"Мереживо осені" подарувала читачам закарпатська поетеса Олена Пекар (ФОТО)

В Ужгороді відбулася презентація збірки вибраних творів «Мереживо осені» відомої закарпатської поетеси Олени Пекар, викладачки української мови та літератури Ужгородської лінгвістичної гімназії ім.Т.Шевченка.

"Мереживо осені" подарувала читачам закарпатська поетеса Олена Пекар (ФОТО)

Книжка вийшла друком наприкінці літа і стала справжнім подарунком у вересневі дні шанувальникам ліричної поезії. Для оформлення віршованого слова поетеси використано роботу «Святкова сюїта» закарпатського художника Івана Дідика.

Василь Густі, голова закарпатської організації Національної спілки письменників України привітав авторку з чудовим доробком і нагадав, що це вже 10-та книжка Олени Пекар. Серед них - два пісенники. «У цій книзі синтезом усього написаного є передмова «Розмальовую будні у лірику або бути собою» (автор Олександра Ігнатович). - каже Василь Густі.—Тут дуже влучно сказано: авторка у своїй поезії є собою. У минулому столітті вчителі Марійка Підгірянка, Миколая Божук були прекрасними поетесами і Олена Пекар продовжує цю традицію: вчителює все життя і пише все життя. У поезії відчувається відповідальність перед читачем, йде прямий зв'язок з читачем, який чистий серцем, помислом». Василь Густі зізнається: «Мереживо осені» йому дуже до душі, яскраві образи, вражаюча лірика, в якій в кількох рядках передане все людське життя. «Вихід цієї книжки--це велика подія і для всіх закарпатців. Адже люди знають Олену Пекар і як педагога, і як громадського діяча. Вона виховала багатьох українців, істинних патріотів. І її лірика служить тому. У збірці є вірші і про батьківщину, наш край, нашу душу. «Мереживо осені» -- привабливе, приємне, кожен може себе побачити у цій поезії. Вдало подане оформлення, і підібрані тексти. І передмова як стежина у саду веде до розуміння текстів».

Іван Дідик, заслужений художник України, робота якого «Святкова сюїта» використана в оформленні збірки зазначив: «У поезії не може бути випадкового слова, бо це є мистецтво слова. Вірші Олени Пекар фантастичні. Думаю, що буду черпати з її творчості натхнення для своєї творчості. Я люблю творити під класичну музику. Ця поезія як музика. Бажаю авторці, щоб презентацій у неї як персональних виставок у художників було якомога більше. 

Укладач збірки Олександра Козоріз, додала: з книжки черпатимуть для себе і учні, і шанувальники поетичного слова, і широкий загал читачів. «Олена Пекар-досвідчений педагог, але її тримає не тільки вчительство. А якийсь порив душі, натхнення серця. Вона не відкладає на потім поетичну думку, відразу кладе на папір. На її слова є багато пісень , сама авторка - ще й прекрасний виконавець».

Олександра Ігнатович, член Національної спілки письменників України, автор передмови у збірці зауважила, що у книжці є не тільки чудова поезія,  але й есеї, статті, спогади Олени Пекар. «Це зріз творчості Олени Василівни, представлений у книзі. Вона захоплює нас тією зачудуваністю і залюбленістю, вдячністю, як би доля не складалася. Але є  розуміння того, що треба прийняти все, як є і бути вдячним від того, що бачиш ті гори, ту красу, взаємини. Це розуміння необхідності жертовності у житті. Олена Василівна -- дитина травня, це місяць, котрий малює світ у дуже свіжі, соковиті кольори. Так само розмальовує її поезія—гарними травневими соковитими фарбами».

«Авторка у своїй книжці промережила гарні такі рядки! Вона -- справжня майстриня слова,-- каже про колегу поетеса і вчителька української мови Оксана Синьоока. --

Чим ти наповнений, про те ти і говориш. Бажаю, щоб Олена мережила свої вірші і кожні 5 років видавала збірку. У неї також є багато духовних віршів, вона співає у церковному хорі і її пісні насичені справжнім духом».  

Олена Пекар, поетеса, каже: вдячна долі, що збірка вийшла у світ. «Я вирішила все зібрати до купи: прозу, есеї, поезію. Це стан моєї душі, коли пишеться під музику, усамітнено, далеко від шуму та учнівського гамору, - розповідає Олена Пекар. – Останню збірку видала 5 років тому, тепер я дуже переживала, як все вдасться, готувалася до цього етапу. Але завдяки професіоналам, зокрема, Олександрі Козоріз, все вдалося».  У книжці використані також фото із сімейного архіву. «Завдячую тій людини, яка дала мені крила для польоту, – додала Олена Пекар. – Моєму чоловікові, якого не стало 8 років тому. Пам'ять про нього завжди живе».

Поезія Олени Пекар різнотипна: є громадянська, пейзайжна, інтимна лірика, цикл духовної поезії. Читач знайде і поеми, і вірші-дилогії, філософського змісту катрени, вірші-новели. У книжці представлені також статті, спогади, есеї та матеріали про творчість поетеси.

 

30 вересня 2018р.

Теги: Пекар, Мереживо осені, поезія

НОВИНИ: Культура

19:11
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини