Друзі Кремля, або сепаратизм по-будапештськи: чому Київ дозволяє роздавати угорські паспорти на Закарпатті (ВІДЕО)

Закарпаття. В області, за неофіційною статистикою, понад 100 тисяч громадян України також мають паспорт Угорщини

Друзі Кремля, або сепаратизм по-будапештськи: чому Київ дозволяє роздавати угорські паспорти на Закарпатті (ВІДЕО)

Консульство Угорщини, попри заборону подвійного громадянства українським законодавством, не шкодує своїх паспортів для мешканців Закарпаття. І вони охоче їх оформлюють. Адже надто велика спокуса в перевагах угорського паспорта за кордоном, не на камеру пояснюють власники цього документа. І не дивно, він посідає четверту сходинку в світовому рейтингу сили паспортів.

З паспортом Угорщини можна:

Без візи потрапити до понад 150 країн, зокрема до США та Великої Британії.

Працювати у згаданих країнах. Із зарплатнею, вищою ніж там виплачують громадянам України.

Придбати дешеве авто з Європи.

Отримати за страховкою якісне медичне обслуговування.

Отримати пенсійне забезпечення, пільги на іпотеку і харчування.

Те, про що ніхто не говорив відкрито таки стало явним. На відео, яке з’явилося в мережі три тижні тому, громадяни України отримують громадянство сусідньої держави, співають гімн Угорщини та присягають їй на вірність. Все це відбувається у приміщенні консульства Угорщини в українському Береговому. Далі шампанське й інструктаж від угорських дипломатів: "Приховуйте від державних структур України факт отримання угорського громадянства".

Угорські документи українцям на Закарпатті роздають не перший рік, розповідає Дмитро Тужанський з Мукачевого, експерт з українсько-угорських відносин.

Дмитро Тужанський, політичний експерт

 Подвійне громадянство на Закарпатті – це не новина. Це відео, думаю, почуття дежавю в багатьох закарпатців. І не тільки тих, хто прийняв угорське громадянство, румунське, можливо словацьке громадянство. Українці угорське громадянство отримують вже 7 років. Але скандал тільки тепер. Тобто чому Київ не реагував? Ну він реагував, але наскільки ця реакція була адекватною – важко сказати.

Відео стало першим явним доказом порушення Угорщиною українського законодавства. Консула, який підбурював українців на правопорушення, МЗС пригрозило вислати додому. Міністр Павло Клімкін поскаржився на нього своєму угорському колезі під час переговорів на полях Генасамблеї ООН. Але марно.

По ключових питаннях ми не досягли згоди. І я так розумію, ми не можемо досягти згоди, тому що в нас принципово різне бачення, як допомагати угорській громаді. Ми не хочемо зробити угорців менш угорцями, ми хочемо їх зробити угорцями та справжніми громадянами України і будемо послідовно іти до цієї мети

У Будапешта мета інша, відповів керівник закордонного відомства Угорщини у Москві. Петер Сіярто вважає – консульство в Береговому не порушувало українського законодавства. А позицію України називає далеко неєвропейською.

У дипломатичних представництвах Угорщини за кордоном все відбувається законно. Тому в мене немає підстав відкликати угорського консула. Якщо в Україні ухвалять таке рішення, то я негайно випроваджу українського консула з Угорщини.

До погроз Угорщини Україні не звикати. Свою неприязнь Будапешт почав проявляти ще у 2017 році, після ухвалення закону про освіту. Спочатку м’яко, потім – жорстко. Дійшло до обіцянок будь що завадити Україні рухатися в бік Євросоюзу та НАТО.

І свої погрози угорські чиновники здійснюють як можуть. Минулого тижня саме через позицію Будапешта не відбулася комісія Україна-НАТО, вже не вперше. Але й Київ не дав задню. Як і обіцяв консула - порушника Дьордя Ваша вислав.

Павло Клімкін, міністр закордонних справ України

Це питання принципу, це питання порушення Угорщиною Віденської Конвенції про консульські зносини. Я наголошую, що ми маємо просунити дуже жорстко та послідовно на Закарпатті наші національні інтереси. Ми не маємо тиснути на нашу угорську громаду, адже це саме наша угорська громада, ми маємо їй допомогти.

З відповіддю угорське міністерство закордонних справ не забарилося. Вислало українського консула з Будапешта.

Колишній міністр закордонних справ України пригадує – схожі конфлікти у Києва були й з іншими країнами. Не шкодували своїх паспортів для українців ті ж самі Румунія чи Росія.

Борис Тарасюк, міністр закордонних справ (1998-2000, 2005-2006)

 Враховуючи тісні взаємини між прем’єр-міністром Орбаном та російським Путіним, враховуючи те, що тактика збігається, Росія видавала паспорти, Угорщина видає паспорти, то можна сказати, що ці дві держави проводили і проводять недружню ворожу політику по відношенню до України.

Така політика для Будапешта може коштувати репутації в Євросоюзі, вважає дипломат. До цієї країни вже сьогодні чимало претензій. Навіть заговорили про можливе позбавлення Угорщини голосу в Раді ЄС.

Борис Тарасюк, міністр закордонних справ (1998-2000, 2005-2006)

Угорщина поводить себе не так як добропорядний член Європейського Союзу і як країна, яка поділяє Європейські цінності. Власне, і поведінка Угорщини щодо України свідчить про те, що там не поважають європейські цінності і я думаю, що подальша поведінка Угорщини буде дедалі більш ізолювати її і всередині Європейського Союзу, і всередині НАТО.

Відео з Берегового долетіло до українського Парламенту і змусило депутатів шукати вихід - як вирішити проблему, яка накопичувалася роками. В кулуарах подекуди звучать пропозиції - дозволити подвійне громадянство. Але більшість переконує - навпаки, треба встановити суворе покарання для тих, кому українське громадянство - нічого не варте. і відповідні законопроекти вже є.

Леонід Ємець, голова Комітету ВР з правової політики

Поки півень, вибачте, в зад не клюне, то чогось ніхто не чухається. Дочекалися моменту, коли це перетворилося на скандал, дочекалися моменту коли це перетворилося на протистояння двох держав, і тепер розповідають – так, треба зайнятися вирішенням цієї проблеми. Давно треба було зайнятися вирішенням цієї проблеми. Законопроекти відповідні є, ініціативи, бажання є, але не у всіх.

А поки народні обранці міркують, як юридично врегулювати питання подвійного громадянства, тріщина між Україною та Угорщиною лише збільшується. Українці з двома паспортами причаїлися і сховали подалі документи інших країн.

Ірина Сисак, Сергій Клименко, Михайло Третяк, 5 канал

08 жовтня 2018р.

Теги: паспорти, друзі, сепаратизм, Угорщина

Коментарі

штик Закарпаття 2018-10-29 / 12:09:55
Мадяре!!!! й інші "сироти"!!!!Виконуйте Закони України. І більше нічого не робіть....

мукачівець 2018-10-13 / 19:12:14
Честованний Адмін,

Будь ласка обясніть, чого фрази пана сорри як:“І не брешіть - Словаччина не має…” .. "...Ви - брехун і маніпулятор. Ймовірніше всього, за мадярські гроші. ...” не являються флудом і не представляють перехід на особистості.
Я тільки отвічав пану сорри в том духу як він писав мені. (На Закарпатті люди од давна говорять: "Як ся до гори кличе, так ся з гори озивать!")

Ви пан Адмін добре знакомі с тим, що пана Андрія Любку, талановитого писателя не можна поважати за не патріотичного українця. Я привожу тільки дві короткі цітати з його щойно публікованної статті в Закарпаття онлайн з якою ви добре знакомі.

(1) "У сучасному світі подвійне громадянство – досить типова ситуація, і не треба її боятися. Її натомість варто використовувати у своїх інтересах – в інтересах як самої держави, так і її громадян."

(2) "А загалом треба не з чужими паспортами боротися, а зробити так, щоби це за українським паспортом вишиковувалися черги."

ПС. Це тільки две фундаментально важні ідеї од пана Любки на користь України. Но в його статті є ціла плеяда аргументів які не компатібільні с паном сорри.

Корінний закарпатець 2018-10-11 / 14:10:05
До Сорри. Що стосується Йоббіка - не розумію чому деякі українські ЗМІ досі роблять з них страшилку, наче ми досі в 2014-му році. Почитайте свіжі угорські новини. Йоббіка зараз легше назвати лівою ліберальною партією, аніж націоналістами. Ця партія розкололась, і скоро розвалиться зовсім.

Корінний закарпатець 2018-10-11 / 14:00:18
Панове, побережіть нерви. Не сваріться. Все це є штучним скандалом, який донедавна роздмухувався через передвиборчу кампанію в Угорщині, а тепер роздмухується через передвиборчу кампанію в Україні.

Всі ви добре знаєте, що Угорщина "не роздає паспорти", а створила можливість для спрощеної процедури отримання угорського громадянства для тих осіб, чиї предки колись були громадянами Австро-Угорської Імперії або Угорського Королівства. Ці особи навіть не отримують автоматично угорський внутрішній паспорт, оскільки в більшості випадків не мають нерухомості в Угорщині, відтак не мають там зареєстрованої адреси проживання. Єдине, що вони можуть оформити проживаючи на Закарпатті - угорський закордонний паспорт. Чим і користуються не тільки етнічні угорці, але й українці, віддаючі чималі гроші фірмам-посередникам. І все це для того, щоб виїхати за кордон на заробітки, оскільки Україна вже 27 років не здатна створити їм гідні умови та оплату праці.

Це я 2018-10-11 / 11:34:37


Латиніка. Продублюйте кирилецею. Коментар видалено. Адмін


мукачівець 2018-10-10 / 06:55:56


Флуд і прехід на особистості. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


сорри 2018-10-09 / 18:15:15
І не брешіть - Словаччина не має подвійного громадянства з Угорщиною. І таке карається по закону.
Не є нормою подвійне громадянство і в Європі. У більшості країн його нема, у деяких - є як винятки за певних ситуацій.
Ви - брехун і маніпулятор. Ймовірніше всього, за мадярські гроші.

сорри 2018-10-09 / 18:13:04


"мукачівець", а можна ми в себе, в Україні, розберемося беззакордонних підбріхувачів, які косять під мукачівців? Ви собі навіть не уявляєте, як ваша мова вас видає. У нас так не говорять і не пишуть.

Коротко: 1. "Супер-крайні" націоналісти в Модьорорсаґу не "стратили" свої позиції, а навпаки на набули - Йоббік є другою за представництвом партією тамтешнього парламенту. Це якщо не пам'ятати, що і ФІДЕС - теж націоналісти.

2. "Страсті націоналістичні перестали бути проблемою цих ЄУ держав" виключно після того, як попри ґвалт з Будапешта словаки прийняли доволі жорстке (точно жорсткіше, ніж українське) законодавство щодо нацменшин. Тепер те саме проходить Україна

3. "А подвійне громадянство, Словакія-США, Словакія-Канада, Словакія- Швейцарія ітд. ніколи не було і не є яблуком свару" і в Україні. Йдеться виключно про проблеми громадянства недружніх до України країн, що претендують на її територію - Росії та Угорщии. Частково Румунії.


мукачівець 2018-10-09 / 17:22:14
Проти двійного громадянства всі ті, які також проти тому, щоб Україна була частинов цівілозованної Європи. На заході починаючи від США і Канади аж по границі України, докінця і на Словаччині двійне громадянстві є майже стандартна річ. Слово "майже" я хосную тому, що були штучні проблеми нагнітанні малими купками націоналістів, як на Словаччині так і в Мадярштьині. "Супер-крайні" націоналісти стратили політичні позіції в обідвох державах, а паспорти Мадярштьини і Словаччини, які стали паспортами Європейскої унії (ЕУ), перестали бути цікавими. Після того, як в місті Комарно на Дунаї вибудовали міст між словацьким і мадярським Комарном і в словацькому Комарні відкрили мадярський Універсітет ім. Шелье-го -славного канадського патофізіолога, який мав мадярські коріння, страсті націоналістичні перестали бути проблемою цих ЄУ держав. А подвійне громадянство, Словакія-США, Словакія-Канада, Словакія- Швейцарія ітд. ніколи не було і не є яблуком свару!

петя 2018-10-09 / 00:11:30
ну шо не понятно ? Чувакові світило 15 реальних, а тут йому запропонували таку роль. Пацан согласився. А валять парашука, бо ці події пришвидшують легализацию двойного гражданства. А легализация - означає жопа офшорам. Вот жульки і затаїлися, бо не знавуть як из цьои ловушки утечи.

Мухтар 2018-10-08 / 20:16:20
Репортаж із Гол.Консульства Венгрії і в БЕРЕГОВІ-так це потому прийому гром. України ДРУГОГО ГРОМ.ВЕНГРІЇ присяги на вірність Венгрії-ЗНЯВ пограничник..! Тобто-наш ПОГРАНЕЦЬ(воєнна людина!) САМ же ДАВ ПРИСЯГУ Венгрії..після того шо вроді давав раніше присягу Україні? Фосо-як кажуть в Берегсазі! ЦЕ НОРМАЛЬНО??Це КОЛАПС..Чим взагалі займається тоді наші ГБ?Піпец..

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини