Талановита майстриня з Закарпаття вчить дітей працювати з мистецтвом кераміки

Якось довелося побачити у знайомих напрочуд неординарну і цікаву картину. Замість звичайного малюнку у рамці висіли глиняні чоловічки, які трималися на переплетених мотузочках, ніби у галактичному просторі. Мені пояснили, що це сузір’я Близнюків. А композиція була подарована хазяїну на день народження, котрий за гороскопом Близнюк. Цей незвичайний витвір пробудив бажання дізнатися, хто ж ця невідома майстриня…

Ірина Лєбедєва
Ірина Лєбедєва

СОРОМ’ЯЗЛИВА ДИЗАЙНЕРКА

Відшукати дизайнерку було неважко. У мистецькому колі її добре знають, але для непосвячених вона так і залишається за лаштунками. Виявилося, Ірина Лєбедєва працює у НВК «Веселка», вчить школярів молодших класів урокам «Кераміки і ліплення». Перше, що впадає у вічі в приміщенні — величезна кількість яскравих керамічних іграшок та гончарних композицій. Глиняні витвори скрізь: по стінах, дверях, шафах. Точну їх кількість ніхто не знає, оскільки в класі щодня з’являються нові дитячі вироби. Придивившись пильніше, помічаємо, що у приміщенні навіть зроблений своєр-

ідний ремонт. Не дочекавшись побілки, Ірина сама розмалювала стіни. Сказати, що гарно і своєрідно замало – треба прийти і подивитись самому.

Майстриня виявилася дуже сором’язливою і зовсім не амбіційною особою. Коли ми спитали, чи відомі її роботи тут або за кордоном, вона, звівши плечима, відповіла: «Ні, я навіть ніколи не замислювалась про

славу. В мене і часу не було. Робота, дім, робота».

Ірина родом із Одеси. Каже, що схильність до творчої роботи з’явилася у неї вже у два рочки, коли вона вперше намалювала кішку. Тоді рідні зрозуміли, що маленька Іринка піде по життю творчим шляхом. Дівчина навчалася на факультеті художньої кераміки і закінчила училище з червоним дипломом. Якийсь час працюва-

ла в дитячому центрі дозвілля Паді-юн. Потім у школі «Радість». А зараз тут. Крім основної роботи ще навчається на четвертому курсі Закарпатського художнього інституту.

У школі працює Ірина вже п’ять років. Каже, що ця робота їй до душі, проте як і всюди є свої труднощі. У школярів є обов’язкові дисципліни і додаткові за бажанням. Якщо інші додаткові заняття відвідують далеко не всі, то на уроках у Ірини збирається клас у повному складі – 24 маленьких дизайнерів із ліплення. За її словами, на сьогодні в арсеналі молодших і старших майстрів від 6 до 10 років – численні призи і нагороди. Так, наприклад на фестивалі «Срібний дзвін» дві учениці Ірини вибороли призові місця, вже не кажучи про міжміські конкурси.

ПРОСТИЙ РЕЦЕПТ ІДЕЇ

– Наштовхнути дитину на певну тему – це дуже важливо, – впевнена вчителька. Дістаючи з полиць одну за одною дитячі роботи, вона переконує нас, що вміння самому визначити і порівнювати добре і зле, темне й світле, велике та крихітне

– все це, власне і є розвиток дитини. «Хоча спочатку, коли дітки тільки ознайомлюються з цією дійсно нелегкою, але цікавою роботою, доводиться вчити елементарних вправ та рухів, – розповідає майстриня. – Та коли у них щось починає виходити – це справжнє досягнення. А кожна готова робота – це вже власна перемога».

На питання, що наштовхнуло Ірину н а створення оригінального стилю з мотузочками, які до речі, видно скрізь по класу, майстриня відповіла, що брак коштів. Але ця дивна відповідь мала своє цілком умотивоване минуле. Насправді, коли Ірина ще працювала з дітьми в Падіюні, їй довелося готувати дитячі роботи на виставку. А коштів для пристойного оформлення у закладу не було. Тому Ірина нічого кращого не придумала, як скріпити глиняні витвори простими мотузками. Вийшла на диво оригінальна композиція. Ось так просто і народилася ідея.

Вчителька каже, що кераміка – унікальне мистецтво, що поєднує і ліплення, і художній розпис, і живопис. Пластика – це мислення. Діти здатні виконувати найскладніші завдання, ліпити і розмальовувати метеликів, чоловічків, різних казкових персонажів, аби тільки часу було достатньо. «Саме такі заняття виховують у дітей естетичний смак і абстрактне мислення. Але перш за все доброту, тому, що вони вірять у своїх глиняних героїв казок» – впевнена Ірина Лєбєдєва.

Катерина Шерварли, "Чиста політика"
11 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини