Професор-славіст з Австрії Міхаель Мозер в Ужгороді: "Мова, яка може об'єднати всіх русинів, – українська"

11 березня на філологічному факультеті Ужгородського університету відбулася лекція «Чи існує “русинська мова”?» австрійського професора, дослідника слов’янських мов, президента Міжнародної асоціації україністів Міхаеля Мозера. На захід завітали студенти, викладачі, гості, зокрема й активісти русинського руху. На початку лектор акцентував: наміру займатися політикою не має.

Професор-славіст з Австрії Міхаель Мозер в Ужгороді: "Мова, яка може об'єднати всіх русинів, – українська"

Також мовознавець розповів, що йому дуже сподобалися відвідини Ужгорода й Мукачева, ба навіть спонукали трохи по-іншому дивитися на тематику досліджень, які виконує.

Відтак М. Мозер представив свою позицію щодо понять «русинської ідентичності», «русинської історії» та «русинської мови». Науковець зауважив, що наприкінці ХІХ століття галицькі русини перейняли українську ідентичність.

«Русини ніколи не говорили саме про «русинську» ідентичність, а про «руську». І хочу підкреслити, що кожен має право на власну самоідентифікацію», — зауважив мовознавець.

Крім того, пан Мозер додав: «Нам розповідають, що русини мають окрему історію. Це не може бути вагомим аргументом, бо кожен регіон України також має свої історії. Не варто говорити й про мовну окремість, відрубність закарпатських діалектів від інших українських. Іван Панькевич давно довів: говори Закарпаття та інших суміжних областей належать до української мови».

«Чи існує літературна русинська мова?» — тільки таке формулювання питання є доречним. Наскільки «русинська мова» єдина? Кодифікована мова повинна бути полівалентна, тобто ми можемо писати нею на всі теми сучасного світу. Кодифікація – втілена комунікація між людьми, коли люди справді хочуть дотримуватися однієї норми, а не послуговуватися правилом «так кажуть у нашому селі». Одна-єдина «русинська мова» існує хіба що в програмах активістів русинського руху. Відомі лише різні спроби стандартизації «русинських варіантів». Один із них був справді успішним — у колишній Югославії», — вважає Міхаель Мозер.

Як повідомив науковець, у Воєводині (автономному краї Сербії, де компактно живуть русини) здійснили те, що робить мову літературною: у 1923 році опубліковано «Граматику бачванско-рускей бешеди» Гавриїла Костельника, русинською провадять навчання, ведуть теле-, радіопрограми, видають друковані органи, створено кафедру русинської мови та літератури.

Воднораз М. Мозер зазначив: «Коли на конференціях я зустрічався з русинськими діячами, спостеріг: русини Закарпаття і Прящівщини спілкуються без значних проблем, чого не скажеш про русинів Бачки».

Професор проаналізував спроби кодифікувати різні варіанти русинської літературної мови на Закарпатті, а також у Словаччині, Польщі, Угорщині і навіть Румунії. Однак, за його спостереженнями, єдиного загальноприйнятого варіанту русинської літературної мови немає. Тож насамкінець Міхаель Мозер підсумував: «Мова, яка може об’єднати всіх русинів, – українська».

Після лекції охочі могли поставити питання доповідачеві. Активними, зокрема, виявилися представник Світової ради русинів Микола Бобинець, активіст Іван Данацко, заступник голови Спілки русинських письменників Закарпаття Михайло Бабидорич, котрі відстоюють ідею окремості русинів від українців.

Слово мали й кандидати філологічних наук Павло Чучка та Василь Шаркань, а також голова Наукового товариства студентів та аспірантів філфаку Марія Кондрич.

Наприкінці деканеса філологічного факультету Галина Шумицька відзначила: «Лекція відбулася в стінах Ужгородського національного університетуу, котрий пропонує демократичний майданчик для обговорень, де висловитися може кожен. Проте нагадую, що наука оперує фактами. Принагідно переказую вітання колективу філфаку від українців Румунії, які днями вшанували 205-у річницю з дня народження Тараса Шевченка».

Ольга Брайлян, фото Віталаія Завадяка, Медіацентр УжНУ

12 березня 2019р.

Теги: русини, русинська мова, Міхаель Мозер

Коментарі

Коломия 2019-03-12 / 21:48:11
Аж гидко читати «Нерусинська мова» . Гуцули теж кажуть "Йо" і цим пишаються, бо це рідне материнське! Поставали фальшивими патріотами , а свого цураються! Можливо це вам повчитись культури краще? Чи і Гуцули теж відставші в розвитку? Ганьба, а щи Європейцями звуться!

кіса 2019-03-12 / 13:41:54
До нерусинськоі мови ти себе у зиркало відів бовване , прийшовись із за гур та туй піря розпускаш ти нам ни розказуй як нам бисідовати

Нерусинська мова 2019-03-12 / 11:49:56
Якась мова? Та кожен пише як хоче. Ы-кають,І-кають, Йо-кають... Самі не знають що хотять. Зупинилися в розвитку і тянуть туди інших за російські та мадярські грошики...

Коломия 2019-03-12 / 10:19:27
А хіба не логічніше буде, якщо карпатьських русинів обєднає "русиньськ мова" ?!?! Згідно вашої публікації всетаки якась там в них всетаки мова існує!

шерегій 2019-03-12 / 09:57:49
дякуємо австрійському русисту за відкриття яке тут у нас дорівнює хіба що відкриттю колумбом америки а як вдало підібрана дата щевченківські свята ювілей карпатської україни та ще й приїзд президента і крім того заборона вїзду в україну ще одному фахівцю-русисту з журналістським ухилом заслуговує на звання почесного доктора ужну

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини