Угорщина. Ворожа риторика триває...

Експерти «Дня» — про заяву глави МЗС Угорщини про відсутність змін до Закону «Про освіту

Угорщина. Ворожа риторика триває...

Днями міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто знову зробив резонансну заяву щодо нашої держави, поскаржившись на те, що Київ досі не вніс зміни до Закону «Про освіту».

«Ми маємо щодо цього серйозний конфлікт, бо Україна абсолютно нічого не зробила у сенсі очікувань і Венеційської комісії, і Європейського Союзу. Ми продовжуємо з ними переговори, однак нічого не було зроблено, маючи майже вісім місяців для того, щоб привести (закон про освіту. — Ред.) у відповідність до міжнародних очікувань», — сказав він у інтерв’ю «Радіо Свобода». При цьому міністр пригрозив, що Будапешт не підтримає просування України в Євросоюз та євроатлантичну спільноту, якщо Київ не внесе зміни до «мовного пункту». При цьому Сіярто нагадав, що саме через блокування Угорщини минулого тижня не відбулося засідання Комісії Україна — НАТО під час саміту в Брюсселі.

Нагадаємо, що суперечка з Угорщиною щодо «мовного пункту» Закону «Про освіту» розпочалася одразу після його ухвалення у вересні 2017 року. Будапешт вважає, що «мовний пункт» документа, а саме сьома стаття, в якій йдеться про те, що «мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова», грубо порушує права угорської меншини. Відтоді Будапешт постійно блокує роботу комісії Україна — НАТО». І хоча наприкінці червня на Закарпатті відбулися українсько-угорські консультації щодо закону, Будапешт усе-таки заблокував проведення засідання Комісії Україна — НАТО минулого тижня під час саміту НАТО в Брюсселі, і Україна тільки взяла участь у спільному з Грузією засіданні. Також не було ухвалено фінальної декларації засідання щодо України, замість неї була тільки зроблена заява головуючого.

«День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати останню заяву угорського міністра і пояснити, чому Будапешт продовжує грати на руку Москві та блокувати наше зближення з Альянсом:

«ЗУПИНИТИ ЦЮ СУПЕРЕЧКУ ЗДАТНА СИЛЬНА УКРАЇНСЬКА ВЛАДА»

Богдан ЯРЕМЕНКО, голова правління фонду «Майдан закордонних справ»:

— Як і будь-яка пропаганда, це є напівправдою. Правда полягає в тім, що зміни в Закон «Про освіту» не вносились і, зокрема, в ту частину, що дуже непокоїть Угорщину — що стосується мов викладання для нацменшин. Але з іншого боку, ніщо й не зобов’язувало Україну вносити зміни в цей закон. Є висновки Венеційської комісії, які радше стосуються практики застосування цього закону, а не необхідності внесення якихось конкретних змін. Це одностороння вимога Будапешта, на яку Україна абсолютно не зобов’язана приставати, тим паче що будь-яка інша країна світу, крім Угорщини, не наполягає на цьому.

Те, що Угорщина грає на руку Москві — це теж українське пропагандистське кліше і, можливо, не найкраще. Угорщина керується своїми вузьконаціональними інтересами, і питання становища закордонних угорців, традиційно, є дуже важливим. В Угорщини періодично виникають аналогічні скандали з іншими сусідніми країнами, де є угорська нацменшина. Це питання важливе з точки зору мобілізації електорату, оскільки воно так чи інакше стосується єдності нації, опосередковано пов’язано з проблемою міграції. Всі ці проблеми зараз важливі в ЄС. Угорський уряд, розуміючи свою силу та бачачи нездатність Української держави ні протистояти, ні вирішити питання, набирає бали у внутрішньополітичній боротьбі. Для нього ні Україна, ні Росія не є метою цієї кампанії. Це лише засоби, за допомогою яких угорські політики при владі, досягають своєї цілі.

Зупинити цю суперечку між Києвом та Будапештом здатна сильна українська влада, яка, з одного боку, може зупинити незаконні втручання Угорщини на українській землі, а з іншого — готова до відкритого діалогу зі своїми громадянами, в тому числі угорської національності, може вирішувати питання в загальних українських інтересах і в інтересах кожного окремого українця, в тому числі угорського походження. Бездіяльність, інституційна слабкість української влади не дає можливість вирішити це питання або повернути в іншу площину. Угорщина відверто, цинічно користується слабкістю України.

Річ у тім, що ці правки до закону, яких вимагає Угорщина, очевидно, не будуть внесені. Ми не можемо створити окремий режим для однієї національної меншини. Повинні бути застосовані загальні підходи. А загальний підхід України щодо поширення вивчення української мови, обов’язковості її вивчення, був схвалений Венеційською комісією. Але саме це не подобається Угорщині. Вона наполягає на тому, що ніхто не повинен примушувати угорців вчити українську мову. Тому на сьогодні не факт, що взагалі можливо домовитися з Угорщиною з цих питань. Мені здається, що можна створити іншу ситуацію, за якої Угорщина зрозуміє, що вона не може нічого досягти і що в її інтересах (можливо, треба створити ці інтереси) припинити дискусії з цих питань або знизити градус напруги. Втім, у тій термінології, якою користуються угорські політики, вирішити питання буде неможливо.

«ДЕРЖАВА ВИЗНАЧАЄ ПРАВИЛА ГРИ ДЛЯ НАЦМЕНШИН, А НЕ НАЦМЕНШИНИ ДЛЯ ДЕРЖАВИ»

Володимир ОГРИЗКО, міністр закордонних справ України (2007 — 2009 рр.):

— Уже настав час, коли нам не треба на це реагувати та відповідати, а варто спокійно продовжувати ту лінію, яку ми обрали. А вона має полягати в тому, що держава визначає правила гри для нацменшин, а не нацменшини для держави. І захист української мови має бути одним із найголовніших пріоритетів Української держави.

Пан Сіярто, який щось обіцяє, а потім від своїх же власних слів відмовляється чи його дезавуюють, у даному випадку, мабуть, не є серйозним співрозмовником, щоб із ним обговорювати серйозні речі. Якщо все вирішує прем’єр-міністр Орбан, значить треба переводити рівень дискусії на вищий щабель.

Москві вдалося створити мережу п’ятих колон у країнах ЄС і НАТО, і вони нею активно та успішно користуються. На превеликий жаль, радше за все, і Угорщина потрапила в перелік тих країн, деякі лідери яких залежні від Москви. Це банальна істина, що заважає нам сьогодні. Але оскільки на порядку денному не стоїть питання про вступ України до НАТО завтра, ми мусимо на всі ці речі дивитися з філософським підтекстом, але головне — робити наше домашнє завдання, якого ми ще не виконали.

Дехто каже, що Греція з Македонією кілька десятиліть не могли знайти спільної мови щодо назви, тому Греція блокувала її вступ в Альянс. Але якщо говорити про вагу України на східному фланзі НАТО, її мало з ким можна порівняти, хіба що з Польщею. Але коли ми будемо справді відповідати критеріям НАТО, повірте, безпекове значення України переважатиме над будь-якими питаннями, на кшталт таких, що сьогодні активно педалює Угорщина.

 

Наталія Пушкарук, "День"

18 липня 2018р.

Теги: Угорщина, блокування, НАТО

Коментарі

Пейтер 2018-07-28 / 21:11:05


Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін


pfr 2018-07-27 / 10:55:45
"Орбан спасі, Орбан памагі! Хунта хлор нє дайот! Орбан, ввєді вайска!" Скоро сіярти з орбанами будуть білі фури надсилати з "гуманітарной помощью от венгерской федерації!", а наш голова ода проголосить себе "народним губернатором" і буде прапори скидати і творити тут "карпатолайю".

Про Угорщину 2018-07-24 / 14:05:29
Вже вкотре вони там в Угорщині намагаються наступати на ті самі граблі. Риторика Орбана по духу наближається до риторики Гітлера. Після колаборації з третім рейхом Угорщина втратила свої території і нічому здається не навчилась. Всі ці розмови про небувалий розквіт і велику Угорщину, яка прийде на допомогу по цілому світі для простих угорців можуть закінчитись новими проблемами. Вчіться на власній історії.

Хлор 2018-07-21 / 08:29:23
Незважаючи на відновлення виробництва, рідкий хлор продовжують постачати з Румунії -- віце-премєр Зубко .

Іван 2018-07-21 / 08:18:12
Не обманюй, хлор є.

Magyar 2018-07-20 / 15:34:36
Говорять, в Унгварі не буде водопостачання, бо нема хлору. Вибачаюсь, буде Ужгород з водою: виручає Хуннія. Повторяю: не Америка, не Німеччина, не Словакія, не Київ, не Львів, а Угорщина! Пейте, мойтесь на здфоров,є, шановні вуду, чорі, болондер теж!

Іван 2018-07-20 / 13:18:27
Угорці роками жили в Україні,
поряд з українцями і є громадянами України.
А з хунії різні орбани і сійярти
вносять "Защо Угорцям любити Україну от скажіть?За що?"
Бринзовичі їм підспівують.
Не буде Закарпаття хунським

Вуву 2018-07-20 / 07:47:03
Деякі дописи мають міркування містечкового обивателя ... Тоді як мова політиків завжди з підтекстом а то і з конкретними наслідками.
Інакше кажучи ніхто з хунів не робить відкритого ворога ... (Як дехто собі гадає) ... Але спроба знайти такий шлях ... Щоб змусити хунів розблокувати те що вони блокують.
Бо не може бути так щоб хтось закладав патика в колесо ... А йому руку не зламало чи покалічило.
Власне про це лідери хунійі хай памятають.
Ще раз ... Це як принцип маятника (або великого годинника) ... Який не може рухатись тільки в один бік ... Без віддачі в протилежний.
Бо це не мною (вуву) придумані закони фізики ... Закони нашого з вами буття.

До попередніх авторів 2018-07-19 / 22:37:45


Перехід на особистості. Коментуйте по суті публікації. А функції адміністрування залиште черговому Адміну. Коментар видалено. Адмін


Для Вуву 2018-07-19 / 21:23:29
Пане Вуву, щось не бачу, кілько же має заплатити укр. ТВ за то, що його хтось може дивитися в Словаччині, в Румунії, Польщі та вами проклинаній Мадярщині. Забули, о чом писали? Це погано. А громадян не треба захищати. Кожний має здоровий розум та розуміє, що є добре а що ні. Погоджуюся з паном Миколою.

Горожанин 2018-07-19 / 20:54:02


Перехід на особистості. Коментуйте по суті публікації. А функції адміністрування залиште черговому Адміну. Коментар видалено. Адмін


Микола 2018-07-19 / 20:06:40
До Бубу...Нікого тут захищате не треба бо бо увас риторика як у Путіна ,піднімайте рівень життя а не створюйте (железний занавес)Чим більший рівень демократії в країні тим менше міжнаціональних ворожнеч.Бо читаю ваші коментарі та жахаюсь ,мислення Німеччини або СРСР 30 -тих.Заборонити,блокувати ,штрафувати ітд Защо Угорцям любити Україну от скажіть?За що?

ВУВУ 2018-07-19 / 18:00:27
Напевно що емоційі ... Тому що ... Коли стосунки між крайінами дружні і мають тяглість до розвитку ... То тв. в такому випадку відіграє роль "моста"... до глибшого розімння мови культури ... співпраці .
Якщо крайіна проводить "агресивну політику" ... То в такому разі тв. Перетворюється на іструмент психологічного впливу і "промиванням мозгів" ... Певною (цілеспрямованою) ідеологією на заданий політичний курс.
(Приклад російського тв. В цьому плані був показовим).
Так от наша крайіна повинна вміти оперативно реагувати на такі недружні виклики сусідньойі крайіни ... Щоб ЗАХИСТИТИ наших ... Громадян украйіни ... (Навіть якщо вони і хунського національного походження) ... Від негативного впливу тв. сусідньойі крайіни.
І не потрібно це сприймати як недружній крок ... Але як захист свойіх внутрішніх державних інтересів.
Така політита повинна бути адекватною і пріорітетною.
(А самого орбана завчасно попередити).

Для Вуву 2018-07-19 / 17:06:05
Ви знаєте, що укр. ТВ можна дивитися і в Михаловцях на Словаках? А навіть біля Кошиць, 100 км від кордону. Ви щось чули про поширення електромагнітного випромінювання? Читаю вже довго то, що тут пишете та все думаю, з якої смереки Ви злізли та чи маєте хоч 5 класів загальної школи? Чи все на емоціях? Цього в наш час недостатньо.

Микола 2018-07-19 / 10:55:13
До Бубу...Бубу з Сорием хочуть туй КНДР робити:)

Василь 2018-07-19 / 06:38:22
Хуни -це не захід.
Хунія-це ворожа Україні держава з фашистьським вектором.
А друга валюта швидше буде у хунії.

Волонтерам, сорам,бубонам... 2018-07-18 / 22:39:49
Забули добати до вашиш "розумних" порад головне: Побудувати на західному кордоні берлінську стіну, від Балтійського до Чорного моря та відмовитися від безвізу, заборонити в Україні обіг євро та ввести другу національну валюту - рубль...

сорри 2018-07-18 / 16:34:32
До пунктів, наведених Волонтером, можу додати те,що пропонував раніше:
1. заборонити в'їзд високопосадовцям Угорщини на територю українського закарпаття
2. заблокувати фінансування угорських проектів на Закарпатті

сорри 2018-07-18 / 16:31:36
І стратегічно небезпечний у військовому плані

Вуву 2018-07-18 / 15:52:50
Заморозити проект потягу мукачево -будапешт ... Як такий що ... не є економічно рентабельним .

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини