В Ужгороді підбили підсумки виборчої кампанії на Закарпатті

У березні 2019 року, як і в лютому, на Закарпатті виборча кампанія найяскравіше проявлялася у масовому розміщенні білбордів (сітілайтів), роботою агітаційних наметів, засиллям матеріалів про кандидатів у друкованих та електронних ЗМІ.

В Ужгороді підбили підсумки виборчої кампанії на Закарпатті

Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції 29 березня в Ужгороді.

В останній місяць виборчої гонки область відвідало четверо кандидатів: Юрій Бойко, Анатолій Гриценко, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко. Усі троє, крім Юрія Бойка, мали публічні відкриті зустрічі із виборцями. При цьому варто відзначити, що лише у Анатолія Гриценка зустріч із городянами пройшла у форматі «запитання-відповідь», кандидати Петро Порошенко та Юлія Тимошенко звернулися до присутніх на площі лише із промовою.

Таким чином Закарпатську область у період із 31 грудня по 29 березня особисто відвідали 7 зареєстрованих кандидатів у Президенти: Володимир Зеленський, Андрій Садовий, Валентин Наливайченко, Юрій Бойко, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко.

Протягом березня на території Закарпаття зафіксовано у різній кількості білборди з іменами кандидатів: Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Сергій Тарута, Олександр Вілкул, Олег Ляшко, Олександр Шевченко, Анатолій Гриценко, Руслан Кошулинський, Олександр Соловйов, Ігор Шевченко, Ігор Смешко, Валерій Наливайченко.

Робота агітаційних наметів спостерігалася на користь кандидатів: Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Олега Ляшка, Руслана Кошулинського, Олександра Шевченка, Валентина Наливайченка, Юрія Бойка, Сергія Тарути.

«Щодо порушень правил ведення агітації, то на початку березня в Хусті та Ужгороді зафіксовано розклеєні листівки з іменем кандидата Руслана Кошулинського без вихідних даних та у невстановлених для цього місцях. Також у місті Хуст зафіксована листівка-анонс про зустріч нардепа Івана Крулька із жителями міста. На листівці згадане ім’я кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко, однак листівка не містить вихідних даних. У селищі Дубове Тячівського району виявлено білборд з іменем кандидата у Президенти Петра Порошенка. Найімовірніше, що цей борд був встановлений ще до початку офіційної виборчої кампанії, однак на момент виявлення рекламоносія на ньому було ім’я зареєстрованого кандидата в Президенти, отже реклама містила ознаки порушення вимог законодавства. Також спостерігачами зафіксовано випадок роздачі з агітаційного намету листівок з іменем кандидата у Президенти Олега Ляшка без вихідних даних у центрі Ужгорода. Про всі описані факти спостерігачі ОПОРИ повідомили поліцію. Загалом, із початку виборчої кампанії представники ОПОРИ написали 23 заяв до поліції з приводу ознак порушення правил розміщення друкованої агітаційної продукції», - розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Закарпатській області Ярослав Гулан.

Спостерігачі ОПОРИ отримали поодинокі сигнали про те, що у деяких куточках області люди разом із запрошеннями отримували і друковану агітаційну продукцію. Спостерігачам не вдалося «на гарячому» зафіксувати, що саме члени ДВК розносили агітпродукцію разом із запрошеннями, відтак ми не будемо озвучувати імен кандидатів, на чию користь вона була. Втім користуючись нагодою хочемо нагадати, що законодавство забороняє займатися агітацією членам виборчих комісій під час виконання обов'язків членів виборчих комісій на строк здійснення повноважень. Варто, аби штаби кандидатів нагадали це людям, яких делеговано бути членами ДВК.

В області створено 811 дільничних виборчих комісій, куди своїх членів делегував 21 із 39 кандидатів у Президенти. Таким чином, 18 кандидатів не подали своїх людей для роботи у дільничних виборчих комісіях.

Станом на сьогодні, 29 березня, у комісіях кипить робота із бюлетенями – окружні виборчі комісії передають бюлетені дільничним виборчим комісіям, де уже скоро – післязавтра – бюлетені отримають виборці.

«Що варто пам’ятати виборцю 31 березня, аби скористатися своїм правом на волевиявлення? Нагадаємо, голосування відбувається з 8:00 до 20:00 без перерви. Водночас, якщо виборець вже перебуває на дільниці о 20:00, він має повне право проголосувати. Також треба пам’ятати, що в неділю в Україні відбудеться перехід на літній час», - зазначила довготермінова спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області Лариса Романюк.

Які документи потрібно мати з собою для того, аби отримати виборчий бюлетень:

– паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або ID-картки);

– тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);

– військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Після того, як виборець поставить підпис про те, що він отримав виборчий бюлетень у списку виборців та у визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня, який відривається, член дільничної виборчої комісії видає виборцю бюлетень. Він не передається іншим особам. Нагадуємо, що фотографування та відеозйомка бюлетеня, а також демонстрація свого вибору в приміщенні для голосування забороняються. Після того, як виборець зайшов у кабінку для голосування, він ставить одну позначку навпроти прізвища обраного ним кандидата.

Разом з тим, якщо виборець помилився у виборчому бюлетені, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, із проханням видати інший виборчий бюлетень. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз.

В Україні агітація закінчується о 24:00 останньої п'ятниці перед днем виборів, тобто 29 березня. 

Загалом на виборах в Україні працюватиме понад 1 500 спостерігачів ОПОРИ, частина з яких - на дільницях Закарпаття. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли.

29 березня 2019р.

Теги: підсумки, кампанія

Коментарі

Коментатору 2019-03-30 / 07:09:19
Ви думаєте що американська система май ліпша.
Но єслі би ви знали скільки они викидають грошей на вітер тоєсть на агітацію .
Так што не пишіть то чого не знаєте.

коментар 2019-03-29 / 21:08:16
поки не введуть "американську" систему виборів з 2 партій,до тих пір будемо працювати на "баласт" і викидувати гроші платників податків на всяку х...ю.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини