Екологи оприлюднили звернення з приводу намагань знищити Боржавські полонини вітряками

Коаліційне об’єднання громадських організацій і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття» оприлюднив звернення з приводу намагань знищити унікальні Боржавські полонини спорудженням вітрової електростанції.

Екологи оприлюднили звернення з приводу намагань знищити Боржавські полонини вітряками

Звернення

коаліційного об’єднання громадських організацій і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття»
до громад, організацій та владних структур регіону і України

 

Наше коаліційне об’єднання 23-х ГО екологічного спрямування і десятків науковців звертається до найширшого загалу громадськості і владних структур, щоб відвернути реальну небезпеку втрати унікальної ландшафтно-рекреаційної і природної цінності перлини Українських Карпат – Боржавських полонин. Цей гірський масив у серці Карпат мальовничим і протяжним на 50 км пасмом субальпійських лук і лісистих схилів зустрічає всіх, хто приїздить до Закарпаття чи подорожує далі до країн ЄС. Високі вітрові характеристики гір, близькість електричної підстанції, вигоди від зеленого тарифу та дешевої робочої сили і депресивність суміжних сільських територій привабили турецького інвестора та спеціально засноване ним ТОВ, яке активно просуває будівництво саме на вершинах Боржавських полонин масштабної вітроелектростанції (ВЕС) із 34-х вітряків-гігантів заввишки понад 150 м кожен, що співрозмірно з 1/7 середньої висоти гірського хребта.

Загрози постали не лише для розвитку зеленого туризму та гірськолижного спорту і відпочинку та масового парапланеризму, для якого Боржавські полонини з їх ландшафтно-рельєфними і вітровими характеристиками є найкращим і унікальним місцем в Україні і Східній Європі. Функціонування гігантської ВЕС у середньо- і високогірній зонах Воловецького і Свалявського районів з високою імовірністю спричинить також гострі екологічні виклики і загрози для рослинного і тваринного світу. А внаслідок масштабних будівельних і землерийних робіт – негативно впливатиме, на думку вчених, на ерозію крутосхилів і забрудненість потічків і малих річок, що формуються на гірському масиві Боржавських полонин і живлять поверхневі водозабори селищ і сіл Воловеччини та Свалявщини. Особливо негативний екологічний вплив 34 вітряки–гіганти ВЕС можуть справити на цілісність екокоридору для диких тварин і птахів, який є частиною транскордонного Вододільно-Карпатського середньогірно-високогірного екологічного коридору, що, за оцінками науковців і фахівців екологічного права, грубо порушить міжнародно-правові зобов’язання України в охороні і збереженні природи Карпат та об’єктів Смарагдової мережі, до яких віднесено і Боржавські полонини. Вищеперелічене є лише узагальненою частиною потенційних ризиків і загроз для довкілля Боржавських полонин і громад, що їх може спричинити проект ВЕС. Жодні обсяги виробленої на ВЕС відновлювальної енергії, ніякі обіцяні забудовником ВЕС виплати до бюджетів сільських рад, на наше тверде переконання, не йдуть ні в яке порівняння з потенційними втратами і шкодою, які можуть бути заподіяні ландшафтно-рекреаційним і природним цінностям Боржавських полонин, що є основою їх туристичної привабливості. Цинічними є твердження окремих прихильників проекту ВЕС і зеленотарифних «науковців», що до вітряків-гігантів очікується масовий «промисловий туризм».

Міжгірська районна влада і сільські ради туристично більш розвиненої Міжгірщини виступили категорично проти будівництва ВЕС на їх частині територій Боржавських полонин. Починає протестувати і Березниківська сільська громада на Свалявщині.

Вже більше року, як громадський рух за збереження автентичної природи Боржавських полонин набув всеукраїнських масштабів, про що засвідчили громадські слухання зі звіту з ОВД, проведені 30 і 31 січня 2019 р. у селищі Воловець і селах Березники, Дусино, Тибава і Неліпино. Ці слухання показали як слабкість, так і затятість команди забудовника і прихильників та проштовхувачів ВЕС, єдиною метою яких є прибутки від зеленого тарифу - ціною тривалого, у десятки років, першого проекту колоніальної економіки на Закарпатті, коли у бідних громад за безцінь намагаються відібрати у хижацьку експлуатацію їх найцінніший ресурс – унікальну природу. Обласна влада фактично завершила прийом зауважень до звіту з ОВД, і багато учасників нашої коаліції долучились до числа понад 130 розробників таких зауважень.

Ми звертаємось до Мінекології, до керівництва ОДА та департаменту екології і природних ресурсів Закарпатської ОДА: від вашої принципової, відповідальної і об’єктивної позиції щодо висновку по звіту з ОВД по проекту ВЕС нині залежить не лише майбутня доля унікальної природи Боржавських полонин та розвиток гірських районів нашої Верховини, але й усього Закарпаття та Карпатських гір. На переконання учасників нашого коаліційного об’єднання та прогресивної екологічної громадськості всієї України, висновок по звіту з ОВД може стати виключно підставою для відмови у видачі рішення про провадження планованої діяльності на особливо цінних природних і ландшафтно-рекреаційних територіях Боржавських полонин. За таких умов забудовнику, на нашу думку, може бути запропонована лише можливість обрання альтернативних територій для розташування ВЕС в більш урбанізованому низькогір’ї, як це було зроблено для 3-х ВЕС на Львівщині.

Для такого вирішення проблеми ВЕС на користь збереження природи Боржавських полонин є більш ніж достатньо об’єктивних підстав, значна частина яких обґрунтована у критичних зауваженнях науковців і громадськості на різних етапах підготовки і громадського обговорення звіту з ОВД. На більшість із таких зауважень забудовником надані відписки, у тому числі, і у роздутому на 1792 стор. та вкрай неякісному звіті з ОВД. Попередня громадська експертиза показує, що загалом проект ВЕС проштовхувався і до етапу звіту з ОВД з імовірними порушеннями законів у сферах просторового, земельного і містобудівного планування та регіонального розвитку, екології і місцевого самоврядування. Результати і висновки громадської експертизи ми невдовзі оприлюднимо і, якщо виникне необхідність, направимо до правоохоронних органів.

Ми звертаємось до керівництва і депутатів Закарпатської облради та спеціально створеної комісії облради по ВЕС і профільної депутатської комісії з проханням: невідкладно, не очікуючи на формальну сесійну процедуру, публічно висловити свою чітку, принципову та неупереджену позицію щодо захисту Боржавських полонин від сплюндрування екологічно шкідливим проектом ВЕС. Адже починаючи з 18 лютого 2019 р. і впродовж 25 днів департаментом екології і природних ресурсів ОДА має бути наданий висновок по звіту з ОВД. Отже, висловлення позиції депутатського корпусу облради ризикує бути запізнілим.

Ми звертаємось до керівництва Ужгородського національного університету з проханням прояснити істину: чи справді університет як наукова установа підтримує проект ВЕС на Боржавських полонинах, як це представляла на 5-х громадських слуханнях по звіту з ОВД група залучених до його написання «незалежних експертів» у складі 10-х викладачів і науковців, в основному, географічного факультету? І як таке можливе за обставин, коли профільні науковці ключового у сенсі оцінок екологічних ризиків біологічного факультету ще майже рік тому рішуче і аргументовано виступили проти ВЕС на Боржавських полонинах? Звісно, їх і не запросили до групи місцевих «незалежних експертів» звіту з ОВД. Враховуючи, що переважна більшість профільних академічних інститутів та науковців університетів Західної України також аргументовано виступають проти реалізації проекту ВЕС на Боржавських полонинах, то й позиція УжНУ загалом, як головного вишу Закарпаття з високим науковим іміджем та прогресивною регіональною елітою, а не групи його окремих науковців, особливо важлива. І базуватись така позиція, на наше переконання, мала би на висновках - профільного щодо екологічних і природоохоронних проблем краю - біологічного факультету УжНУ. Закарпатський регіональний Центр соціально-економічних і гуманітарних досліджень НАН України вже офіційно направив свої негативні зауваження до звіту з ОВД по проекту ВЕС на Боржавських полонинах, аргументуючи це і економічними втратами, і екологічною шкодою. Екологічна громадськість Закарпаття вдячна науковцям Центру за їх принципову і аргументовану позицію.

Ми висловлюємо найщирішу подяку визнаним і шанованим громадами краю моральним авторитетам Закарпаття: Владиці Мілану Шашіку, єпископу Мукачівської Греко-католицької єпархії і Анталу Майнеку, ординарію Мукачівської дієцезії Римо-католицької Конференції єпископів України за пройняте – внаслідок можливої реалізації проекту ВЕС - тривогою і турботою про захист Природи Боржавських полонин проникливе і безпрецедентне Звернення до вірників і священників області та його публікацію у соцмережах. Звернення цих духовних лідерів і патріотів Закарпаття уже знайшло відклик у переважної більшості наших краян і зміцнило їх упевненість у тому, що ніколи не можна поступатись морально-етичними цінностями по відношенню до Природи перед агресивним наступом приватних і економічних інтересів..

Ми просимо вибачення за нетипово негостинне для нашого краю відношення у Воловці і селах Свалявщини від усіх понад 30-и небайдужих до долі Боржавських полонин наших колег і однодумців – науковців і експертів ГО з різних міст і областей України, які безкорисливо та за покликом серця приїхали на громадські слухання по звіту з ОВД 30 і 31 січня до Закарпаття. Адже вони зіштовхувались не лише з негостинністю та навіть ворожістю організованих груп прихильників і проштовхувачів проекту ВЕС, але й з їх погрозами і образами та неналежними можливостями для виступів і запитань під час громадських слухань. Водночас послідовники позаетичних дійств лише продемонстрували не більше, ніж вперті спроби Зла перемогти Добро. Цього разу – у битві за автентичну Природу Богом нам даних Боржавських полонин, які слугували людям тисячі років і які хотіли б вкрасти у майбутніх поколінь закарпатців і в України загалом. Не вийде! Бо Боржавські полонини були, є і залишатимуться природною і рекреаційною, а не промислово-виробничою цінністю українського народу в особі його територіальних громад. І закарпатські сільські і селищні громади вже починають усвідомлювати сутність як істинних, так і згубних для Природи цінностей.

Ми вітаємо все більш міцніючий всеукраїнський рух за збереження гірської Природи Боржавських полонин. Наше коаліційне об’єднання ГО і науковців займає в ньому своє місце разом з іншими ГО і активними громадами та громадянами Закарпаття. Закликаємо всіх закарпатців об’єднувати свої зусилля та ставати ще більш активними захисниками Боржавських полонин, щоб не допустити будівництва на їх вершинах 34-х вітряків-гігантів - першого згубного для Природи і людей масштабного проекту колоніальної економіки на Закарпатті у XXI столітті, чого ми всі разом не можемо дозволити.

За доручення учасників, співголови коаліційного об’єднання ГО і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття»:

канд.фіз.-мат. наук, директор Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера» Олег Лукша,

канд. біолог. наук, провідний експерт ГО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук

27 лютого 2019р.

Теги: Боржава, полонини, ВЕС, вітряки

Коментарі

Віталій Грегор 2019-03-01 / 20:17:38
одним словом - #save_Borzhava :)

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини