Нардеп від БПП і KMKSZ Брензович подав до суду на ЦВК за нестворення угорського округу

Народний депутат України від Блоку Петра Порошенка, голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (KMKSZ) Василь Брензович подав судовий позов проти Центральної виборчої комісії України.

В.Брензович і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
В.Брензович і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Предметом оскарження є визнання, на думку В.Брензовича, протиправною бездіяльність ЦВК та, начебто, невідповідність її рішення вимогам законодавства щодо обов’язкового врахування інтересів національних меншин під час проведення виборів.

Йдеться про небажання ЦВК утворити у Закарпатській області до проведення наступних парламентських виборів угорський виборчий округ. 

Із моменту набрання чинності норм, які передбачають утворення спільних одномандатних виборчих округів, на території яких компактно проживають представники окремих національних меншин, до вказаної постанови ЦВК внесено більше як 20 змін. Проте жодна зміна постанови ЦВК від 28 квітня 2012 року №82 не стосувалася забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області, що, на думку В.Брензовича, свідчить про упереджене ставлення посадових осіб ЦВК до угорськомовної нацменшини, представники якої проживають на території краю.

З його слів,1 березня 2019 року він подав до ЦВК депутатське звернення, в якому просив розробити  проект постанови про внесення змін до постанови ЦВК від 28 квітня 2012 року № 82 та ухвалити його на засіданні комісії. Відповіддю ЦВК від 11 березня 2019 йому відмовлено у задоволенні цього питання з огляду на те, що надані Міністерством культури дані базуються на Всеукраїнському переписі населення 2001 року та не відображають реального стану кількісного представництва тієї чи іншої національної спільноти.

Із такими обставинами народний депутат від Блоку Петра Порошенка, голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василь Брензович не погоджується.

Така бездіяльність ЦВК, на переконання Василя Брензовича, є протиправною і має бути врегульована через суд. На його думку, ЦВК зобов’язана сформувати своїм рішенням одномандатний округ з урахуванням інтересів національної меншини (угорців) на території області.

Крім того, як повідомив Василь Брензович, під час парламентських виборів 2014 року ГО «ТУКЗ» також зверталося до ЦВК із проханням створити окремий виборчий округ для угорців, які проживають в одному регіоні, але запит відхилили, і більшість угорського населення було розділено на три виборчі округи. Більше того, Берегівський район, де мешкає найбільша частка виборців із числа угорської меншини, був розділений між кількома виборчими округами таким чином, що в жодному з них угорська меншина не становила більшості.

За словами нардепа, ГО «ТУКЗ» кілька разів зверталося до ЦВК, однак там відповіли, що з різних причин не можуть з’ясувати, де саме проживають угорці на Закарпатті, й тому не можуть утворити окремий угорський виборчий округ. Саме ця відмова і стала причиною для нинішнього судового позову. До речі, враховуючи позицію ГО «ТУКЗ», із подібними вимогами до ЦВК тоді зверталася і Закарпатська ОДА.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, рік тому тодішній представник інтересів Будапешта в Україні, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень в інтерв'ю УНН не побачив нічого поганого в автономії для угорців і згадав про референдум за "автономію" для Закарпаття.

Всього за місяць до цієї заяви тим Співробітники Служби безпеки України запобігли проведенню в Ужгороді фейкових слухань щодо надання угорської автономії у Закарпатській області.

А навесні 2014 року, у першому ж своєму виступі після призначення на третій термін на посаді прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив: «Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію».

Фахівці вважають Товариство угорської культури Закарпаття, що його очолює В.Брензович, провідником політичних устремлінь офіційного Будапешта на Закарпатті.

30 березня 2019р.

Теги: Брензович, ЦВК, угорці, вибори

Коментарі

Вуву до ужгорода 2019-03-31 / 09:07:27
Можна . всьо можна лем треба хотіти.
Єслі почати від великойі доброні і закінчити окрайіною будапешта ...
То акурат получиться хунське отг. З виборчою дільницею в дебрецені.
:-)) :-)) :-)) :-)) :-))

Вуву 2019-03-30 / 19:20:44
До 2-го туру ... Треба ще дожити.
Пів року це багато часу.

Magyar-Hun 2019-03-30 / 19:17:29
Степан Круг: а не пішов ти! Адмін: дякую за удаленія :)

Ужгород 2019-03-30 / 17:38:33
Угорський національний округ не можна створити в принципі. Тому що угорці живуть розсіяно по всій області. І їх значно менше, ніж потрібно для округу (200 тисяч осіб)

сорри 2019-03-30 / 17:18:23
Читайте уважно, Вуву. Вони взяли приціл на наступні парламентські вибори

Вуву 2019-03-30 / 17:06:23
Сам жеж зробив заяву (ЗА ВСІХ) що хуни закарпаття у першому турі не братимуть участь у виборах.
Но коли так ... То нащо тоді йім тоті територіальні в.д. .
А тепер подає до суду .
Може на вальцмана ... Бо до цвк. були призначені "свойі люди".

gumi 2019-03-30 / 16:12:47
3) межі одномандатних округів визначаються з урахуванням меж адміністративно-територіальних одиниць, інтересів членів територіальних громад та проживання на відповідній території національних меншин.
Адміністративно-територіальні одиниці, на території яких компактно проживають окремі національні меншини та які межують між собою, повинні входити до одного виборчого округу. У разі якщо в суміжних адміністративно-територіальних одиницях кількість виборців, які належать до національної меншини, є більшою, ніж необхідно для формування одного виборчого округу, округи формуються таким чином, щоб в одному з них виборці, які належать до національної меншини, становили більшість від кількості виборців у виборчому окрузі.
Відомості щодо компактності проживання національних меншин на відповідній території надаються Центральній виборчій комісії центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міжнаціональних відносин та захисту прав національних меншин України."

Степан Крук 2019-03-30 / 13:28:05
Цигани також подали до суду за нестворення Особливого Циганського Округу. Їх коні ржуть!

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 10
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини