На Закарпатті активно впроваджують ініціативу "Відкритий уряд"

В Ужгороді відбулося прес-конференція, головною темою якого стала Ініціатива «Партнерство «Відкритий уряд».

На Закарпатті активно впроваджують ініціативу "Відкритий уряд"

Що передбачено планом дій «Партнерство «Відкритий уряд»  у 2018 – 2020 роках і яка роль організацій громадянського суспільства у впровадженні Ініціативи розповів Андрій Вишняк, голова правління БФ «Центр громадських ініціатив». 

БФ «Центр громадських ініціатив» є однією з 15-ти організацій – хабів, які об’єдналися у мережу, аби імплементувати демократичні зміни, що відбуваються у суспільстві. Одна із масштабних ініціатив громадянського суспільства в Україна -  це Партнерство «Відкритий уряд», багатостороння міжнародна ініціатива, яка покликана об'єднати зусилля урядів та громадянського суспільства для створення позитивних змін у житті громадян. Ініціатива започаткована у вересні 2011 року керівниками 9 організацій громадянського суспільства та 8 урядів (Бразилія, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південна Африка, Великобританія та США).

Як розповів Андрій Вишняк, сьогодні до Ініціативи приєдналися вже понад 75 країн та 25 субнаціональних урядів. Україна в Партнерстві "Відкритий Уряд" з 2011 року. За цей час спільно з громадянською суспільством реалізовано 3 дворічні плани дій. «Внаслідок впровадження цієї Ініціативи в Україні з 2012 року ми вже маємо наступні важливі результати, серед яких електронні декларації для державних службовців, можливість подання електронних петицій, державне фінансування політичних партій, систему електронних публічних закупівель "ProZorro", доступ до відкритих даних та архівів комуністичного режиму, Єдиний веб-портал використання бюджетних коштів та низку інших», - каже Андрій Вишняк. 

Андрій Вишняк презентував 17 нових пріоритетів Плану дій Уряду на 2018-2020 рр. щодо впровадження даної ініціативи в Україні. Їх визначено  за допомогою і активної участі громадськості. У липні 2018 року на онлайн-платформі DISCUTO, усі бажаючі могли проголосувати за нові пріоритети діяльності Уряду на 2018 – 2020 роки.  

«Серед нових завдань ще  більш трансформаційні реформи: забезпечення прозорості інформації  щодо забруднень навколишнього середовища, зокрема вільний доступ громадськості до екологічної інформації та екологічних перспектив; створення електронного реєстру природних ресурсів задля унеможливлення їх зловживаннями - незаконним видобутком або використанням; створення інтерактивної карти територій, забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами; посилення контролю громадськості за законністю процедури державних закупівель «Prozorro»; вільний доступ до всіх етапів і складових будівництва інфраструктурних об’єктів, розкриття інформації про будівництво інфраструктурних об’єктів (дороги, аеропорти, порти тощо) і створення публічного порталу інформаційних даних. А також підвищення прозорості конкурсів на отримання державного фінансування  громадянським суспільством, - каже Андрій Вишняк. -- Це є особливо актуальним у контексті планів розбудови дорожньої мережі до 2022 року з бюджетом у 300 млрд. грн.».

Андрій Вишняк також зауважив, що одним з найбільш успішних механізмів, який діє в ініціативі «Відкритий уряд» є система публічних закупівель "ProZorro, яка дозволяє моніторити процеси закупівель і завдяки якій місцеві бюджети змогли суттєво зекономити фінанси.  «З 2015 року працює Закон про електронні петиції, вже зібрано понад 1600 петицій, це хороша можливість почути голос громадськості та бути розглянутими. На сьогодні для нас звичним стає діяльність Центрів надання адмінпослуг, запровадження яких теж належить до ініціативи «Відкритий уряд». 

Андрій Вишняк також зауважив, що у 2018 році громадяни вперше мали можливість проголосувати за пріоритети роботи уряду. «Це досить серйозні кроки, щоб зробити діяльність виконавчої влади більш прозорою, відкритою, більш доступною. Працюємо над тим, аби поширити використання на регіональному рівні. Громадські організації мають можливість не тільки моніторити ситуацію, але і долучатися до розробки, пропозиції до запровадження окремих сервісів», - каже керівник БФ «Центр громадських ініціатив». - 

На сьогодні, проте, відчувається дуже велика пасивність і самих громадських організацій і широкого загалу. Тому, одне з наших завдань, активізація громади щодо використання можливостей Ініціативи «Відкритий уряд».  

На Закарпатті, за словами Андрій Вишняка, працюють практично всі сервіси, які були розроблені у «Відкритому уряді», деякі з них потребують доопрацювання, зокрема, використання сучасних інформаційних технологій в галузі освіти. І місцеві громади та ГО можуть взяти  активну участь у цих процесах, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

 
30 січня 2019р.

Теги: ініціатива, уряд

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини