?

- Я думаю, не головне те, як тебе називають, а головне те - чи ти корисний на тій посаді, яку ти обіймаєш.

- Ви першим вийшли з НСНУ, за Вами пішли ще 6-ро політиків. Є припущення, що у Вас є плани створити нову пропрезидентську політичну силу? Це так?

- Сьогодні чи завтра хтось знову вийде з лав "Нашої України", і будуть говорити про те, що це однодумці Балоги. Насправді це не так. Кожна людина, яка вийшла станом на сьогодні, це особистість. Я розмовляв на цю тему з багатьма своїми колегами. Було багато запитань відносно того - а що далі?. Сьогодні не стоїть питання про те, що чи буде проект чи не буде. Стоїть питання про те, що ми не повинні стояти на місці. Я вважаю, що це і послужило причиною мого виходу. А якщо конкретно - все лежить на поверхні. В грудні місяці витік термін, коли 9 керівників, засновників блоку, виборчого блоку НУ-НС, повинні були прийняти рішення і політичне, і мабуть, моральне, і в кінці кінців, людське, про те що вони давали слово президенту України, коли формували виборчий блок на позачергових виборах. Слово про створення єдиної політичної сили на базі виборчого блоку. На жаль, грудень пройшов. Вже сьогодні на завершенні лютий - ніхто про це не думає. Це те, що накипіло і те, що, мабуть, не дасть нам завтра перспективи. Тому скажу чесно - я не звик програвати, і я не хочу бути в тому форматі, який сьогодні працює.

- Чи є майбутнє у НУ-НС?

- Ну, це одна з найбільших політичних сил, тому - саме головне, щоб на кожному етапі становлення і розвитку політичної сили не було помилок, тоді буде майбутнє. Але це вже питання не до мене, а до тих керівників та очільників партії, які будуть опікатися партією.

- Нові дострокові парламентські вибори - ви допускаєте розвиток такого сценарію?

- Ті події, які відбуваються сьогодні у ВР - я вважаю, що вони створені штучно, і питання про вступ до НАТО - алегорія, яка не піддається ніякому аналізу. Буквально вже сьогодні останні прикиди, які у прямому процесі проходять між спікером і керівниками фракцій говорять про те, що, якщо є здоровий глузд, то можна повертатись до питань пов'язаних з організацією роботи парламенту. Якщо глузду цього немає - скажу чесно, ніхто не буде терпіти - ні суспільство, ні президент, який за Конституцією має право після тридцятиденного терміну нероботи парламенту розпустити парламент за 90 статтею. Ви можете задати запитання, що такого не може бути, і є різні думки. Скажу, що розпуск парламенту минулого скликання відбувся за 106 ст. Конституції України.

- Ви за "широку" коаліцію з Партією регіонів?

- Я, мабуть, був одним із тих політиків (коли відбулись позачергові вибори), який говорив про те, що конструкція 226 голосів ніколи не буде давати стабільності у парламенті. Але коли говорити про те, що там могла бути ще і така політична сила, як Партія регіонів, у мене ніколи не було спротиву.

- Скажіть, будь ласка, а з тих політичних сил, які є сьогодні в парламенті, хто більше здатен домовлятися, йти на компроміс?

- Ми побачимо буквально протягом декількох місяців. Сьогодні ми маємо нові домовленості, нову конфігурацію - "Нашої України", БЮТу - і ми буквально протягом короткого періоду побачимо, чи ці домовленості виконуються.

- Час від часу Секретаріат президента критикує уряд, роботу уряду, певні кроки. В чому причина?

- Якщо є бачення президента, що уряд зробив ту чи іншу дію не правильно, в тому числі і в газових питаннях. Тому президент ставить свою позицію на порядок денний для всього суспільства. В цьому нема ніяких проблем.

- На якому етапі зараз дотримання домовленостей урядом між президентом Ющенком і президентом Путіним? Як ви можете оцінити на сьогодні дотримання цих домовленостей прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і її командою?

- Були заяви з боку високопосадовців Кабінету міністрів про те,що переговори почнуться знову з чистого листа. Як показав практичний підхід, то прем'єр Росії сказав, що він буде дотримуватись домовленостей між президентом Путіном і Ющенком і Тимошенко вдогонку це ж саме повторила. Тому сьогодні стоїть, крім реляції, одне питання на порядку денному - щоб ці домовленості виконувались. В основі домовленостей, якщо надані послуги, надійшов газ в Україну, за ці послуги потрібно сплачувати кошти.

- Вікторе Івановичу, чи можливе зменшення ціни на газ після поїздки Юлії Тимошенко до Москви?

- Любі речі можливі, в том числі і зменшення ціни на газ для України. Але при одній умові - якщо ми здамо в оренду і Грушевського 2, адмінбудинки, Банкову всю і газотранспортну систему і все... і в рабство потрібно буде декому здаватись для того, щоб зменшити ціну. Тоді це можливо.

- Як ви оцінюєте на сьогодні порядок розрахунків за газ?

- Слабкі розрахунки, і це кидає тінь на стосунки двух стратегічних партнерів. Якщо ми хочемо, щоб між нами були якісні стосунки, то нам потрібно всі домовленості і по сплаті за енергоносії виконувати чітко.

- І ще таке. Ви багато посад займали, були і губернатором, і просто народним депутатом, тепер ви голова Секретаріату. На якій посаді, на якій позиції ви найбільш задоволені собою?

- Ви знаєте, задоволення міряється не тим, на якій посаді людина знаходиться. Задоволення вимірюється другими критеріями - чи ти корисний коли ти працюєш на посаді, куди тебе запрошують? Тому кожна ділянка роботи - чи це виборна посада, чи це коли тебе призначають, вона кожен раз приємна, якщо ти дійсно справляєшся зі своїми функціями.

- Дякую Вам за інтерв'ю.

- Я також дякую.

Руслан Сенічкін, "Подробности", телеканал "Интер"
24 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Їжачок 2008-06-07 / 16:51:00
Все правильно, Балога не привик


а доч чого ж це БИДЛО привикло?

Дурак він набитий

він нічим в житті більше не займався окрім як красти...а в цій справі він спец, аферист рафінований....

краще б зайнявся спортом і в спорті ніколи не програвав чи іншою балогородною справою...

але він вроджений торгаш, аферист і злодій

Вибачте за правду, але краще гірка правда а ніж солодка брехня

правда одна 2008-03-07 / 19:48:00
У Ющенка розкритикували Тимошенко за майно, приписуване Балозі

У секретаріаті президента критикують скасування урядом розпорядження про передачу майна військових містечок у Мукачевому у власність територіальній громаді міста.

Одним із прикладів розкрадання держмайна вони назвали факт відчуження 29 грудня 2007 року керівництвом Мукачевого земельних ділянок і будинків колишніх військових містечок, що були включені в розпорядження Кабміну від 17 жовтня 2007 року. Депутати стверджували, що ці будинки були відчужені на користь підприємства дружини Балоги Оксани Балоги і Марини Петьовки. Крім того, у пояснювальній записці зазначено, що відчуження даного майна відбулося за заниженими цінами

orange 2008-03-07 / 17:29:00
Що, дійшло до Юльки, що студент-бютівець на неї в кабмін анонімку катає?..

препод 2008-03-07 / 16:45:00
Прогнозую, що з виплатою підвищених степендій студентам, буде позитив. Ректорат виша зашевелився, у фінансистів тема на язику.

правда одна 2008-03-07 / 15:48:00
Секретаріат президента вважає, що заява прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про неможливість відключення газу населенню підриває дисципліну виплат за газ.



Про це заявив на брифінгу в п'ятницю перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак, передає Ліга.

"Прем'єр говорить про те, що наші українські громадяни не повинні хвилюватися. Газ не буде відключений ніколи і ні в кого. Яка платіжна дисципліна буде після таких заяв?", - запитав він.



уважний читач 2008-03-07 / 14:03:00
Хлопці - пишіть! Через суд потім гроші на марки відсудите!


Orang - отстой!

orange 2008-03-07 / 13:38:00
Пацаньонок, ти просто не зрозумів: тобі кивнули в бік кабміну. Так що скаргу пишеш за адресом, писака ти наш бютовський

мученик науки 2008-03-07 / 13:28:00
Був на парах сьогодні, задав питання про виплату підвищених степендій. У відповідь "почув" глухе мовчання і кивання головою у бік ОДА ! Готуємо колективну скаргу до Кабміну.

orange 2008-03-07 / 13:13:00
А що Юлю вже зняли і Балога став прем"єром?

! 2008-03-07 / 12:41:00
Стал известен возможный преемник Балоги http://www.rupor.info/news-politika/2008/03/07/stal-izvesten-vozmozhnij-preemnik-balogi/

правда одна 2008-03-07 / 00:07:00
Іду спати!

$ 2008-03-06 / 23:53:00
правда одна 06/03/2008 23:46. Цікаво, цікаво.. Будь - добрий, поясни, дай аргументи.

$ 2008-03-06 / 23:51:00
Зрозуміло в чому справа:orange відноситься до категорії тих, хто не звик програвати, а сьогоднішній вечір для нього вечір суцільних програшів. Ось і неборак копирсається у своїх , як він висловився, випорожненях.

правда одна 2008-03-06 / 23:46:00
Будете сміятися - але orang має відношення до редактора цього сайту.

Адмін - що це за анонімне Закарпаття on-line?

правда одна 2008-03-06 / 23:40:00
Питання до адміна - кому належить цей сайт?

У мене є підзори що ...

$ 2008-03-06 / 23:32:00
Панове !В orange- Камуфляжника заклинила пластинка. Чесне слово хотів скинути пост, де думав поділитись думкою, що після вживання валерянки, orange- Камуфляжник перестає бути буйним. Але марно.

Даймо людині нехай погадить для задоволення і після цього йому стане легше, це фізіологічна портеба для такої категорії придурків.

правда одна 2008-03-06 / 23:31:00
Адмін - ти Пилюлю мочиш!

ти фільтруй oranga!

правда одна 2008-03-06 / 23:27:00
Про кого це orang?

Адмін - на форумі неадекватна особа,щось робіть.


orange 2008-03-06 / 23:25:00
Задрав ти вже засирати сайт своїми бютівськими випорожненнями. Ти думаєш, що помогаєш своїй Юльці, юлику? Всією цією своєю тупістю, яку ти сюди так настирливо напихуєш, ти уже достав усіх. Ти один чудово справляєшся з роботою по дискредитації всього БЮТу...:):):)

правда одна 2008-03-06 / 23:25:00
А чому для деяких - можна поіменно: не "глядя" на партійну належність.

Думаю що студенти з стипендіями замутять - ну і звісно не забудуть "віддячити" благодійникам в пресі.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини