Україна незабаром таки дасть згоду на призначення "закарпатського" посла Угорщини

Київ найближчим часом видасть агреман на кандидатуру нового посла Угорщини в Україні, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Україна незабаром таки дасть згоду на призначення "закарпатського" посла Угорщини

"Буде найближчим часом агреман. Угорщина запропонувала кандидатуру представника дипломатичного відомства, який має зв'язок із Закарпаттям, і мені навіть Петер Сійярто сказав, що він уже активно вивчає українську. Тобто з призначенням посла питань немає", - сказав П.Клімкін журналістам в Ужгороді в суботу

"У нас є найкращий посол в Будапешті, і ми ним пишаємося. Я думаю, що і угорці мають призначити таку кандидатуру, яка нам допомагатиме", - додав міністр.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, новим посланцем Будапешта в Україні має стати один з найвищих за рангом угорських дипломатів, державний секретар МЗС Іштван Ійдярто. Для його призначення Україна має погодити його кандидатуру - видати агреман.

Ійдярто, чия сьогоднішня посада є аналогом заступника міністра в Україні, відповідає в угорському МЗС за культурну дипломатію.

Ійдярто родом із Закарпаття. Він народився у Берегові у 1963 році. Ще за радянських часів переїхав до Будапешта.

В Ійдярто за плечима – роки роботи у Москві. У 2010-2014 роках він працював послом у Росії. Раніше РФ теж входила до його зони відповідальності.

Для призначення нового посла Україна повинна погодити його кандидатуру, однак з цим у Ійдярто виникли проблеми. Ще влітку один із співрозмовників "Європейської правди" скаржився, що Україна затягує з погодженням нового посланця Будапешта.

"У такої затримки було декілька причин. По-перше, проблеми у відносинах України та Угорщини не підштовхували українське МЗС діяти якнайшвидше… По-друге, у запиті з Будапешта виявилася помилка, яка образила українських дипломатів. Угорці передали нам документи, де записали місто його народження на угорський манер "Берегсас" та "Beregszász", - йдеться у статті.

Іштван Ійдярто, якого Будапешт хоче призначити новим послом в Україні, неодноразово висловлював жаль з приводу того, що Угорщина змушена застосовувати санкції проти Росії.

У своїх минулих заявах Ійдярто не висловлював критики чи засудження російської агресії, натомість висловлював сподівання щодо відновлення політичної довіри між Росією та ЄС. Але У 2017 році в ефірі регіонального російського телеканалу дипломат зазначав, що Угорщина змушена дотримуватися санкційної політики НАТО та ЄС, але хотіла би її змінити.  "Можна сказати, що Угорщина завжди була адвокатом проти санкцій", – пояснював Ійдярто, на той час – заступник голови МЗС. "У нас інтерес розвивати економічні зв'язки, а санкції цьому не допомогли, і навіть вдарили по економіці Угорщини – і по російській економіці теж. Ми вважали, що (до введення санкцій) була дуже добра співпраця між ЄС і Росією. Ми дуже не раді, що цього більше немає", – додав він.

Виступаючи в угорському парламенті у 2016 році, дипломат, відповідаючи на запитання депутатів, знову підкреслив, що Угорщина змушена долучитися до санкційної політики, хоч і не прагне її. На виправдання своїх слів він зазначив, що не вірить у енергетичну незалежність Угорщини від Росії.

14 жовтня 2018р.

Теги: посол, Угорщина, Ійдярто

Коментарі

Альона 2018-10-14 / 08:42:14
"Годы работы в Москве...", сп. службы рядом! Хотя, конечно, из береговских; ситуацию может знать. "Активно учит украинский язык"; выехал в Мадьярщину лет 30 назад. За 25 лет нельзя было научиться общаться с местными? Впрочем, не удивительно,в Берегово или Мукачево, мадьяры не знали украинский разговорный язык; переходили только на русский.

НОВИНИ: Політика

23:53
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини