В Ужгороді вперше на Закарпатті облаштували два справжні морські акваріуми (ФОТО, ВІДЕО)

З мультяшними рибками Немо і Дорі, рибкою-патріотом, небезпечною крилаткою, янголами, коралами, морськими зірками та іншою надзвичайною живністю

В Ужгороді вперше на Закарпатті облаштували два справжні морські акваріуми (ФОТО, ВІДЕО)

Відтепер, щоби на власні очі побачити справжніх мешканців океанських глибин, не треба їхати в зоопарк сусідньої угорської Ніредьгази. Тим більше, що далеко не всім це по кишені. Віднедавна два екзотичні морські акваріуми можна побачити у відомому ужгородському кафе-екзотаріумі «Акваріум». Це перші і єдині морські акваріуми, що їх можна побачити на Закарпатті у відкритому доступі. Інші, і то – одиниці, є в приватних помешканнях.

Заклад, що має 20-літню історію, останнім часом суттєво змінився. Закарпаття онлайн уже розповідало про живих екзотів, що протягом останнього часу поповнили «колекцію» «Акваріуму» – триметрових тигрових пітонів та імператорських удавів, варанів, гекконів, нільських криланів (єгипетських летючих собак), велетенських скорпіона та павуків-птахоїдів, пустельних ящірок агам та величезну грифову черепаху. Загальним улюбенцем є ігуана Гришка та пітони Йончі та Жужа. Останні, до речі, кілька місяців тому стали «батьками» – в «Акварімі» з відкладених Жужою яєць вивелося 20 маленьких пітончиків.

Перший з двох морських акваріумів «Акваріума» обладнувався майже рік. Стільки часу треба, аби в 450-літровій ємності, наповненій справжньою солоною морською водою і різноманітними морськими організмами, запанувала біологічна рівновага, розповідає власник «Акваріуму» Олег Диба. І лише під завершення цього процесу в таке штучне море можна поселяти найвибагливіших гідробіонтів.

У цьому сенсі облаштування морських акваріумів кардинально відрізняється від прісноводних. І обходиться на порядки дорожче.

Усі корали в першому «морі» екзо-бару – живі. Хоча в це і не зразу віриться. І насправді є не «водоростями», не рослинами, як вважає більшість відвідувачів, а тваринами.

Живими є навіть камені – як частина коралового рифа, привезена з океану разом з усіма її мікроскопічними жителями.

Вражає кольорами і інше населення «моря» – фантастичні риби-янголи, синьо-жовта рибка-«патріот», яку маленькі відвідувачі «Акваріуму»  ще називають «рибкою-прапором України», персонажі популярного мультфільма Немо і Дорі, жовта зебрасома і маленька чорно-синя «торпеда» – губан-лікар, який справді «лікує» інших риб від різного роду паразитів.

Повільно і впевнено гуляє цим акваріумним морем довговуса креветка-боксер. У піску живуть, лише зрідка з’являючись на поверхню, піщана морська зірка та піщаний безголковий морський їжак-долар. На камені або на склі можна побачити іншу красиву морську зірку – доволі рідкісну блакитну лінкію. А поряд з нею – кілька видів раків-самітників, житлом для яких слугують порожні мушлі равликів.

На екзотичні морські квіти-хризантеми схожі актинії, або морські анемони, що, не маючи очей і ніг, переповзають час від часу з місця на місце. Їх щупальця небезпечні для інших тварин, але не для рибки-клоуна, яка "купається" в них, як ні в чому не бувало. Бо для Немо, як і в уже згадуваному мультфільмі, вона є живим домом. Актинія захищає рибку від багатьох ворогів, а вона, натомість, віддячує їй, чистячи і годучи.

В іншому, так само майже півтонновому акваріумі, що поруч, живуть «хижаки», котрі в природі харчуються різноманітними живими організмами – різні види риб-спинорогів, наразі ще маленькі, але які виростуть у великих і сильних риб, та отруйна, але надзвичайно красива риба-крилатка. Там же – «хижі» морські зірки та родичі морських їжаків - офіури, схожі на морських зірок, але з довгими і рухливими, як у восьминогів, щупальцями.

Але все це, зрозуміло, краще бачити на власні очі. Бо жодне фото чи навіть відео не передає всього різнобарв’я, що панує в цих двох «морях» «Акваріума».

Споглядаючи ці океанські красоти (а майже всі морські тварини в акваріумних умовах не розмножуються, а тому раніше справді жили в морях і океанах) відвідувачі "Акваріуму" мають можливість посмакувати стравами і напоями, що входять до меню закладу.

Що суттєво, огляд живої експозиції екзотаріму вільний для всіх відвідувачів кафе.

30 листопада 2018р.

Теги: Акваріум, море

Коментарі

ужгородка 2018-12-07 / 20:18:34
Клас!

Вуву 2018-12-04 / 20:22:56
Хай щастить.!
Наснаги і розвитку.

О.Д. 2018-12-04 / 01:16:14


Я знаю, що краще. І вихід буде.

Під цим матеріалом вже майже тисяча лайків. Скажіть цим людям, що треба продати ігуану Грішку, пітонів Йончія і Жужу, криланів, фантастичну грифову черепаху і інших. Скажіть це дітям, які за руку тягнуть в Акваріум своїх батьків.

"Акваріум" змінюється сам. Просто розраховує на розуміння і підтримку.

Все буде добре )


Вуву 2018-12-04 / 00:33:09
В такому разі треба переглянути свій бізнес проект і зосередитись виключно на авкваріумах ... А терріумних екзотів продати в надійні руки ... І взагальному переглянути весь свій бізнес план.
Краще мати щось аніж все і нічого.
Вибачаюсь за таку прямолінійність ...
Але всякий бізнес це цифри ... за якими фінансовий еквівалент.
На жаль в теперішній час знайти таких меценатів річ майже не реальна. А реальність як ми знаєм ... Сувора.
(Прошу на мене не ображатись. Ну от я такий).

О.Д. 2018-12-03 / 23:18:41
Це європейська практика.

В Україні вже закрилися практично всі приватні екзотаріуми. Можливо, "Акваріум" останній. При тому, що він найцікавіший - контактний.

О.Д. 2018-12-03 / 23:17:20
Зараз потрібне не це. Екзотаріум має величезні витрати електроенергії - обігрів екзотів, робота обладнання і т.д. До 20 тисяч грн щомісяця. Понад 500 грн щодня. Це поставило заклад поза межею виживання.
Тому шукаємо спонсорів, які б взяли шефство над тими чи іншими акваріумами, тераріумами. Всього 1-1,5 тисячі на місяць в обмін на прізвище мецената (чи фірми) на табличці з інформацією про екзотичних тварин, що населяють цей об'єм, а також окрему рубрика з переліком спонсорів на сайті Закарпаття онлайн, могли б врятувати ситуацію і дати можливість закладу вижити і розвиватися.

Інакше він просто закриється.

Вуву 2018-12-03 / 22:24:10
Ви дайте якісь координати ... Може хтось захоче вам подарувати щось до вшого акваріума ...(бо скажімо має але не може (чи не хоче) утримувати) ... якісь тропічні екзоти ... І ви будете мати поповнення.
Багато хто подорожує світом ... Може щось і вам привезе ... А заодно полюбується кафе і "його друзями".

Акваріум 2018-12-03 / 21:52:18


895 лайків з Фейсбука лише під цією інформацією на сайті Закарпаття онлайн. І сотні - у власне Фейсбуку. З сотнями перепостів.

Дуже несподівано.

Дякуємо! :)


Вуву 2018-12-03 / 21:25:51
Моя думка ... Що нічого подібного серед кафе-акваріумів нема на цілу західну украйіну.
Ви тепер стали туристичною плямою на закарпатті ... для відвідин.
І це дорога довжиною в 20 років.
Анікдот.
Марія іванівна ... питає в учня як по казахськи буде 1 ?
Учень ... Бир
М.ів. ... А два ?
Учень ... Бир ... бир
М.ів. ... Ну добре ... А сто ?
Учень ... Ну ви знаєте М.ів. ... Це довга історія.

вдячна відвідувачка 2018-12-03 / 02:31:52
Були сьогодні. Попали на аншлаг. Персонал трохи зашивався, але справились.
Дуже гарно, молодці. Ідея чудова. Реалвзація хороша. Старайтеся, і все у вас буде зашибісь

явір 2018-12-02 / 14:33:05
Це варте уваги! Молодець

ужгородець 2018-12-02 / 13:26:29
Молодці! Зміни помітні. Так тримати! Ви потрібні Ужгороду

Акваріум 2018-12-01 / 22:17:43


Куди зникли? :) В екзотаріумі "Акваріума" є і найбільший в світі імператорський скорпіон. Абсолютно безпечний. Нікуди він не зникав. Як був, так і є. Можете прийти глянути.

Цікаво, а чого би мав зникнути?


Кобра 2018-12-01 / 21:08:54
Це террарiум ! Там кажусь зникли скорпiони ? Правда ?

О.Д. 2018-12-01 / 04:48:36
Ну і, щоби було зрозуміло, ці акваріуми - це лише відсотків зо 20 від того, що там буде в перспективі

О.Д. 2018-12-01 / 04:05:56
Він не лише складніший. Він кардинально відмінний. Тобто, коли починаєш займатися морською акваріумістикою, треба забути практично все, що знаєш про прісноводну. За непотрібністю.

Ну і шалена вартість всього - від обладнання до коралів і риб.

Вуву 2018-11-30 / 22:23:01
В одного мого знайомого теж є акваріум з тропічними "виховнцями"... І "украйінці" теж плавають ... Але догляд більш складний ніж за прісноводними.

О.Д. 2018-11-30 / 19:47:20
Більшість малих пітонів вже знайшли своїх нових власників. Залишилося 6. І ці з часом поїдуть на нове місце проживання. Бажаючих купити пітона є достатньо, але далеко не у всіх є розуміння, як його утримувати. Тому продаю не всім, хто просить

Вуву 2018-11-30 / 18:43:33
Олег. А що з тою "армією" пітонів робитимеш.
І чи плануєш запустити рибу фугу ?

О.Д. 2018-11-30 / 18:42:41
Дякую всім за гарні слова. Вони наснажують

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини