Левенте Мадяр: Я чув, що Угорщина працює разом із РФ проти України, але це – абсурд

У середу відбудуться консульські переговори України та Угорщини.

Левенте Мадяр: Я чув, що Угорщина працює разом із РФ проти України, але це – абсурд

Їх головну тему спрогнозувати нескладно: йтиметься про "паспортний конфлікт", і Україна напевно висуне вимогу припинити практику масової роздачі громадянства на Закарпатті.

Будапешт, як і раніше, лишається непростим партнером для Києва, але схоже, що найглибша криза у наших відносинах вже минула. Принаймні, на певний час. І хоча ми досі чуємо неоднозначні, навіть скандальні заяви угорського керівництва, а у коментарях щодо Азово-Керченської кризи МЗС Угорщини уникає будь-яких згадок про Росію – та практична співпраця відновилася. Угорці дали згоду на візит міністра Клімкіна до Альянсу, він відбудеться в грудні (хоч і не в форматі Комісії Україна-НАТО). Угорський авіаоператор Wizzair планує юридично повернутися в Україну. Оживають заплановані інфраструктурні проекти.

Про все це, про національну гідність та про зв’язки з Росією ми поговорили із заступником глави МЗС Левенте Мадяром, який відвідав Київ у понеділок. І хоча деякі його відповіді здатні викликати подив, та саме такою є офіційна позиція Будапешта.

"Домовленості з президентом Порошенком не завжди виконуються"

– Нещодавно пролунала дуже суперечлива заява прем’єр-міністра Віктора Орбана про Україну, був обмін звинуваченнями між МЗС, жорстка заява нашого заступника міністра Василя Боднара. Мабуть на цьому тлі і у вас переговори були непростими?

– Насправді – на мій подив – у нас на зустрічі була дуже приємна, навіть дружня атмосфера. Я зараз поясню, як нам це вдалося, але спершу хочу наголосити на кількох речах, які формують відносини між Україною та Угорщиною.

Ви знаєте, що від початку незалежності у 1991 році Угорщина була однією з найприхильніших до України держав. Ми були серед перших, хто визнав вашу незалежність. Або ще приклад – ми є однією з дуже небагатьох європейських держав, де Голодомор офіційно визнаний геноцидом українського народу. У нас справді тісні традиційні зв’язки з Україною, і що дуже важливо, у нас немає історичних образ одна до одної.

Тому конфлікт, який постав за останні півтора року через ситуацію, в якій опинилася угорська меншина на Закарпатті, є абсолютно штучним. І це дуже важливо.

В Україні його сприймають як конфлікт, пов’язаний із процесом побудови нації, який зараз триває у вашій державі. А в Угорщині у той самий час його бачать як конфлікт щодо прав меншин, загрозу для яких ми зараз бачимо. Саме з цієї відмінності і виходить уся конфліктність – попри дружній історичний фон відносин між нашими народами.

– Вибачте, але зараз фон створюють, зокрема, заяви Орбана. Наприклад, його слова про те, що з чинним українським керівництвом немає сенсу домовлятися.

– Ця заява, про яку ви згадали, пролунала, бо ми за останні два роки отримали такий досвід: домовленості, досягнуті між президентом України та прем’єр-міністром Угорщини, не завжди виконуються. Те, про що домовилися лідери двох держав, на практиці не завжди поважають. І саме через це в Угорщині є саме таке відчуття, про яке сказав Віктор Орбан.

Складно працювати з партнером, якщо ти не можеш бути впевнений, чи він виконає домовленості.

Але поза тим, я наполегливо закликаю всіх розмежовувати політичну риторику і ту роботу, яку можна виконати на практиці на користь і українців, і угорців.

– Тобто українська сторона не виконала домовленості?

– Так.

– Чого вони стосувалися – закону про освіту, чи мовного законодавства, чи паспортизації на Закарпатті?

– Щоби відповісти, я маю спершу наголосити на деяких базових речах.

Ми підтримуємо процес націєтворення та побудови держави. Це – принципова позиція. Угорщина вважає, що нація – це ключовий гравець у міжнародному житті. У дебатах в Європейському союзі ми належимо до альянсу націєцентричних держав. Ви знаєте, що не всі країни в ЄС є такими – є й ті, що віддають перевагу транскордонному підходу за рахунок послаблення національної ідентичності.

Ми чудово розуміємо, що молода українська держава, яка зараз перебуває у процесі націєтворення, приділяє стільки уваги утвердженню національної ідентичності у власній державі. І повірте, ми підтримуємо це прагнення.

Та водночас ми вважаємо, що українська культура, українська історія, українська гордість є достатньо сильними для того, щоби не стверджувати українську ідентичність за рахунок прав інших людей. А тому ми не розуміємо, коли ви ухвалюєте законодавство, що має на меті обмеження права меншин – і в цьому сенсі нас, звісно, турбує передусім угорська меншина. Звісно, ми не підтримуємо такі кроки – і понад те, ми не бачимо у них необхідності для згуртування нації!

Левенте Мадяр (праворуч) на переговорах у Києві. Ліворуч - новий посол Угорщини в Києві Іштван Ійдярто

Так от, щодо вашого запитання.

Ще до того, як був ухвалений закон про освіту, у нас були консультації про те, як вивести з-під обмежень цього закону угорську меншину, а також інші меншини, що спілкуються мовами держав-членів НАТО. Тоді ми отримали запевнення від України на найвищому рівні, що гарантовані законом права нашої меншини не будуть звужені. А потім сталося абсолютно протилежне.

Це стало точкою, відколи у наших політичних відносинах запанувала недовіра.

Яка, щоправда, не заважає нам тісно і плідно працювати "на землі", у практичних питаннях (які не стосуються взаємодії політиків. – ЄП).

– Я нагадаю, що "мовну статтю" закону про освіту підтримує не тільки президент. Вона має дуже широку підтримку, у парламенті – майже консенсусну. Наполягати на її скасуванні – дорога в нікуди. Може, є сенс пошукати згоду зі збереженням цієї статті?

– У мене є враження, що ми зараз – на правильному шляху у пошуку саме такого рішення, яке сприймуть усі сторони. Йдеться про виконання всіх норм, запроваджених українським законодавством.

Але є рекомендації Венеціанської комісії, і зараз вони мають бути впроваджені в українське законодавство.

І коли це буде зроблене – а поки що цього не сталося, – ми опинимося у принципово новій ситуації. Тоді у нас з’являться підстави погодити конкретні фази, конкретний план імплементації мовної норми щодо угорської меншини.

Повірте мені, ми зараз робимо все, щоби вийти з цієї кризи. І якщо з’являться такі умови, які будуть прийнятними для нашої меншини – всі інші аргументи відійдуть на другий план.

– Є також "паспортний вимір" у суперечці наших держав. В середу в Києві пройдуть консульські консультації, і очевидно, що на них Україна вимагатиме припинити "роздачу" громадянства у консульствах Угорщини. Ви до цього готові?

– Дивіться, закон, який дозволяє закордонним угорцям отримувати угорські паспорти, ми ухвалили ще в далекому 2010 році. Ще відтоді ця практика діє, в тому числі в Україні – переважно, звісно ж, на Закарпатті.

Вісім років поспіль це не викликало проблем. І тут несподівано ми стикаємося з таким жорстким політичним опором! Настільки жорстким, що люди стикаються із залякуванням з боку української влади.

Ми готові до переговорів, але за умови, що права тих громадян України, які вже отримали друге громадянство, не будуть обмежувати.

Я хочу запевнити: Угорщина не буде робити нічого, що суперечило би українському законодавству. Ми не будемо виконувати дії, на які не маємо права. Але ж зараз в Україні немає закону, який каже, що люди не мають права на подвійне громадянство, або який встановлював би покарання для тих, хто його має.

"Ми не керувалися інтересами Росії"

– У нас часто лунають думки про те, що дії Угорщини у конфлікті з Україною обумовлені російським впливом.

– Це дуже важливе питання, бо воно стосується "серця" нашого конфлікту.

В Україні справді є суспільна думка, що Угорщина підлаштовує свою політику щодо вашої держави до позиції Росії. Ми чули навіть прямі звинувачення від урядовців високого рівня – мовляв, Угорщина працює з Росією проти України.

Хоча насправді Угорщина – це держава, яка має досвід найтривалішого, найбільш полум’яного та найкривавішого опору радянському правлінню! Згадайте про революцію 1956 року. І навіть моє покоління виросло на пам’яті батьків про брутальність радянського режиму. А тому той, хто робить припущення, що Угорщина діє проти будь-кого, ґрунтуючись на альянсі з РФ – той просто не знає угорської історії і не знає нас, угорців.

Ці звинувачення настільки абсурдні, що їх просто немає потреби заперечувати!

– Якось це не відповідає, приміром, тому факту, що після нападу в Керченській протоці ми так і не почули від Угорщини заяви про підтримку України та засудження Росії.

– Ви думаєте, що є хтось у світі, хто зараз, за 24 години після тих подій, має чітку картину, що саме там сталося? Я так не думаю. Тому ми зараз намагаємося зрозуміти, розібратися у повідомленнях, які ми отримуємо. Ми на зв’язку з українською владою щодо цього.

Але ви можете бути певні, що Угорщина діятиме на основі поваги до суверенітету та територіальної цілісності України, а збройні дії проти України будуть засуджені з нашого боку – так само, як це було досі.

– Не дивно, що люди згадують про Росію стосовно угорської політики, адже Угорщина через освітній конфлікт заблокувала наш політичний діалог із НАТО. Росія – єдина сила, яка виграє від цього.

– Я і не заперечую, що це рішення створило дуже неприємну ситуацію. Але ми, коли ухвалювали його, не думали ні про яку третю силу і не керувалися інтересами жодної третьої сили.

Була проста причина, чому ми пішли на таку блокаду: Угорщина просто не має інших інструментів, як привернути увагу міжнародної спільноти до того, що ми вважаємо порушенням прав угорської меншини в Україні.

Ми завжди говорили, що нас турбує безпека України.

Ми завжди допомагали Україні, як тільки могли, і наша совість тут чиста.

Ми – одна з тих країн, які постачають Україні реверсний газ. Зрештою, безпечна суверенна Україна лишається життєвим інтересом самої Угорщини – зважаючи на те, що у вас живе значна угорська меншина.

Та оскільки Україна сама зобов’язалася захищати права меншин і пообіцяла Альянсу робити це, ми вважаємо, що НАТО – це цілком адекватне місце для наших вимог.

Але ми готові припинити блокування зустрічей Комісії Україна-НАТО, щойно Україна відновить повагу до прав угорської меншини. Щойно ми побачимо, що з боку України є хоча б бажання імплементувати рекомендації Венеціанської комісії, ми відразу переглянемо нашу політику у цьому питанні.

– Майже весь газ, який споживає Угорщина, походить з Росії. Чи не є це проблемою?

– У всій центральній Європі ви не знайдете жодної держави, яка би зробила більше, ніж Угорщина, для диверсифікації як джерел, так і шляхів свого газопостачання. І це не вина Угорщини що ситуація є такою, як зараз. Це не Угорщина зміцнила позицію Росії на європейському газовому ринку.

Це сталося завдяки західним друзям України – точніше, тим країнам, які називають себе найбільшими друзями України. Звичайно ж, я кажу про газопровід Nord Stream-2, який веде у Німеччину, який оминає Україну і який забезпечить Росії стратегічну позицію в Європі на багато десятиріч.

– Щонайменше у ядерній енергетиці, де ви на 100% є залежними від Росії, вибір постачальника палива та технологій Угорщина зробила самостійно.

– Це так. Але я проти порівнянь газопостачання та ядерної енергетики. І те, що у ядерній енергетиці ми співпрацюємо з Росатомом – було визначене наперед, оскільки попередні блоки АЕС в Угорщині будували радянські атомники, попередники цієї компанії.

А поєднання двох принципово різних технологій занадто ускладнювало розвиток ядерної енергетики і ставило питання, пов’язані з ядерною безпекою.

"Нам потрібно ставати ближчими один до одного"

– Ми багато говорили про політику, але ви все ж опікуєтеся економічними питаннями. З якими ідеями ви приїхали до Києва?

– Я справді розраховую на успішну економічну співпрацю, яка може зблизити наші країни.

Хочу наголосити: політичні заяви, пов’язані із напруженням у наших відносинах, не шкодять нашій співпраці в інших сферах. У деяких сферах у нас відмінна співпраця – наприклад, коли йдеться про формування інфраструктурних зв’язків між нашими державами.

В Києві я говорив, зокрема, про угоду, яку підписали прем’єри Орбан і Гройсман два роки тому і яка не була імплементована.

– Йдеться про будівництво доріг на Закарпатті?

– Це більше ніж просто будівництво доріг.

Так, переважно ця домовленість стосується інфраструктури у прикордонному регіоні, але не тільки. І переваги від цієї співпраці отримають не лише мешканці Закарпаття. Так, кілька днів тому до Києва приїздив керівник найбільшої угорської авіакомпанії Wizzair, він зустрівся із президентом Порошенком і вони домовилися про значну присутність цієї компанії на українському ринку.

До речі, зараз ведуться розмови про запуск прямого рейсу зі Львова до Будапешта, я про це говорив під час візиту.

Також ми плануємо побудову двох автомагістралей, що вестимуть в Україну, і скоро почнемо їх будівництво. Ми плануємо побудову двох пунктів перетину кордону на Закарпатті. До одного вже побудовані автошляхи з обох сторін, це КПП Велика Паладь – Надьгодош. Також ми плануємо побудувати міст на головному пункті перетину, Захонь – Чоп.

Ми також плануємо запустити прямий потяг з Мукачева до Будапешта, адже зараз дорога між ними забирає 9 годин, а це – нонсенс для відстані у три з чимось сотні кілометрів!

Це має забирати дві-три години.

Нам потрібно ставати ближчими один до одного.

Ми готові допомагати не лише Закарпаттю – так, нещодавно ми відкрили церкву, побудовану коштами угорського уряду поблизу Львова. І коли її відкривали, там були представники Угорщини і львівський архієпископ. Чому я це розповідаю в таких деталях? Тому що це ілюструє: коли йдеться не про політичний діалог, коли ми йдемо на рівень людей – то між нашими народами немає проблем. Це – головне.

Зрештою, ми маємо мир на Закарпатті! Немає суспільного бажання зруйнувати мир між українцями і угорцями. І я впевнений: цей мир збережеться попри політичну напругу і попри те, що зараз чимало закарпатських угорців перелякані через окремі дії української влади.

Сергій Сидоренко, редактор "Європейської правди"

28 листопада 2018р.

Теги: абсурд, Левенте Мадяр, Угорщина

Коментарі

Вуву 2018-11-30 / 21:31:53
Тепер вони будуть провадити бізнес зі свойім ... "візаір" ... заробляти на нас гроші і далі блокувати співпрацю з нато ... Навіть після конфлікту в азовському морі.
Дуже розумно.
Далі різні фонди і "блендера гендера" будуть займатись фінансовою діяльністю ... З тим щоб місцеві хуни отримавши гроші ... Ще більше ненавиділи украйіну і украйінців. А при нагоді лишень цвікали ... А що ваша украйіна для нас зробила.?
(І це дуже сильне питання. Тому що нічого).
То навіть ті що не хуни теж починають за гроші робитися "мадяронами".
Але клімкін на все це мабуть дивиться поверхнево.
Так як і сіяртов і лаванда ... Роблять свойі абсурдні заяви.

Іван 2018-11-29 / 06:35:44
Абсурд, але правда

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 13
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 6
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини