У неділю, 2 вересня, ужгородців кличуть на мітинг заради збереження набережної Незалежності та липової алеї

Сьогодні вранці в Ужгороді на набережній Незалежності розпочалися заплановані ремонтні роботи.

У неділю, 2 вересня, ужгородців кличуть на мітинг заради збереження набережної Незалежності та липової алеї

Як повідомляло Закарпаття онлайн, представники фірми КБК розбирали бруківку пішохідної зони. Та люди вийшли на набережну та викликали поліцейських та представників управління охорони культурної спадщини департаменту культури ОДА.

«Я вийшов з під’їзду і побачив, що ломами розбирають набережну. Тут стояв й грейдер. Я спитав, на яких підставах розбирають покриття. Мені нічого не відповіли. Чоловік, що був поруч, прізвища не назвав, але назвався начальником. Ми викликали поліцію, оскільки у людей документів на роботу не було. Потім приїхав представник, який сказав, що документи у нього є, але нам так і не показав», — прокоментував Громадському радіо ужгородець Олекса Манн. 

Присутній під час конфлікту головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський повідомив, що міськрада отримала припис щодо надання документів для з’ясування всіх деталей. На це у чиновників є 3 дні. Він зазначив, що роботи на цей час призупинені. «Це — капітальний ремонт, а не реконструкція. Активісти дуже активно працюють над тим питанням. Їм дуже  хочеться, щоб то була реконструкція, але це не так», — зазначив він. Ужгородці переймаються, що роботи із заміни бруківки пошкодять кореневу систему лип, які ростуть обабіч. Ці липи становлять найдовшу липову алею в Європі. 

Володимир Бабидорич, директор департаменту міського господарства ужгородської міськради, сказав, що “з боку громадськості такі дії — порушення закону». «Компанія, яка повинна проводити капітальний ремонт, почала у різних місцях дивитися, на якому рівні знаходяться корені. Тому розібрали бруківку. Але мешканці незадоволені. Те, що ми бачимо, то не є корінь, то — відростки кореня. Але то не основний корінь»,  — прокоментував чиновник. За словами Володимира Бабидорича, всі закупівлі проходять через систему ProZorro. «Всі звинувачення — домисли людей, які є, я думаю, некомпетентні у цьому питанні», — додав він.

Протилежної думки активістка Ліна Дегтярьова. Вона переконана, що проект мав пройти громадське обговорення, а також отримати висновок управління охорони культурної спадщини. «Коли питання стосується такого великого рекреаційного простору, то це виходить за межі охоронного статусу і тут уже є питання, яке стосується всіх громадян. Ми маємо право бути учасниками громадських обговорень, а їх не було. Нам міський голова і головний архітектор постав перед фактом і показав уже погоджений проект», — поскаржилася Ліна Дегтярьова.

Наразі обидві сторони конфлікту дають свідчення поліцейським. Ужгородці готують звернення до суду. А ще — закликають містян прийти у неділю, 2 вересня, на набережну. Мета зібрання, за їхніми словами, — продемонструвати владі, що це питання зачіпає широке коло осіб. Люди самотужки виклали бруківку на місце. Декотрі залишилися чергувати.

Нагадаємо, ужгородці розпочали кампанію SaveNabka. Міська влада вирішила заасфальтувати дорогу поруч з набережною, а заодно перекласти бруківку на ній. При цьому замінити теперішні лавиці, смітники та ліхтарі. На роботи з держбюджету виділили 21 млн грн, а з міського — 634 тис грн. Якщо кошти не освоять до кінця року, вони повернуться у держбюджет. Набережну Незалежності в Ужгороді збудували у міжвоєнний період за часів Чехословацької республіки. Тоді ж посадили і липи. Активісти наголошують, що будь-які роботи на пішохідній зоні можуть зашкодити деревам. А ще — роботи мають бути узгоджені з відповідними структурами та громадськістю.

Ольга Павлова, Громадське радіо

31 серпня 2018р.

Теги: мітинг, набережна, алея

Коментарі

пенсіонер 2018-09-01 / 15:46:48
Та дали б такі гроші Погорелову чи Ратушнякові, місто б процвітало, а ці приблуди заперевальні лише крадуть.

До. Зззззззззз 2018-09-01 / 15:22:57
При Чому туй попередники ? Вони вирішували злободенні питання при катастрофічному бюджеті! Але місто жило дороги ремонтувались , сміття прибиралось,сніг прибирався , вода була, зарплата була, каналізації робили, автономне опалення зробилось, дерева виснажувались , парк під замковий оновлено, вікна в школах замінені, школи садочки ремонтувались, мости побудовані та інше !!!! А ти що робиш ? Доріжки вкладуешь найдорожчим матеріалом по Україні ? Кажуть ,що Ужгород на первому місті по відкатах. От тому ужгородці роздумують буде мер до кінця каденціі ?

до зззз 2018-09-01 / 12:54:13
Але такого ще ніколи не було щоб майже усе місто було в траншеях і історичний центр - Пасаж,вул.Духновича,Капітульна загижені сміттям та вибоїнами на тротуарах та дорозі,і пл.Ш.Петефі .Ось вже і каденція Андріїва закінчиться а площа все ще є неприступною для пішоходів через купи каміння,глини,сміття.

зззззз! 2018-09-01 / 09:59:37
А Рата і Погорєлов були ужгородцями. І що? У них цінності були інші?

ррррр! 2018-09-01 / 09:29:49
Андріїв з с.Конюхів Львівської області і цим усе сказано!До фені йому архітектурні цінності мого рідного Ужгорода.Головне - скосити бабло,а там вибори і про все забудуть.

ужгородець 2018-08-31 / 22:11:59

Розісрали Петефі, площу біля "України". Тепер взялися за Набережну.
Та закінчить вже розпочате.
І ще. Капец ботанік Бабидорич! Ну, ренген бродячий, не менше, і юрист в одному флаконі...
І про коріння, і про незаконність, і про перешкоджання... І весь цей брєд без показу жодного документу на проведення цих робіт!
Чому цей дятел відкриває рота там, де він не компетентний? Невже не було кому йому грамотно дуло заліпити?

Вуву 2018-08-31 / 21:56:05
Хочу непогодитись з .... "Старим" ... Бо тротуар дійсно викладений якісно і йому нічого не бракує. Ну можливо десь є декілька "скалічених" кубиків які потрібно акуратно замінити.
Вирівняти поребрик (або як кажуть "перекласти") ... Теж великих коштів не потребує. А дизайн лавиць і ліхтарів ... Ну так старий ... Так в англійі йіх ціна від цього ще більша булаб ... Бо вони вважають що такі старовинні речі дають ... "тяглість історичних традицій" ... Де все в оригіналі ... І збереглось у первозданному вигляді.
Почистити і "відсвіжити" звичайно потрібно ... Але ставити все нове ... В той час як воно все є і функціоною ... Це є не виправдана і не раціональна витрата фінансових ресурсів міста.
Отже ... Якщо все дійшло до нашого часу ... Значить це вже є свідченням того що роботи були зроблені якісно і на довго.
Це власне і є те що приваблює туристів ... "Автентика".
Але якщо почнуться ці "здири тротуару" ... То є лишень великий сумнів що ці роботи будуть проведені якісно і краще ... А НЕ "ТЯП - ЛЯП" ... Якого вистачить на рік - три максимум і то ... в кращому випадку.

Читачам 2018-08-31 / 20:46:13
Андріїви вже порозраховувалися з прокурором і пообіцяли ще долю з "Набки", страйкувать не має сенсу. Це та сама ситуація як і з "Короною" - всі в курсі від губернатора до прокурора.

Наталка Майстренко 2018-08-31 / 20:31:26


Ой, та де би нас знищення культуного спадку та злочинне руйнування Корони не цікавило! Але ж прокуратура Закарпатської області одне за одним кримінальні провадження за частино другою статті 298 КК України зливає. Звісно ж не в інтересах громади, держави, народу, які безповоротно втрачають об'єкти матеріальної культури. Так "повисли" провадження по знищенню "Корони", будинку Фунданича. А зараз взялися за "новий" кусок, ой, вибачте, об'єкт (бо це він для нас об'єкт і пам'ятка, а для них шмат бабла, де можна під видом плитки "вимити" з державної субвенції штук так 100 у.о. + тисячі 4 у.о. з суми програми місцевого бюджету. Він же захланний, до біса!). А взагалі, хто з цих мерів дбав за місто за останні 25 років?! А прокуратура Закарпатської області виконує свої задачі і функції?


Старий 2018-08-31 / 19:14:14
Колись у 1986 році покійний мер Попович готував Ужгород до міжнародних дитячих ігор. Це була надзвичайна подія в Ужгороді .місту були виділені кошти з Державного бюджету та Олімпійського комітету.Ужгород занепадав.! Архітектори та проектанти вирішили підготувати центральну частину міста. Замінити підземні комунікації - каналізацію , енергопостачання, водопровід вводи в будинках центральної частини міста.асфальтоване покриття в центральній частині міста настільки застаріло, що усім службам на протязі 3х місяців дозволено усе провести . Роботи були доручені облуправління зеленого господарства області. Покриття вирішили закупити у м. Кривой Ріг , далі пішло. Усе було за планом та згідно кошторису . За 1,5 років місто приобразилось. Покриття і до тепер стоїть. ( лавиці, клумби та інше ) завдання було одне не зрушувати , чеську архітектуру та дизайн . У той час була реконструйована і Київська наб. В Ужгороді роботи проводило підприємство майбутнього мера Погорелова В. В . Мое бачення - ремонтні роботи проводити потрібно, але обережно ! Лавиці, ліхтарі , бруківка морально застарілі . Бажаю всім мудрого підходу до прийняття рішення .

Вуву 2018-08-31 / 19:10:41
Може бути і те що цей "львівський пройдисвіт - перекотиполе" ... В такий спосіб намагається відволікти увагу людей від тих проблем які вже є .
Тому "знімати шкіру" з цього бадяні треба по всіх проблемних обєктах разом.
І взагалі йому дати коняк в сраку.
(І маскалю лисому болвану теж).

Byby 2018-08-31 / 19:04:45
Ну попростому по народному ... Поки мужики бадяні ... морду ненабють щоб була вся ... синьо - жовто - бордова ... Дотого часу халуй за мозги не візьметься.
І знову ! ... а де громадянська позиція "сечовиків" чого не вийдуть з деяком для підтримки ... (Чи охорони) ... тих хто протестує проти такого злодійства - дерибану. Ваша підтримка теж важлива.

Олександр 2018-08-31 / 18:24:48
Якщо вже зберати мітинг і йти на нього, то піднімати потрібно всі проблемні питання не лише "Липової алеї", а і зруйнованого "Будинку Фунданича", "Корони", площі "Петефі", також потрібно вимагати закриття ігрових закладів і нічних розливайок в місті. Проблем є багато.

Імре 2018-08-31 / 17:56:35
Коли вже ужгородці отримають відповіді по "Короні"? Луценко обіцяв, що розбереться і знову тишина.

Пензіяш 2018-08-31 / 17:53:34
Шо з дня ще будуть збирати документи-значить ДОКУМЕНТІВ НЕМА!як ведуться роботи..тепер БРЕШУТь шо то не реконструкція а капіт.ремонт.І їх ще захищає цей головний архітектор Борщовський. а цей тупий Бабидорич-ніколи він нічого не знає вже роками так робить...а захищає усі порушення. Розрили а під плиткою-коріння лип..Зничтожать іх..І роблять самовільно без документів,дозволів.Для чого ці чиновники на роботі?

Таня 2018-08-31 / 17:44:37
Чи будуть на мітингу піднімати питання знищення "Корони"? І хто ті Ужгородці, які зберають мітинг?

василь 2018-08-31 / 16:47:04
липова алея в ужгороді має всього близько 800 метрів у єаропі є тисячі
липових алей довших за ужгородську це фейкова інформація фейкових радників міської влади сумно дивитися як великі дяді виставляють перед собою молодих мамочок з дітьми щоб вирішити свої фінансові і політичні питання чомусь так званих небайдужих громадських активістів абсолютно не цікавить що в центрі міста до основи знесли архітектурну та історичну памятку готель корона правда це не цікавить також ні міську ні обласну владу бо у нас і влада і громадськість фейкові виступають тільки тоді і з тих питань коли і з яких хтось ізза лаштунків їм вкаже

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини