Нацполіція та Генпрокуратура розсекретили матеріали щодо вимагання хабара головою Виноградівської РДА (ВІДЕО)

З огляду на суспільний резонанс та з метою надання громадськості достовірної інформації про розслідування кримінального провадження щодо вимагання та отримання головою Виноградівської РДА неправомірної вигоди Департамент захисту економіки Нацполіції з дозволу Генеральної прокуратури України вважає за необхідне оприлюднити фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій.

Нацполіція та Генпрокуратура розсекретили матеріали щодо вимагання хабара головою Виноградівської РДА (ВІДЕО)

Наголошуємо, що вказані слідчі дії здійснювалися на підставі ухвали слідчого судді у межах розслідування кримінального провадження, яке 5 липня 2018 року було розпочато Головним слідчим управлінням Національної поліції України.

Нагадуємо, що оперативники Управління захисту економіки в Закарпатській області спільно із працівниками Департаменту захисту економіки Нацполіції, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України задокументували злочинну діяльність голови Виноградівської районної державної адміністрації. Дана особа налагодила корупційну «схему» укладення договорів на постачання товарів, виконання робіт та послуг за бюджетні кошти та подальше безперешкодне їх перерахування.

Під час проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій правоохоронці задокументували факти вимагання та отримання головою РДА неправомірної вигоди.

Так, було зафіксовано факт вимагання 25 тисяч гривень неправомірної вигоди та отримання 23.07.2018 від приватного підприємця її частини у сумі 12,5 тисяч гривень за укладення договору на постачання планшетів для інклюзивної освіти та перерахування бюджетних коштів згідно виконаних умов договору (сума згідно договору 87 тисяч гривень). Вказані кошти голова РДА отримав у власному автомобілі, де за його вимогою їх поклали до підлокотнику.

Зафіксовано факт вимагання неправомірної вигоди в сумі 28 тисяч гривень та отримання 26.07.2018 частини коштів у сумі 14 тисяч гривен за укладення договорів на постачання будівельних матеріалів до закладів освіти Виноградівського району та перерахунок бюджетних коштів (сума по договорам становить 139 тисяч гривень). Для отримання частини неправомірної вигоди останній зателефонував своєму водієві та наказав відкрити автомобіль, повідомивши, що за кілька хвилин підійде людина, яка передасть «документи».

02.08.2018 року зафіксовано факт вимагання головою РДА неправомірної вигоди в сумі 16 тисяч гривень та отримання частини коштів в сумі 8 тисяч гривень за укладення договору на постачання фарб до закладів освіти Виноградівського району та перерахування бюджетних коштів (сума по договору становить 80 тисяч гривень). 

Передача коштів відбувалась у власному автомобілі голови РДА. За його вказівкою кошти було покладено на заднє сидіння автомобіля. Після цього очільника РДА було затримано біля власного транспортного засобу, в якому було виявлено та вилучено предмет злочину, неправомірну вигоду у сумі 8 тисяч гривень. Також, під час обшуків фігурант особисто видав купюру номіналом 500 гривень та з підлокотника автомобіля було вилучено ще 2 500 гривень, які, відповідно до протоколу вручення коштів, останній отримав напередодні у якості чергової неправомірної вигоди.

Затриманому було повідомлено про підозру за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Наступного дня після затримання, керівництво Закарпатської ОДА (Геннадій Москаль - Закарпаття онлайн) телефонує до першого заступника РДА (Наталія Костелеба-Веремчук - Закарпаття онлайн) та дає вказівки щодо подальших дій, у тому числі і звільнення начальника управління освіти, молоді та спорту. За вказівкою керівництва ОДА дану особу було звільнено з посади у зв’язку із начебто встановленням невідповідності державного службовця займаній посаді протягом строку випробування.

На даний час з боку керівництва Закарпатської ОДА здійснюється психологічний тиск на службову особу Виноградівської РДА, а саме керівника управління освіти, молоді та спорту, яка не погодилася з принципами роботи осіб, що очолюють дану інституцію, не погодилася працювати за встановленими «правилами» та звернулася до поліції із заявою про існування корупційних «схем», шляхом розповсюдження у ЗМІ недостовірної інформації щодо заявника та дій працівників управління захисту економіки в Закарпатській області.

Крім того, для керівництва ОДА вже стало звичкою розповсюджувати неправдиву інформацію про діяльність Управління захисту економіки в Закарпатській області, яка час від часу з’являється у регіональних ЗМІ. У зв’язку із викриттям корупційних «схем» у Виноградівській РДА та затриманням її голови, такі заяви лунають майже щодня.

Такими діями керівництво Закарпатської ОДА намагається завадити об’єктивному розслідуванню у даній справі. Звертаємо увагу на те, що відповідальним за запобігання корупції в структурі ОДА є її очільник, але замість того, щоб протидіяти корупційним «схемам», які існують у структурних підрозділах, та сприяти правоохоронцям у їх викритті та притягненні винних до відповідальності, посадові особи навпаки намагаються їх приховати, виправдовуючи протиправні дії своїх підлеглих.

Керівництво Департаменту захисту економіки Нацполіції вкотре наголошує, що будь-які намагання чиновників вплинути на хід досудового розслідування не завадять правоохоронцям притягнути причетних до злочину осіб до відповідальності.

Тому з метою надання громадськості достовірної інформації про розслідування кримінального провадження щодо вимагання та отримання головою Виноградівської РДА неправомірної вигоди у порядку статті 222 КПК України оприлюднюємо фрагменти розсекречених матеріалів.

Департамент захисту економіки Національної поліції України

15 серпня 2018р.

Теги: хабар, Русанюк, вимагання, Москаль

Коментарі

Іван 2018-08-19 / 16:10:19
Обідно, що хабарників, УЗЕшники їмавуть, а судді, прокуратура обласна випускавуть, бо в області все схвачено. Самардаки, полтавцева, паспортний та багато інших кавіля пьють. Но нич, цього файно взяли, Мацкаль нич не може зробити, засрав всі установи своїми запитами, великий прес пішов на УЗЕ, не дають хлопцях робити, отписки. А це беспреценденте відео, думаю такого нема аналогів в Україні, показали же би бачив дідо не мішай робити, бо на тебе є дохрена компромата, то був лим фрагмент, просто не дають команду зверху, а перші хто хлопне його це будуть з УЗЕ, вун ся того боє, но побачимо. Так шо проводи помалу своєї фестивалі, на грошах получених з відкатів від незаконних тендерів, відкривай пам'ятники, покладай квіти), а хлопці з УЗЕ молодці, бийте їх, ламайте сисю корупційну схему

НЕВОЛОуШИН 2018-08-17 / 20:39:36
Но, сього тож можна вупускати, три дні вже, майже, пройшло.... Уписати му штраф 820 грн. 37 коп. і випустити на працю. Талант пропадать. Полтавцева може його замом до себе узяти, вун пройшов на проф.прегодность. Так казав Москаль у вишиванці.

Читаючий 2018-08-17 / 17:56:49
Москаль звернувся до Генпрокурора щоб той перевірив незаконні дії поліції!!!!! І шо ? Та народ питання законності цікавить в останню чергу! Сам факт такого захисту говорить про те, що записи ПРАВДИВІ!!! Ще треба було попросити Генпрокурора наказати всьому народу неповірити побаченому...не вірити своїм очам і вухам, бо записи отримані з порушенням.!!!

Гавашя 2018-08-17 / 14:46:15
Чуєте, якось у тому шумови забули за Ониськаню з больници. А мало накралася? А її спонсори: Бесага,Сіладійка, Лашик, Буковецький, Шпачка і другі. Дерли нарід як сидорову козу уби дати начальниці й собі недурно жити. Й діточок своїх за баблоси пристроїти. А чужі гай йдуть на...

верховинець 2018-08-17 / 14:05:21
у воловці тоже началька паспортного їмили на взятці. не пройшло і кілька місяців, а він на роботі. ( а шуму було кілько много - посадят, конфіскуют)

Читаючий 2018-08-17 / 14:03:06
Раз ми вже воююча країна треба створити штрафбати для корупціонерів комбатом назначити Моцкаля а Яроша -командиром заградотряда щоби без суду мав право на ліквідацію дезертирів.

Реаліст 2018-08-17 / 13:48:53
Ну не треба вже так радіти.Хороший адвокат в суді докаже що всі відео і записи отримані з порушеннями, всі отримані кошти він хотів потратити на допомогу сиротам атошників і взагалі "Да здравсвуєт Ужгородський суд самий гуманний в мірє суд!"

Мєчтатєль 2018-08-17 / 13:41:45
Нє, ліпше вже най би зразу перераховували на якусь файну зону для облаштування камери підвищеного комфорту. Нема смислу тратитися на адвокатів бо лиш гроші здоять і нич не зроблять.

плаксивий 2018-08-17 / 13:37:50
Перестаньте уже так іздєватися! У чоловіка горе: треба відкрити рахунок на допомогу Русанюку шоби мав як оплатити адвокатів які його захистять від підлих ментів. І зобов'язати усі громадські організації котрі підписалися на його підтримку перерахувати гроші

Горожанин 2018-08-17 / 13:22:18
Не мерегуйтеся , Полтавцева уже на роботі , кавіль п'є , ха- ха ...

Мєчтатєль 2018-08-17 / 13:08:51
А файно би було подивитися відео де у Гени роблять обшука і находять гроші, золото, паспорта разних стран, документи на майно... а іще би послухати його розмови із другими керівниками області... шановні "слухачі" скиньте кудись в інтернет усі записи, порадуйте закарпатців, і побачите як усьо його кобло втікає за бугор ...

відпочивальник 2018-08-17 / 13:00:12
Москаль уже майже задумався чи не піде Мішик на угоду із прокуратурою і чи не здасть усіх? Бо той домашній арешт шо він йому порішав іще не означає що вже і у нього на вухах НАБУшнини не сидять і всі його переговори не санкціоновані Києвом завтра вже не стануть обвинуваченням про державну зраду і корупцію.

Турист 2018-08-17 / 12:49:51
Хлопці гинуть на Сході, захищаючи нас з вами і цих падлюк продажніх! Мацкаля геть на смітник історії з нашого краю!

мішкови русанюку 2018-08-17 / 12:23:51
Старий трюк - обозвати наркоторговцьом оби люди думали ош сволочь... можеш ищи написати ош увін малих дівочок насілує і діточок ість. Лиш і Виноградові іще не забули як Поляк із бітов баригам котрі торгують травов ребра ріхтовав.

Читаючий 2018-08-17 / 12:09:40
Тролі москалівські пишуть за Поляка що він контрабандист...а кому від цього гірше: люди на Україні мають роботу, держава-акцизний збір, митники-надбавку, виходить що тільки Москаль несе збитки бо йому Поляк не платить та ще і може собі дозволити хабарі не брати.

бувший хустянин 2018-08-17 / 11:23:30

Як на мене, повний аудит всіх районних та міських відділів освіти зараз би був у самий раз. Там зараз крутяться величезні гроші.
А Москаль із своїми РДА та міськими головами точно мутять по чорному.
Бо программа "Нова українська школа" - це мільйони гривень в області розрахована на місцевих підрядників.
А це відкати і... фестивалі Москаля(((

Відпочивальник 2018-08-17 / 11:03:05
Відео просто шокуюче! Поліція Закарпаття вперше показала класну роботу! Причому останні розмови Москаля свідчать хто в області насправді керує всіма схемами розкраданнь! І Москалю дали тонко зрозуміти- вали діду з країни поки не пізно! "Маєш готельчик у Карлових Варах - прячься , бо як викинемо всі записи по всіх районах-завалимо всі адміністрації!!!!"
Русанюку тихенько треба скидувати із себе всю нерухомість і сушити сухарі - санкція не передбачає ні умовно ні достроково. І суддів безбашенних вже нема - з такими доказами по-любому посадять!

Русанюк Міша 2018-08-17 / 10:32:06
То що Поляк допомагав - повірте не з власної кишені! Дав своїх 150 тис, а забирав з бюджету 300 тис і так далі.Але саме головне паскудство- наркотики.Їх би за то стріляти треба, бо приносить в сім'ї горе! А ще самого підсадити на наркотики і закрити десь!

бувший хустянин 2018-08-17 / 07:09:20

Є в Хусті такий самий депутат, як В.Поляк у Виноградові, Нік (В.Шимоня). Теж від Блюка.
Бардака у Хусті з бюджетними грошима у школах точно не менше, ніж у Виноградові. Але щось Нік не спішить влупити Кащука чи Мочарника.
Скоро 1 вересня, а батьки першокласників знову за свої гроші роблять ремонти та купують обладнання у класи. Хоча Гройсман з Гриневичкою клятвено обіцяли "Нову українську школу" для першачків.
Та й вчителі сидять без відпускних третій місяць.

Може хоч активіст на ЗО Р.Келемен щось "вчинить". Чи нещодавня грамота від Москаля з Кащуком заважає?

Батьки які скидались щоб купити краски для шкіл 2018-08-17 / 00:29:51
Це точно змонтоване відео на 20 хвилин для публіки,але менти тоже не дураки щоб незнали як задокументати весь процес.Якщо їм дали дозвіл то значить професіонали вищого уровня÷прослушка телефонів,фіксація кожної хвилини,процес операції кожного кроку коли що робиться задокументовано власноруч,гроші з позначками знеба невзяли дали ввдповідні органи.На таку операцію дали добро непрості люди.Факт то є факт,все чути за хабар і хто в курсі.Команда була є**ти Русанюка і касирку Костелебаню.Побачимо і дальше кого І де зафіксували,думаю ще багато хто в темі було.Слава Україні.Слава УЗЕ.

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини