Ужгород: За "круглим столом" обговорено наслідки та перспективи угоди про вільну торгівлю між Україною та Євросоюзом

Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді (РФ НІСД), здійснюючи інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності Президента України щодо практичної реалізації курсу держави на європейську інтеграцію, ініціює та проводить експертні обговорення проблем з цієї тематики. Наразі в регіонах України проводяться консультації щодо майбутньої Угоди про вільну торгівлю між Україною та Європейським Союзом.

Ужгород: За "круглим столом" обговорено наслідки та перспективи угоди про вільну торгівлю між Україною та Євросоюзом

В рамках таких консультацій, 31 січня 2008 року на базі РФ НІСД в м. Ужгороді відбувся круглий стіл “Наслідки та перспективи від угоди про вільну торгівлю між Україною та Європейським Союзом” проведений спільно з Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) та за сприяння Міністерства економіки України.

Відкриваючи „круглий стіл”, директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва зазначила, що Україна та ЄС домовилися про початок переговорів про вільну торгівлю після вступу країни до Світової організації торгівлі. Реалізація угоди стане першим кроком реальної інтеграції України з ЄС, зокрема, забезпечить кращі умови доступу на ринки ЄС для українських компаній.

Передбачається, що угода охопить торгівельні питання (скасування митних тарифів та інші заходи зі сприяння торгівлі) та питання, що стосуються гармонізації українських стандартів, норм і правил з європейськими. Європейська Комісія готує позицію ЄС для переговорів, консультуючись з європейськими компаніями.

Аналітична, методологічна та інформаційна підтримка переговорів відбувається за різними напрямками і в Україні.

Мета заходу – надати аналітичну, методологічну і інформаційну підтримку регіональним та місцевим органам влади, представникам бізнесу, експертам та засобам масової інформації у питаннях сприяння процесу економічної та торгівельної інтеграції України з Європейським Союзом.

З іншого боку – участь усіх зацікавлених в цьому обговоренні – це унікальна можливість висловити свою точку зору. Власне завдяки участі практиків і експертів у консультаціях позиціях української сторони базуватиметься на розумінні потреб реальної економіки та результатах аналізу вигод та втрат для кожної галузі.

Керівник проекту, експерт МЦПД Ольга Шумило відмітила, що захід відбувся в рамках реалізації проекту “Угода про вільну торгівлю між ЄС та Україною: аналітична, методологічна та інформаційна підтримка переговорів” за фінансового сприяння Шведської агенції міжнародного розвитку (SIDA). Партнери МЦПД у цьому проекті – Міністерство економіки України, Міністерство закордонних справ України та Секретаріат Кабінету Міністрів України. Мета проекту - допомогти українській стороні найкраще підготуватися до переговорів з ЄС через формування аналітичної бази щодо можливих наслідків від Угоди для економіки України загалом та її окремих секторів і консультації з групами інтересів.

Здійснення повного циклу публічної політики забезпечить Україну потрібними аргументами, як для внутрішніх дискусій, так і для переговорів з ЄС. Кінцевий формат Угоди про вільну торгівлю та її зміст залежатиме від переговорного процесу між Україною та представниками Європейської Комісії, який вже розпочався. Однак, важливо розуміти можливості та виклики переговорного процесу, які безпосередньо залежать від спроможності української сторони до висловлення чіткої позиції, а також інтересів, які представлятиме Комісія.

Україна отримає чималу свободу на переговорах з ЄС, а саме можливість обирати рівень відповідності законодавства та стандартів згідно з готовністю тієї чи іншої галузі за її пріоритетністю для розвитку економіки. Це означає більшу відповідальність української сторони за чітке розуміння того, яких реформ потребує економіка країни, як можна використати економічну та торгівельну співпрацю з ЄС для здійснення цих реформ та які наслідки й обмеження існують з української сторони.

Економіст МЦПД Ільдар Газізуллін представив презентацію „Перспективи розвитку українського бізнесу в рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС (наслідки для окремих секторів)”.

Організатори запропонували присутнім обговорити такі питання:

- Які наслідки матиме вплив вступу України до Світової організації торгівлі для вашого сектору/підприємства?

- Чи цікаві ринки ЄС для вас нині? Якщо так, які існують бар’єри для виходу на ці ринки?

- Чи цікавлять вас ці ринки у перспективі та чи готові ви (на рівні сектору/підприємства) до адаптації до стандартів ЄС (і, відповідно, до пов’язаних із цим затрат), що дасть змогу отримати кращий доступ на ринки ЄС?

В дискусії по запропонованим для обговорення питання виступили: Ігор Шевляков (експерт МЦПД), Василь Пап (заступник начальника Головного управління економіки Закарпатської обласної державної адміністрації), Отто Ковчар (президент Закарпатської торгово-промислової палати, член Ради), Ігор Баран (голова Правління регіонального відділення УСПП в Закарпатській області), Михайло Порада (начальник Ужгородської митниці Державної митної служби України), Микола Кушнір (радник директора Національного інституту проблем міжнародної безпеки РНБО України), Віктор Биркович (заступник голови постійної комісії Закарпатської обласної ради з питань туризму та рекреації), Володимир Химинець (заступник Ужгородського міського голови) та інші.

Участь у зсіданні „круглого столу” також взяли Ференц Абрахам (консул Генерального консульства Угорської Республіки в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях), Радован Василь (торговий радник Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді), Олександра Блавзевич (віце-президент УСПП з питань міжнародних зв’язків), Василь Цап (начальник відділу зовнішньоекономічних зв’язків управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської ОДА), Елемир Кевсегі (голова постійної комісії Закарпатської обласної ради з питань транскордонного співробітництва), Павло Ковтун (радник Голови Виноградівської районної адміністрації з питань зовнішньоекономічних зв’язків та інвестиційного співробітництва), експерти Ужгородського національного університету та Закарпатського регіонального центру соціально-економічних досліджень НАН України, депутати Закарпатської обласної та Ужгородської міської рад, підприємці, студенти факультету міжнародних відносин Закарпатського державного університету та журналісти.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
06 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини