Угорці Закарпаття не мають достатніх можливостей для вивчення української мови – Брензович (ВІДЕО)

Про таке голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович заявив сьогодні під час спілкування з журналістами.

Угорці Закарпаття не мають достатніх можливостей для вивчення української мови – Брензович (ВІДЕО)

Як повідомляло Закарпаття онлайн, сьогодні в Ужгороді відбулося позачергове засідання Товариства угорської культури Закарпаття КМКС, на яке з Києва завітав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Після засідання за закритими дверима відбувся підхід до преси. 

Василь БРЕНЗОВИЧ голова Товариства угорської культури Закарпаття

Є звинувачення угорців Закарпаття в тому, що вони неволодіють українською мовою і не бажають її вивчати. Справа в тому, шо немає умов для вивчення цієї мови. Адже за 27 років державою не було видано жодного україно-угорського словника, невистачає підручників, не вистачає вчителів української мови і на думку викладачів та методика, яка зараз є не сприяє тому, аби учні, особливо в сільській місцевості цією мовою володіли. Плюс представники української влади не зробили нічогодля того аби мешканці Берегівського і Виноградівського районів могли б хоча б дивитися українське телебачення. Ми писали листи комітету радіо і телебачення аби вони поклали ретранслятори у цих районах, вони не поставили їх і не бажають це зробити.

13 жовтня 2018р.

Теги: угорці, можливості, мова, Брензович

Коментарі

Вуву 2018-10-14 / 21:21:10
Та какой он танцюрист.? Шо ви гаваргаварітє .?
Ци хтото може собі представити як сись ласло танцює чардаш ?

Брензовичу 2018-10-14 / 19:37:45
Х***вому танцюристові яйця заважають

НІК 2018-10-14 / 19:15:04
Цей чувак жодного разу не сказав "українсьька" чи "державна" мова а саме "ця мова". Цим все сказано - воно і вони і не бажають вчити мову Українську бо справа не в мові, а в мадяронському шовінізмі. (хоча факти про підручники і т.д. правдиві, та важливий мотив - бо фактами завжди тільки жанглюють для "власної позиції")

Вуву до мккс 2018-10-14 / 17:49:20
Поплачтеся в тряпочку ... Хуни закарпаття не представляють вас ... А от ви ... Представляэтеся замість них.
Та в такому случайі виходить що не собака хвостом махає ... Айбо хвіст собакою.
Та кому то такоє дурноє треба ???
Людям жити серед людей а не ваші прикази слухати.
Інше діло што комусь можуть "обрізати ... Фінасовий стимул авадь яку пенсію" ... та тоді хто на кого давить ?
Розкажіть ото людям.

бувший хустянин 2018-10-14 / 13:58:55

Стан укр. шкіл, на жаль, явно не сучасний. Але він точно однаковий для школярів всіх громадян України. Було би лише бажання вчитись.

Мадяри ВЖЕ аж бігом вчать державну мову у Словаччині, Румунії, Хорватії, тим більше, у Австрії.
Підкреслюю, треба лише державну волю, послідовність та витримку.

Не треба, як Москаль, загравати з нац. меншинами. Закон однаковий для всіх громадян.
Створення приватних угорських навчальних закладів ніхто в Україні не забороняв. Що ще треба? - Думаю, що лише совість, повагу до держави та бажання.

Роман 2018-10-14 / 12:06:20
Таку херню може городити лише повний олігофрен і дебіл. Якщо у людини є бажання, вона все вивчить. І навіть без підручників і словників.

Читач 2018-10-14 / 10:08:14
Правильно сказати - не мають НІЯКОГО бажання вчити українську мову! І немає чого придумувати якісь відмазки.... Чомусь забули пани мадяри, як ЗАБОРОНЯЛИ українську за часів своєї імперії!

KMKSZ 2018-10-14 / 05:50:35
А ми категорично проти будь-яких контактів угорців Закарпаття окрім контактів з особами і структурами, що представляють Угорщину

Вуву 2018-10-14 / 02:03:28
Щоб тут деякі "мудрогелі" не "фекали"... що нема книг нема словників ... Іср. і м.
Пропоную УжДУ скеровувати студентів філологів на практику в хунскі села ... Щоб по 2 години проводили безплатні курси з украйінськойі мови для всіх охочих без обмежень вікового цензу.
1.Для студентів це шанс отримати перші практичні навички в майбутній роботі .
2. Це аналіз над помилками ... Шлях до більш оптимального пошуку інших методів викладання.
3.Соціальний обмін і міжетнічний контакт .
4.розвиток творчих ініціатив. Вивчення мови поза кабінетом (чи класом) в процесі трудовойі діяльності ... Подорожі... Доброчиннойі акційі.
5.налагодження дружніх стосунків і контактів ... Які в подальшому можуть знадобитись.
6.шлях до більшого порозуміння і інформативного обміну.
Ps.
А взагальному ...
"ПРОСТО КУРСИ З ВИВЧЕННЯ УКРАЙІНСЬКОЙІ МОВИ"

сорри 2018-10-14 / 00:57:59
Ну і ще: хто хоче досягти результату - шукає засоби, а хто не хоче - шукає відмазки.

сорри 2018-10-14 / 00:45:16


Розмовну українську, за бажання, можна вивчити і без підручників. Просто через живе спілкування між учителем і учнями.


Вуву 2018-10-13 / 23:33:54
1. Я навіть і не гадаю кось в чомусь переконувати. Я пишу так ... як я думаю бачу і відчуваю. Чи з великойі літери чи з якойі для мене це НЕ Суттєво.
Те що ви називаєте ненависть ... То вона може бути різною ... Від цьогочаснойі і до лютойі ненависті. Але це є природа ... Це є людський стан . І він притаманний не тільки хунам . зрозуміти можна.
Інша момент що ненависть теж може бути як обєктивна так і субєктивна .Як вибіркова до когось чи когось так і огульна (в загальному).
Якщо більшість населення не вдоволенічимось ... то це є перший крок до пошуку причини або особи яка це створила. Далі йде чистойі води політика .
Тому моя ненависть є вибірковою ...тбт. до певних хунських пополітиків в тому числі ... і до украйінських зокрема. Тому що власне вони а не я нагнітають міжетнічну напругу.
І якщо більшість укоайінців з неприхованим сарказмом і критикою виказують своє ВЕЛИКЕ ФЕ (укр.політикам). І це заслужено.
То хуни навпаки ... дуже схвально (в свойій масі) підтримують хунське керівництво із великим ОДОБРЯМС.
Відносно аргументів ... То вони в нашому житті на кожному кроці ... І говорити про "стереотипне мислення" ... "Моя твоя нем понімаєт" яке базується на ті субєктивні речі і позиційі які найбільш близькі кожному індивиду ... Виж розумієте.
Якщо хуни кажуть що це добре (то це не значить що воно добре для всіх).
Для украйінців може може бути не прийнятним.
Якщо клімкін в цій ситаційі шукає "міцний грунт під ногами" і якісь компроміси і співвідношення (іноді виглядаючи банально і безглуздо)...(вибачте але так є).
То сіяртов навпаки ... Маючи певні переваги ... тисне і гне свою безкопромісну політику ... Теж змушений час від часу "ставати на граблі"
От така вона любов.
А звинувачувати мене це значно простіше аніж звинувачувати горбаня і сіяртова. (І навіть може тому що я не хун теж).

цензор 2018-10-13 / 22:37:47
Я сподіваюсь що вам знайоме значення слова "остракізм". Тому що, до сих пір крім відвертої ненависті , причому ,не аргументованої я не почув. Для того щоб так розмірковувати треба когось ненавидіти. Складається враження, що для певних категорій громадян, це природньо.
Тобто ви вважаєту,що "...дітям з самого початку втокмачують що вони хуни і йіх батьеівщина там за забором ... Але треба старатись так щоб той забор (тбт кордон) перенесли .." Це вже проблема. Я сподіваюсь у вас є факти і свідотства. Якщо ні , то вас треба притягнути до відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Я не збираюсь нікого переконувати. Такі як ви створюють стереотип мислення і сподіваються що їх підтримають. Нажаль. Подібна поведінка демонструє слабкість, а не силу національного духу. Зауважте "Бо патріотами украйіни бути соромно ...в такій бідній ковдошній страні ... Де нич ниє ... Ні нормальних доріг ... Ні цін ... Ні правосуддя ... І " ДАЖЕ ВІДНОШЕННЯ ДО САМИХ ХУНІВ". .. це ваші слова, в дискуссії свої власні думки намагаєтесь приписати іншим. За них не треба говорити, вони самі все бачать. Зауважте, не я пишу назву батьківщини з маленької літери.

вася 2018-10-13 / 22:27:02
цензору угорці не коментують бо їх абсолютно не цікавить що там українці пишуть вони мають мету яку хочуть досягти і свистати хотіли вони на якусь предметну дискусію вони провокують конфлікти навколо будь яких питань щоб виявити реакцію іншої сторони і дізнатися де можна далі добиватися свого а де може зупинитися паралельно можна підіграти і росіянам і заробити кілька хороших балів а також пошантажувати і європейський союз У цьому плані угорський уряд попереду всіх адже мета - зробити угорщину знову великою - виправдовує все

Вуву до цензора 2018-10-13 / 22:08:30
Публічно в голос не переконують.
Але якщо ви заєте вільно хунську ... А вони не знають що ви украйінець ... То можете почути таке ... "Що хрестос із стіни впаде".
І друге . навіть в надзвичайно складних обставинах (економічних) справа не в підручниках і слоаниках ... А справа в переконанні ... Волі (в тч. Політичнойі) і бажанні (тбт йвці повнойі відсутності).
Якщо дітям з самого початку втокмачують що вони хуни і йіх батьеівщина там за забором ... Але треба старатись так щоб той забор (тбт кордон) перенесли .
З тим дітки і виростають патріотами хунгарійі.
Бо патріотами украйіни бути соромно ...в такій бідній ковдошній страні ... Де нич ниє ... Ні нормальних доріг ... Ні цін ... Ні правосуддя ... І " ДАЖЕ ВІДНОШЕННЯ ДО САМИХ ХУНІВ".
Ну тоді ДА. Тоді цього вже достатньо щоб сформувати "остракізм" в дитячих душах ... Які все бачать свойіми очима ... А потім виростають і стають членами вЙОБІКа ... Про шо мова.

цензор 2018-10-13 / 21:35:18
Васильку. Розберіться хто від кого і що вимагає. Чи може ви бачите істеричні коментарі угоців ? Ви були свідком того щоб угорці говорили про"... переконують місцевих угорців що україна їм не батьківщина для їх майбутнього знання української мови не потрібне і навіть шкідливе.." Чи ви самі так вважаєте? Чи те непорозуміння що ви належете до титульної нації, дає вам право так фантазувати? Все добре? Ураїна забезпечила школи нацменшин всім необхідним, педагогами, приладдям, підручниками.... всім . А вот угорці підбурювані Будапештом , кажуть - ні, ніколи. Досить фантазувати. Спочатку зробіть, дайте можливість, а потім виступайте.

Вуву цензору 2018-10-13 / 21:24:35
Давайте говорити так що бринзович ото не всі хуни закарпаття і наоборот.
Так проблими є ... вони є всюди ... Але ще більше там де штучно створюють і роблять з цього неперелазний барєр.
Ще в ті часи коли був ссср багато дітей хунів вчилося в украйінських і російських школах. Після закінчували і йіхали вчитися у львів кийів і інші міста. І дивились телевізор не тільки мт1 чи мт2. Поміж собою діти вивчали мови один в другого і всадочку і школі .
(Чи не звідси в списку миротворця так багато украйінських прізвищ).
І створювались міжетнічні сімйі ... Де батьки в один голос бажали ... "Хай нашим дітям буде краще ніж нам".
І ось буквально як два роки тому ...
РАПТОМ ... виникли проблеми .
І вже книжок нема і словників дай а вчителі під землю провалилися (очевидно ті що знають украйінську і російську).
І навіть ті що знали ці мови опосередковано на побутовому рівні ... МОМЕНТАЛЬНО ОТУПІЛИ ... ПІШОВ ПРОВАЛ В ПАМЯТІ . Вже ніхто нічого не знає І ЗНАТИ НЕ ХОЧЕ.
В той самий час як ви хуни постійно живеье в міетнічному середовищі і є бібліотеки і книги і словники ... І носійі украйінськойі мови ... І можна йіздити по університетах і вичати мову.
Але. Але ідея Великойі хунгарійі ... Яклю вам промили мозги і задовбали свідомість ... Дуже міцно засіла у ваших мозгах.
От і вся причина .
А причин можна шукати сеільки завгодно ... За принципом ...
"Щоб такого зробити * щоби нічого не робити "
(Чим вас КМКС І ГОДУЄ).

Угорець 2018-10-13 / 21:23:39
Дорогі українці,
Розкажить мені, чого вас турбує незнання угорців української мови? Кажете щоб вони мали більше шансів в Україні? Кому треба було той вивчив, але для того щоб дома сидіти знання української не треба.
Я угорець з Угорщині, вивчав українську в институти, инколи читаю ком менти українців і винне таке враження, що самі України не володіють українською. Ви хочете щоб вас поважали, тоді зробить все щоб меншини які живуть в Україні почували себе комфортно,. Ви кажете що це все Угорщина почала? Угорщина приняла закон про освіту, угорці кричали - угорців на ніж, угорці створили ростйско мовний сайт миротворець де видають персональні данні угорців Закарпатті, Угорщина зробила мовний закон. Ні, це ви українці, це все ви робили. На жаль вам до Європі як до Марсу!

вася 2018-10-13 / 21:15:11
цензору шановний пане силою чи як ви пишете наочною продукцією ви нікого не навчите якщо люди цього не хочуть або їх переконують що це їм не потрібно так ось ці панове яких ви захищаєте цим і займаються що переконують місцевих угорців що україна їм не батьківщина для їх майбутнього знання української мови не потрібне і навіть шкідливе тому вся ця говорільня про те що держава винувата бо угорці не знають української - все це абсолютна неправда в угорщині всі знають що без знання угорської мови ти не будеш ні депутатом ні держслужбовцем ані педагогом а ось від україни вони вимагають щоб вказані категорії угорців мали право не знати державної мови все робиться для того щоб ізолювати закарпатських угорців від україни для чого хай кожен розмірковує сам

Йому. 2018-10-13 / 21:11:29
Стосовно українського телебачення каже правду пан Брензович чому з Угорщини приходить сигнал а в нас і ті мовні 3канали пропали бо перейшли на цифрове телебачення.Звісно що будуть Закарпатці дивитися угорське телебачення.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини