Під час засідання ОВК 69 у Мукачеві двічі викликали поліцію – ОПОРА

Через непорозуміння між членами комісії окружної виборчої комісії №69 (центр – м. Мукачево) один із членів двічі викликав правоохоронців. Про це із засідання комісії, що пройшло 6 березня, повідомив спостерігач ОПОРИ.

Сергій Носалюк
Сергій Носалюк

Зі слів представника ОПОРИ, на початку чергового засідання комісії, один із її членів Сергій Носалюк (від кандидата на пост Президента Юрія Бойка) вирішив знімати процес роботи комісії на відеокамеру та зафіксував її на сейфах із документами. Члени комісії попросили цього не робити, однак Сергій Носалюк стверджував, що має право знімати засідання на відео. Далі  питання про зйомку засідання винесли на розгляд комісії. Згідно з голосуванням, 20 із 24 членів комісії були проти зйомки, однак Сергій Носалюк камеру не вимкнув, після чого інші члени комісії зняли камеру із сейфу власноруч. Після цього пан Носалюк викликав поліцію, адже вважав це обмеженням своїх прав. Правоохоронці приїхали та стали допитувати присутніх стосовно ситуації, яка трапилася.

Як стало відомо спостерігачу ОПОРИ, того дня – 6 березня – то  вже був другий виклик поліції до залу засідань ОВК, що розташоване у будівлі Мукачівської райради та РДА. Однак перший інцидент відбувся ще до початку засідання, тому подробиці представнику ОПОРИ  зафіксувати не вдалося.

Крім цього, як інформує спостерігач, під час засідання голова комісії Марина Марценюк повідомила, що напередодні Сергій Носалюк висловлював на її адресу  погрози.

«З паном Носалюком у нас вийшла конфліктна ситуація, і я вважаю за потрібне такі речі виносити на загал, тому що це стосується нашої спільної справи, і тут були відверті погрози особистого плану та шантаж, тому я вирішила про це розповісти на засіданні комісії. У людини виникли певні фінансові інтереси. У нас зараз на порядку денному є питання про замовлення для ОВК і для всіх ДВК табличок і різного канцелярського обладнання. У масштабах 133 дільниць ця сума дуже кругла, і у нас з цього приводу виникли непорозуміння. У кошторис на одну із цих вивісок закладається орієнтовна сума - 200 гривень. Оскільки Сергій Носалюк людина досвідчена, і має контакти після участі у ОВК на попередніх виборах, я звернулася до нього із проханням промоніторити, де і за яку суму можна ці таблички замовити. Вийшло так, що пан Носалюк знайшов фірму у Мукачеві, яка готова виготовити ці табички за 290 гривень, однак ні її назви, ні координат, ні контактних телефонів цієї компанії він мені не повідомив. Я сказала йому, що це задорого, адже за моєю інформацією, у Берегові можна виготовити аналогічну продукцію за 250 гривень, в Ужгороді - за 240. На моє зауваження, що варто промоніторити краще поліграфічний ринок, і знайти оптимальний варіант, виникла дуже бурхлива реакція та погрози у мій бік. Після цього на мої дзвінки він не реагував, тому я вирішила, що цю ситуацію треба проговорити відкрито, тому підняла це питання під час засідання. Сергію Носалюку це, звісно, не сподобалося і він при людях обізвав мене брехухою, почав кричати, чим дестабілізував роботу усієї комісії», - зазначила у коментарі представниці закарпатської ОПОРИ голова ОВК №69 Марина Марценюк.

Сам Сергій Носалюк у телефонній розмові комунікаційниці ОПОРИ зазначив, що коментувати ситуацію по телефону не має часу і готовий дати відповідь тільки при особистій зустрічі за кілька днів.

У Відділі комунікації поліції у Закарпатській області представниці ОПОРИ повідомили, що 6 березня, у Мукачеві у приміщенні ОВК  справді двічі викликали патруль: о 13:38 та о 15:38. Обидва виклики були зареєстровані, наразі поліція збирає дані та опрацьовує свідчення учасників інцидентів.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, хоча Закон України «Про вибори Президента України» і окремо не передбачає права члена виборчої комісії здійснювати фото-, відео-зйомку засідання комісії (ч. 5 ст. 29 Закону України), однак закон дозволяє проводити таку зйомку зокрема офіційним спостерігачам (ст. 69 Закону). Зважаючи на те, що основними засадами виборчого процесу є публічність і відкритість, то проведення зйомки під час засідання комісії якраз і свідчило би про дотримання цього принципу, а також виступило би джерелом доказів для правоохоронних органів щодо оцінки вказаної конфліктної ситуації.

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0 97 644 66 39, 0 99 031 98 62
e-mail: zakarpattya@opora.org.ua

Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0 50 230 95 96

08 березня 2019р.

Теги: вибори, Сергій Носалюк

Коментарі

Носалюк 2019-03-09 / 17:43:14
Носалюк розповів Ользі Беці всю історію по телефону наступного дня (вранці, 8 Березня), так як виявилось, що вона в Ужгороді, а він у Мукачеві))

Носалюк 2019-03-09 / 17:01:26
https://youtu.be/WUPkiMZElYo

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини