У ефірах закарпатських телеканалів побільшало сюжетів із ознаками політичної "джинси"

У період із 14 грудня по 14 січня у випусках новин закарпатських місцевих телеканалів виходили сюжети, які позитивно висвітлюють діяльність окремих політиків місцевого рівня, партійних лідерів та потенційних учасників президентських виборів. У сюжетах зустрічається подача думок з приводу суспільно-політичних явищ окремих політиків, таким чином доноситься однобока та незбалансована інформація. Подібні сюжети комунікаційниця ОПОРИ зафіксувала шляхом моніторингу закарпатських телеканалів.

У ефірах закарпатських телеканалів побільшало сюжетів із ознаками політичної "джинси"

До моніторингу увійшли випуски новин 6 телеканалів області: «М-студіо», «Перший Кабельний», «Sirіus», «Uzhinform», «21 канал» та «UA суспільне: Закарпаття».

У зазначений період найбільше політичних сюжетів, які містили ознаки «джинси» (прихованої політичної реклами) ОПОРА зафіксувала у випусках новин «М-студіо», а саме 17 сюжетів, де йшлося про різних політиків. Зокрема про очільницю ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко, лідера Радикальної партії Олега Ляшка та чинного народного депутата від №72 із Закарпаття – Василя Петьовку. У ефірі «Першого Кабельного» упродовж місяця було 16 згадок на користь політичної сили «За життя», її очільника та членів місцевого осередку партії.

Наприклад, у випуску новин «Першого Кабельного» від 11 січня є сюжет «Голосуватимуть не всі» (9:05), в якому подається пряма мова Вадима Рабіновича та його заява про те, що чинна влада позбавила сотні тисяч українців конституційного права голосувати на виборах. У випуску за 2 січня є сюжет «Рік розчарувань» (15:30), де також подається пряма мова і думка політика, а у випуску за 19 грудня – «Підтримка і позов» (2:05) в якому Вадим Рабінович висловлює підтримку відомому кардіохірургу Борису Тодурову і виступає за відставку в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

Напередодні новорічних свят у ефірі «Першого Кабельного» були сюжети про так звану благодійність, де йшлося про діяльність членів місцевого осередку партії «За життя», які відвідували передноворічні дитячі свята у різних навчальних закладах області та дарували вихованцям подарунки, допомагали дитячій лікарні, монастирям тощо. У випуску новин від 19 грудня вийшли сюжети «Кур’єри радості» (11:37), «Традиція дарувати радість» (21:10) у яких йде мова про «благодійність» представників політичної платформи «За життя» напередодні свята Миколая.

У ефірі програми «ЧАС», випуску новин, що виходить на телеканалі «М-студіо» за 10 січня є сюжет «Позбутися соціального сирітства» (11:11), де є позитивні згадки на користь народного депутата України Олега Ляшка, у випуску за 18 грудня – «Мораторій на продаж землі» (4:13), в якому є згадки про Юлію Тимошенко та політичну силу ВО «Батьківщина».

Перед святами в ефірі «М-студіо» також виходили сюжети, в яких журналісти розповідали про благодійну діяльність окремих місцевих політиків. Найчастіше згадували народного депутата Василя Петьовку. Наприклад, у сюжеті «Різдвяна історія» (16:36), що вийшов на телеканалі «М-студіо» 20 грудня. Також в ефірі цього телеканалу є згадки народного депутата України Роберта Горвата (3:55) та політичних партій «Наш край» (21:30) і «Громадянська позиція» (4:44).

У ефірі «21 каналу» вийшов розлогий випуск програми «На часі», де гостем ефіру був тоді ще потенційний кандидат у президенти від партії «УКРОП» Олександр Шевченко. Акцент випуску – образ політика, як сім’янина, історія його родини. Відео розмістили й на сторінці Шевченка у Фейсбуку, де у тексті посту йшлося про те, що за репост відео можна виграти приз.

Зазначимо, що у випусках новин телеканалів «Sirіus», «Uzhinform» та «UA суспільне: Закарпаття», сюжетів із ознаками прихованої політичної реклами у період із 14 грудня по 14 січня не зафіксовано.

«Те, що у випусках новин приділяється увага лише певним політичним силам, при цьому доволі детально розповідають про ідеї чи думки їх лідерів, говорить, щонайменше, про незбалансоване висвітлення інформації та порушення принципу подачі інформації у нейтральному контексті, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Закарпатській області Ярослав Гулан. - Якщо ж телеканали отримують гроші за висвітлення позитивної інформації про політиків і не маркують, що такий контент виходить на правах реклами – це вже ознаки порушення Закону «Про рекламу».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк наголошує, що інформаційні агентства та засоби масової інформації поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані із виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання, а також засоби масової інформації мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх партій - суб’єктів виборчого процесу та кандидатів на пост Президента України щодо подій, пов’язаних із виборами (ч. 2 та ч. 3 ст. 56-5 Закону України «Про вибори Президента України»). Тобто, ЗМІ мають бути безсторонніми та неупередженими у своїх інформаційних повідомленнях як до вже зареєстрованих кандидатів на пост Президента, так і до тих кандидатів, які ще не зареєструвалися в ЦВК, однак фактично розпочали дочасну агітаційну кампанію.

ОПОРА  нагадує, прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9 частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється 5 пунктом цієї ж статті.

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області

тел.: 0 97 644 66 39, 0 99 031 98 62

e-mail: zakarpattya@opora.org.ua

Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області

тел.: 0 50 230 95 96

 

21 січня 2019р.

Теги: джинса, реклама, вибори

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 14
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини