Протягом лютого Закарпаття відвідали три кандидати на пост Президента

Основні форми активності кандидатів у Президенти України (а також – політичних сил, які їх висунули) у Закарпатській області – це зовнішня реклама, робота агітаційних наметів, розміщення в електронних та друкованих ЗМІ контенту про кандидатів із ознаками замовності.

Протягом лютого Закарпаття відвідали три кандидати на пост Президента

У лютому Закарпатську область особисто відвідали троє з 44 кандидатів у Президенти – Володимир Зеленський, Андрій Садовий та Валентин Наливайченко. При цьому перший з них позиціонував свій візит не як кандидата, а як представник команди «Студії «Квартал 95», яка дала ужгородцям комерційний концерт. Також напередодні проведено й так званий «благодійний» концерт, куди за запрошеннями глядачі потрапили безкоштовно.  Під час обох концертів – «благодійного» та комерційного – випадків агітації спостерігачі ОПОРИ не зафіксували.

Андрій Садовий відвідав Ужгород та Мукачево, де на центральних площах міст зустрічався з виборцями у форматі розмови за какао.  Окремо Садовий зустрівся із журналістами, а також взяв участь у програмі «Громадський контроль» на телеканалі «М-студіо». Ефір програми із Андрієм Садовим промаркавано, як політичну рекламу. Також політик відвідав ужгородську швейну фабрику «Парада» та завод «Fisher» у Мукачеві, де зустрівся із трудовими колективами. Нагадаємо, торік у грудні на останнє підприємство завітав  і на той момент потенційний кандидат Сергій Тарута. Крім цього Андрій Садовий із командою вшанував пам’ять загиблих бійців 128 бригади гірсько-піхотної бригади із Закарпаття.

Валентин Наливайченко під час свого візиту до Ужгорода провів прес-конференцію для журналістів та зустріч із виборцями у приміщенні Закарпатського обласного лялькового театру. За спостереженнями представників ОПОРИ, обидва заходи широко не анонсувалися, оголошень про можливість зустрічі виборців із кандидатом у Президенти не зафіксовано. Крім цього, як розповів кандидат Наливайченко журналістам, він мав намір зустрітися із працівниками Ужгородської районної лікарні, однак йому  не дозволили  провести зустріч у приміщенні закладу, тому зустріч із медиками відбулася на вулиці. На прес-конференції Валентин Наливайченко зазначив, що організації зустрічі в середині лікарні перешкодив представник штабу кандидата Петра Порошенка, однак не назвав його прізвища.

У лютому область відвідав народний депутат, представник партії ВО «Батьківщина» Іван Крулько, який у містах Хуст, Тячів, а також у селищах Дубове та Грушево Тячівського району мав зустрічі із виборцями як представник партії ВО «Батьківщина» та кандидатки Тимошенко. Також нардеп взяв участь в урочистостях із місцевою владою у Тячівській ОТГ при вшануванні пам’яті воїнів-афганців. Також нардеп Іван Крулько поінформував, що довіреною особою кандидатки Юлії Тимошенко в окрузі №71 стане директор Інституту Амосова Василь Лазоришинець. Останній є депутатом Закарпатської обласної ради від партії «Єдиний Центр». 

27 лютого область відвідав екс-народний депутат, громадський діяч Микола Томенко, який провів зустріч із журналістами в Ужгороді. Під час прес-конференції політик зазначив, що його місія на Закарпатті складається з двох частин: перша пов’язана із президентською виборчою кампанією, друга - із просвітницькою. Як відомо, Томенко публічно підтримав кандидата Анатолія Гриценка, в Ужгороді він назвав 5 аргументів на користь останнього та його команди. Також Томенко розповів, що запланував відвідати міста Мукачево (де завітає в університет) та Берегово.

У лютому на території області спостерігачі ОПОРИ фіксували у різній кількості білборди з іменами кандидатів у Президенти - Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Сергія Тарути, Олександра Вілкула, Олега Ляшка, Андрія Садового, Олександра Шевченка, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Руслана Кошулинського, Олександра Соловйова, Володимира Зеленського. Щодо останнього, то його прізвища на бордах (чи сітілайтах) не видно, а є лише склад “Зе”. Втім на вихідних даних вказано, що замовником продукції є саме кандидат Володимир Зеленський.

В останні дні січня – перші дні лютого на Закарпатті, а саме у містах Ужгороді та Тячеві, було зафіксовано білборди із агітацією на користь кандидатів Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Юлії Тимошенка, Олександра Вілкула без вихідних даних, про що спостерігачі ОПОРИ подали відповідні заяви до поліції.

На початку лютого в області з’явилися борди, що рекламують партію «Блок Петра Порошенка «Солідарність», на яких гасло «Реальні справи, а не брехливі обіцянки». 

Варто звернути увагу, що такі  борди були у період із моменту реєстрації Петра Порошенка як кандидата і до миті, коли у нього не запрацював виборчий фонд. Після чого на їх місці з’явилися уже борди з іншим зображенням та з іменем кандидата, які містять вихідні дані.

З нових форм агітації у районах області спостерігачі зафіксували автобус, обклеєний рекламою Олега Ляшка, який у народі та ЗМІ отримав назву «Ляшкобус». Автобус возив районами області агітаторів, які роздавали у місці перебування друковану агітаційну продукцію.

В Ужгороді помічено також мікроавтобуси із іменем та символікою кандидата у Президенти Петра Порошенка. Наклейки з такими написами містять інформацію із вихідними даними. Ці мікроавтобуси, належать автотранспортному підприємству, тобто, ймовірно, автобуси використані просто як рекламоносії, оскільки у Законі «Про вибори Президента України» немає заборони реклами кандидатів на транспорті, у тому числі - й громадському.

На вулицях Ужгорода та інших міст області ОПОРА зафіксувала роботу агітаційних наметів від кандидатів Петра Порошенка (намети почали роботу із середини лютого, до того їх не було), кандидатки Юлії Тимошенко, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Олега Ляшка Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка,  Руслана Кошулинського.

Відзначимо, що 22 лютого офіційний сайт ГУНП в Закарпатській області повідомив про те, що до відділу поліції Ужгорода «з заявою звернувся представник одного з кандидатів на пост Президента України. За повідомленням заявника, він отримав інформацію, що двом ужгородцям зателефонували невідомі, які пропонували грошову винагороду за надання свого голосу під час виборів Президента України за одного з кандидатів. Особи представилися співробітниками виборчого штабу». Станом на 22 лютого у поліції поінформували, що проводять перевірку. Публічно жоден із закарпатських представників кандидатів не повідомив, що звертався у поліцію з приводу підкупу виборців.

Закарпатські представники ОПОРИ не зафіксували випадків участі представників релігійних організацій у заходах на підтримку кандидатів на пост Президента України. 

Слід відзначити, що в агітаційних наметах на користь кандидата Петра Порошенка перехожим у лютому роздавали  журнал «Собор», який формально не є агітаційним матеріалом, на ньому є позначка – «На підтримку Православної церкви України». Втім у журналі є візуальні картинки із гаслами «Цей день увійшов в історію!», «Томос для України!» – схожі на ті, які були на білбордах з іменем Петра Порошенка до моменту його реєстрації як кандидата. Журнал фактично не містить вихідних даних, зокрема – інформацію про тираж та установу, що здійснила друк. Єдине, що вказано – це імена головного та художнього редакторів.

Також у лютому на Закарпатті вчасно запрацювали 6 окружних виборчих комісій. Перші засідання 19 та 20 лютого пройшли відкрито для журналістів і спостерігачів та без провокацій. Саме окружні виборчі комісії у термін до 12 березня повинні у своїх округах утворити дільничні виборчі комісії звичайних та спеціальних виборчих дільниць, де, власне, 31 березня (та, у випадку повторного голосування - 21 квітня) пройде голосування виборців за кандидатури на посаду Президента

02 березня 2019р.

Теги: пост, кандидати, президент

Коментарі

точно 2019-03-21 / 08:14:41
Усі науковці, яким не байдужа доля держави, працюють з Юлією Тимошенко над Новим курсом.

*** 2019-03-05 / 15:36:12
Конкурс науковців- міжнародників,які здатні керувати Державою, невже таких нема???Що кажуть ВНЗ.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини