Угорщина провела в закарпатській Синевирській Поляні 26-й відкритий "інструктаж" для угорців Карпатського басейну і Закарпаття (ФОТО)

У Синевирській Поляні Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ, KMKSZ) разом з громадською організацією "Pro Minoritate" організували 26-й літній вільний університет.

Угорщина провела в закарпатській Синевирській Поляні 26-й відкритий "інструктаж" для угорців Карпатського басейну і Закарпаття (ФОТО)

У заході брали участь 400 представників угорських громад з різних регіонів Карпатського басейну: політичні діячі, викладачі університетів, вчені, журналісти, керівники громадських організацій, студенти, депутати.

На масштабному форумі, який тривав три дні, учасники обговорили питання життєдіяльності угорської національної меншини в країнах Карпатського регіону.

На порядок денний винесли теми: перспективи розвитку економіки Закарпаття, Україна та НАТО, робота молоді за кордоном, допомога угорцям Закарпаття.

На форумі обговорювали можливість залишитись та розвиватись закарпатським угорцям на своїй землі, міжкордонне економічне, екологічне та культурне співробітництво угорців, європейський шлях України. 

Також глибоко обговорювали питання нового закону України "Про освіту".

З доповідями на форумі виступили депутат Європарламенту Андрея Бочкор, голова KMKSZ, народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Василь Брензович, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, перший заступник голови обласної ради Йосип Борто, ректор Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос та інші.

Національне питання у випадку з Україною має служити зміцненню міждержавних зв’язків – Жолт Неймет. Про це голова Комітету зовнішніх зв’язків парламенту Угорщини говорив у п’ятницю в ході діалогів у Синевирі на Закарпатському літньому Вільному університеті.

Угорський політик з угорського кута зору проаналізував нинішній стан угорсько-українських відносин напередодні саміту НАТО, який відбудеться наступного тижня.

"Угорщина й надалі зацікавлена у суверенітеті та територіальній цілісності України, особливо зважаючи на те, що національне питання у випадку з Україною має служити зміцненню зв’язків між державами, а не їх роз’єднанню,- наголосив високопосадовець у Синевирі.- На жаль, із прийняттям нового освітнього закону в Україні знищено всі надії на поглиблення попередніх добрих відносин між двома країнами".

Напруженню стосунків далеко не кінець, вважає Жолт Неймет, натякаючи на майбутній саміт НАТО та зустріч у Гельсінкі Дональда Трампа й Володимира Путіна, які матимуть особливе геополітичне значення. На думку угорського політика, освітній закон вказує не лише на освіту, а й на процес, який визначає якість української демократії. Він переконаний, що питання стосується не тільки України, а й угорської громади всього Карпатського басейну, адже у відповідних країнах пильно стежать за розвитком подій навколо освітнього закону. На дану проблематику нашаровується багато питань, зокрема стосовно політики України щодо відносин з іншими державами, Європейськими Союзом та Радою, ОБСЄ, до того ж, коли у справі "значиму роль" відіграють Сполучені Штати Америки. Спостерігається також активізація проросійських сил.

Жолт Неймет наголосив, що політику України найближчим часом визначатиме підготовка до майбутніх президентських виборів. Питання полягає в тому, чи зможуть знайти себе тут угорська громада Закарпаття та дипломатія, адже остання з точки зору захисту національних інтересів "плаває у незнайомих водах".

Депутат Верховної Ради, голова KMKSZ Василь Брензович акцентував, що прийняття освітнього закону – це відгомін націоналістичних процесів, які розпочались у 2014 році. Парламентарій вважає, що міжнародна спільнота повинна зобов’язати Україну дотримуватись вимог власної Конституції та прийнятих Законів. А угорцям Закарпаття треба й надалі рішуче відстоювати свої права, - інформує МТІ.

Перед присутніми виступили з концертом відомий закарпатський угорський скрипаль Пал Іштван Салонна та його народний ансамбль.

Закарпатський угорський драматичний театр презентував новий спектакль.

08 липня 2018р.

Теги: угорці, Угорщина, університет

Коментарі

Іван 2018-07-11 / 07:26:06
МАдярський мадяр

До ігіг. 2018-07-09 / 22:05:26
Так овто уже старий біціглішта пензіонер . нішто му сегеняшному чинити та рулює. Бо киби мав кертю то би нікуди не друляв а лем у землі бися грабав.
Та і так видно што уттіль а не утсіль.

nana 2018-07-09 / 21:34:19
Я в шоці від цієї мерзкої клоунади. Розумію, що клоуни відробляють путінські гонорари, але чому Москаль бере в цьому участь? А якщо й бере, чому не відстоює державницьку позицію? А тим часом, це кіно на камери РашаТудей і ОрбанТВ. Де СБУ , прокуратура і славетний НК?

пішохід 2018-07-09 / 18:05:44

С.Крука

пішохід 2018-07-09 / 18:05:10

Цікаво, чому "патріоти" С.Круку не бойкотують це зібрання, а збираються побитися лише з фестивалем на Шипоті?

Вуву 2018-07-09 / 17:02:35
Кеби на тоті біціглі посадити ороску ... І сидіння открутити ...
Штоби пока дойіде обратно ... кілограм 5 скинула і удовольствіє сплошноє получила ... По всій трасі.

Іван 2018-07-09 / 16:41:09
Біціглішта-то справжній унгаріше бетяр.

Волонтер 2018-07-09 / 16:37:30
Чому такі міроприємства
від ТУКЗ, KMKSZ дозволяє влада?
Чому цей театр нпроходить
не в Ніредьгазі, або Кішварді?

Іван 2018-07-09 / 16:28:23
ХА-ХА.
Читайте останнє речення.
Закарпатський угорський драматичний театр презентував новий спектакль

Іген Ігенович 2018-07-09 / 15:41:15
А Іген Ігенович нигда на фотках не засвітився навірно, інкогніто там проіздив. Чому би і ні? Мадярську добру фатів має - може нико го і не познав.
Айбо зато мавуть там даякого Мошковича. Я вже пак думав ош сисі люди доста осторожні - бояться межи мадяри лізти після 44-го.
А шо то у них дакілько президіумів? То така стара рондьош-гардо, а то вже Горті-югенд? Чи пак Орбан-іфьюк.
А чому іх на Окюрмезевщину занесло? На Берегівщині мало пансіонатів, де таке за форінти зорганізувати мош. Територію мітять? Як тот песик кудлатий. Застовбили, буквально - поклали там свого слупа хуньского.
З того ушидкого кагалу двоє ся сподобали:
Тот старий спортивний біціглішта з обома фанами ззаду - упозірує самим здоровішим перед тима гембатими. І тота жинчівка, шо декольте вітрить.

РУХ-інформ 2018-07-09 / 12:10:54
Мадяри радились як зроти так, щоб припинилась масова міграція угорців до Угорщини, боїх вжен фактично не 150, а десь 90 тис.
А зобовязання перед Путіним по дестабілізації ситуації на Закарпатті треба виконувати, а якщо все піде у Путіна добре , то віджати частину Закарпаття.

Ужгород 2018-07-09 / 11:23:03
А що Москаль там робив?

Вуву 2018-07-09 / 08:07:21
Я так думаю що вже прийшов той час коли ...
" Карпаталяйі магяр културал(іштів) совьєтшег(ів)" ... треба переводити на кирилицю .
Хай як ... а все одно з чогось треба починати ... Щоб вони нарешті теж відчули як ми за них піклуємось і переживаєм . (а не тільки вони за нас і наших громадян).

Іван 2018-07-09 / 07:13:02
Такі розумні...
Глибоко проаналізували...
Гат ез нем ігоз.

Вуву 2018-07-09 / 06:26:27
З прийняттям нового освітнього закону ... Знання громадян украйіни (особливо хунів як національнойі меншини) ... ДЕРЖАВНОЙІ УКРАЙІНСЬКОЙІ МОВИ ... і повсякчасне невідтерміноване йійі вивчення і удосконалення у вільному володдінні ....
І Є ГОЛОВНОЮ ЗАПОРУКОЮ ДО ДОБРОСУСІДСЬКИХ ВЗАЄМИН МІЖ НАШИМИ КРАЙІНАМИ.
І тебе дядя жолтий ми зрозуміли правильно. А от старий маскаль з ороскою і бринзовичом ... Далі "торохи збивають" невідомо з якою надією ?
... До того часу поки когось не посадять за антидержавну і підривну діяльність і в такий спосіб ... морду заткають.

Byby 2018-07-09 / 06:11:53
Гидко навіть читати ... Як вони "обговорили" ... Украйіна та нато ...а то що "видав" жолтий немет ... То взагалі "класика брехні"
... "національне питання у випадку з украйіною має - служити зміцненню міждержавних звязків"
Точно ... "трансендерна активістка" ороска з "порошенківським халуєм" бринзовичем ... Докладаються до цього з усіх останніх сил.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини