Вадим Карасьов: "Ющенко жертвує рейтингом заради будівництва нації"

23 січня 2005 року розпочався відлік президентства Віктора Ющенка. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що досягнення його на цій посаді ще належно не оцінені.

Вадим Карасьов: "Ющенко жертвує рейтингом заради будівництва нації"

— Чому Україна за три роки президентства Віктора Ющенка не зробила якісного прориву, на який сподівалися на початку 2005-го?

— У президента не було і сьогодні немає влади як ефективного інструменту для реалізації своєї політики. Натомість три роки тому він отримав розбалансовані владні механізми і, внаслідок конституційної реформи, таку ж політичну систему.

Але я б звернув увагу на інше. Незважаючи на неефективні владу і державний апарат, протягом цих років активно тривали процеси будівництва нації. Країна зробила потужний ривок у національній та історичній свідомості. І це заслуга Віктора Ющенка. Так — зміна історичної пам’яті неоднозначно сприймається в деяких регіонах, викликає суперечки питання мови. Деякі опоненти звинувачують главу держави в націоналізмі. Власне, у нього ніколи не було комфортного життя — інші владні інституції та політичні сили постійно намагалися стати альтернативою президенту як центру державності. Але навіть у таких умовах він усе ж ініціював багато серйозних речей. Наприклад, соціальні — партії підхопили це і вже на дострокових виборах 2007 року конкурували в соціальних пропозиціях.

— Чи не забагато президент переймався культурною та історичною тематикою, що викликає політичні пристрасті, тоді як у країні стільки справді злободенних проблем?

— Колись головним пріоритетом була боротьба за макроекономічну стабільність і з гіперінфляцією. Це було успішно вирішено, в тому числі й за безпосередньої участі Віктора Ющенка: коли він очолював Нацбанк і уряд. А тепер пріоритетами є ефективність влади, політична стабільність і будівництво нації.

Так, можна закинути Вікторові Ющенку, що певні історичні питання розколюють Україну. Утім, я б так не стверджував — радше політичні сили використовують це як інструмент у своїй грі. А якщо й справді розколюють, то все одно про це треба говорити. Адже без власної історичної пам’яті, національної ідентичності не буде країни. Ми не можемо жити з тим трактуванням своєї історії, що було за часів СРСР або є в сьогоднішній Росії.

Президент усе робить правильно: історія дала Україні 15–20 років на націєбудівництво, і незабаром це вікно можливостей закриється. Ми маємо використати цей  шанс. Проблема в тому, що у Віктора Андрійовича в цьому немає конкурентів. Інші претенденти на президентську владу можуть лише говорити про підвищення зарплат, трактувати на свою користь економічну статистику. Вони не торкаються складних історичних і національних питань, бо побоюються втратити рейтинг. А Ющенко — ні, він жертвує рейтингом заради цього. Бо всі ті непрості дискусії працюють на державу і народ. Хоча, можливо, більша його частина цього сьогодні і не розуміє. Але ж політики повинні вести людей за собою. Бути проповідниками, формувати нову свідомість. Інакше не буде країни. І в цьому Віктор Ющенко добре робив свою президентську роботу. Іноді невдячну й важку. Можливо, не всі це належно оцінюють. Але обов’язково оцінять згодом.

Узяти Голодомор. І 1991-го, і 2004 роках багато хто пропонував декомунізувати країну шляхом люстрації. Ющенко на початку свого президентства на це не пішов, і цілком правильно. Він вибрав м’якший шлях — підняв питання Голодомору. Бо це не лише питання відновлення історичної пам’яті, уточнення кількості загиблих від голоду чи  геноциду нації. Це — м’яка десовєтизація країни.

— Віктор Ющенко весь час говорив про єднання нації, але виглядає, що намагався досягти цього насамперед через домовленість зі східноукраїнськими політиками й бізнесменами. Це правильно?

— Після обрання президентом у Ющенка було два шляхи: або знищити політично опонуючий йому східноукраїнський бізнес, або стати на шлях поступового інтегрування наших капіталістів пострадянського походження в систему власне українських координат. Він вибрав друге. І сьогодні можна стверджувати: той пострадянський бізнес, і не лише донецький, став українським. Президент втягує їх у благодійні проекти, українізує.  Можливо, вони розглядають це як забаву. Але з часом зрозуміють, що живуть уже в українській системі координат. Що їм не потрібна своя маленька замкнута територія, а треба вся Україна — як держава і нація. Бо тільки маючи за собою міцну державу та серйозну європейську націю, можна рухатися далі, пропонувати бізнесові проекти іншим країнам. Ахметова, Пінчука та інших політика сьогодні вже обтяжує. Вони бачать, що депутатство, підтримка партій чи інвестиція в якогось нардепа-шоумена — не найкращий шлях. А ефективніше робити інвестиції в культурні проекти, історичну спадщину, в те, що й називається будівництвом нації. Бо вони виграють не лише в іміджі. За їхнім бізнесом  постане потужна держава.

— Які кроки чи вчинки Віктора Ющенка вважаєте найвдалішими, а які — найбільшими помилками?

— Найголовніший вчинок президента — він прийняв ті правила гри, які набули чинності з 1 січня 2006 року. Не побоявся викликів. Мужньо чинив і в інших випадках: коли звільняв Порошенка й Тимошенко, ризикнув подати Януковича на прем’єра, пішов на достроковий розпуск парламенту. Можливо, Ющенко не такий динамічний у політичній грі, як та ж Тимошенко. Але в кінцевому рахунку він вигравав. Президент не робить себе заручником рейтингу, діє не як політтехнолог, а як ідеолог. Це оцінять. Я не думаю, що в нього немає шансів бути обраним на другий термін, як про це багато хто говорить.

Щодо помилок і недоліків, то було багато ідеологічних заяв у сфері зовнішньої політики, особливо в 2005–2006 роках. Наприклад, про експорт ”кольорових” революцій у Росію тощо. Це заявляли, водночас самі ж їздили домовлятися про нижчі ціни на газ. До того ж втратили безпосередній вихід на центральноазійське паливо, постраждала енергетична безпека.

Нічого не зроблено з корупцією і не видно, щоб хтось цим цілеспрямовано займався. Правоохоронна система — суд, прокуратура, МВС — залишаються закритими корпораціями. Працюють на себе, а не на державу. Й аргументи культурно-історичного просвітництва тут вже не спрацьовують, бо там інша логіка.

Ще одна проблема — призначення на посади внаслідок наближеності чи родинно-кумівських зв’язків. Вирішальним має бути професіоналізм і компетентність кандидата. Це також має бути одним із пріоритетів Ющенка на найближчі роки і на другий президентський термін.

— Наскільки визначальними для повторного обрання Віктора Ющенка президентом є його стосунки з Тимошенко?

— Вони не визначальні, але досить важливі. Якщо Ющенко та Тимошенко підуть на ті вибори в дуеті, то виграють і особисто, і країна в цілому. Якщо ж будуть в дуелі — то переможуть треті, при цьому Україна навряд чи виграє. Має бути тривалий союз цих політиків.

— А їхні нинішні стосунки — це дуель чи дует?

— Це пошук формату відносин. Показна любов і тиха війна якщо й дует — то вимушений. Хоча все одно кращий, ніж дуель. Чи буде в майбутньому справжня любов, чи лише шлюб за розрахунком — покаже час. Однак важливо, що в будь-якому разі це не така війна, як була торік між Ющенком і Януковичем. Тоді першопричиною була геополітика, а вже потім владні повноваження. Бо вони потрібні були, щоб нав’язати свою геополітичну модель. Нинішні ж суперечки між президентом і прем’єром не стосуються питання НАТО чи зовнішньополітичного курсу загалом. Це конкуренція: хто запропонує кращі шляхи приватизації, інструменти й методи ведення економічної та соціальної політики.

Анатолій Марциновський, "Газета по-українськи"
02 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Вуйко 2008-02-13 / 22:14:00
Думаю, що заголовок можна змінити: "Ющенко будуючи націю піднімає рейтинг".

Дапошливи 2008-02-10 / 23:09:00
Я радий, що ви наважились зробити хоть такий коментар …. У моїх кометах не має навіть жодної агресивної букви. А тому не розумію про що ви… Можливо я випадково, або з необережності озвучив деякі факти які вам було неприємно почути . Що поробиш, кажуть що «факти вещь упрямая».

Камуфляжник :) 2008-02-10 / 22:48:00
Идите спать, Дапошливы, вы уже здесь всех достали своими агрессией и беспросветностью...:)

Дапошливи 2008-02-10 / 22:35:00
Не маю наміру вести дискусію з пошляком, який не здатний логічно зв’язати до купи декілька пристойних слів, а тільки хамить. Якщо тобі потрібно ксерокс, то можеш зайти в Ужгородську міськраду і взяти собі будь-який. Не здивуюся, якщо ти це вже зробив. Ви ж привикли все хапати, хапати, або як сказав ВВП – тирити. Хотів тебе дечому навчити, але бачу ти безповоротно запущений і здатний спілкуватися тільки на рефлекторному рівні, як брати наші молодші. Велика для тебе честь що б я на тебе час витрачав п…..

orange 2008-02-10 / 22:18:00
Купи ксерокс, долбодятел, і тиражуй свою бютівську херню

Дапошливи 2008-02-10 / 22:05:00
orange. Бачу, що у тебе не багато аргументів, щоб обгрунтувати свою завідомо програшну позицію, а тому переходиш на емоції та грубості. Але це природньо для подібних тобі, той хто не поважає закон, тому і мораль ні до чого

orange 2008-02-10 / 21:48:00
Один ідіот навчився копіювати текст на комп"ютері і тепер затикає ним усі бютівські діри. Закон і справді один для всіх. І для Рати в тому числі. І для дерибанщиків-бютівців - теж!

Так що тапішовти Дапошливи!

Дапошливи 2008-02-10 / 21:33:00
orange 10/02/2008 20:58. Друже! Можливо ти цього не знаєш, але демократія це дотримання процедури, мається на увазі процедури, яка виписана кримінально-процесуальним законом. Навіть сліпий міг побачити, що дотримання самих елементарних речей під час штурму ужгородської міськради не було дотримано. Це фактично була проведена військова операція. Згадай, якими біл-бордами було обставлено Закарпаття на передодні виборів. Правильно: «Закон один для всіх». Раз ви це обіцяли, то тепер дотримуйтесь цього. Але про що говорити з тобою: ви ж своїх обіцянок не виконуєте !

orange 2008-02-10 / 20:52:00
Ужгородці бачать земельний дерибан Рати і його обслуги у вигляді БЮТу. Прикро, що від цього хоче відвернути увагу ужгородців бютівець Дапошливи

Дапошливи 2008-02-10 / 19:55:00
Як не дивно, але тема котра обговорюється на форумі сьогодні і події, які нещодавно відбулися навколо міської ради, є логічно повязаними між собою подіями. Насамперед мова їде про демонстрвцію "сильної руки" на окремо взятій адміністративній території, для того щоб в майбутньому при некобхідності використати здобутий досвід на теренах всієї держави. Прикро, що цього не хочуть бачити ужгородці.

Камуфляжник :) 2008-02-09 / 20:23:00
Крапка так крапка. Не надолго хватило вашего желания дискутировать: дивчата и дискотеки в голове победили.

Ну, тогда, до встречи, когда повзрослеете...Дапошливы...:)

Дапошливи 2008-02-09 / 20:01:00
Як я бачу у вас не тільки багато досвіду(на що ви неодноразово в тій чи іншій формі привертали мою увагу) , але і багато часу, чим я не можу похвалитись особисто, а особливо у вихідні – дискотека, дівчата і все таке інше. Отже ви людина «вільна». Ця обставина дає мені підстави зробити висновок, що ваше не сприйняття ЮВТ базується виключно на соціально – віковому ґрунті і звичайно на упередженості, сформованій в силу цих обставин. Припускаю також, що ми з вами різних поколінь, а тому по різному бачимо «механізми» досягнення однієї мети … Адже відомо, що переважна більшість прихильників леді Ю – це виборці у віці до 40 років, прогнозую, що цей ценз найближчим часом значно розшириться. Однак, знову мова не про це…

Мало того, своїм мовчанням на мої аргументи, ви фактично погодились, що Ющенко і його команда, на відміну від Леді Ю, не здатні дотримуватись своїх передвиборчих обіцянок, як і будь –яких інших. Сказане вами про Рахманіна, взагалі дурниця. Більше того, ви мене розсмішили (за що вам щиро дякую) натякнувши про «сильного Ющенка», який може відбутися в майбутньому. Що закладено матінкою - природою разом із батьками, не змінить ніхто. Пригадую, що коли Кучма балотувався на другий термін, то його РR- технологи «вкладували в уха» електорату, що він (Кучма) цього разу буде іншим,…. Так і цього разу, ви намагаєтесь видати бажане за дійсне….. Крапка.

Камуфляжник :) 2008-02-09 / 17:46:00
Мне приятно, Дапошливы, что от огульного обвинения (и дапошливания) всех и вся вы перешли к форме цивилизованного разговора. Надеюсь и на признание своего скромного влияния на процесс такой трансформации:)

Сожалею, что где-то в чём-то вы увидели высокомерие. Я то убеждён, что не раз в жизни вам ещё придётся низвергать вами же созданных кумиров ( в том числе и политических, в том числе и ЮВТ) и поднимать вами же низвергнутых и топтанных. Но вы, конечно, вольны интерпритировать этот мой опыт как поучение или высокомерие. Воля ваша. История (в виде вашего личного опыта:) )нас рассудит...

По поводу Рахманина, то он на тех же дотациях, а значит - симпатиях, что и Юлия Мостовая.

Кроме того, никто и не отрицает тот факт, что с приходом в секретариат президентста Виктора Балоги стиль действий этого органа изменился. Плохо только то, что кое-кто в интересах кое-кого акцентирует внимание немыслящей самостоятельно части украинского общества именно на этих прцессах и метаморфозах, даже вскользь не вспоминая о том, что те же Янукович или Юлия Тимошенко ИМЕННО ТАК действовали ВСЕГДА и продолжают действовать сейчас. И именно потому демократичный по мировоззрению и действиям Ющенко на этапе пребывания у руля его секретариата демократично-расслабленных Рыбачука и Зинченко проиграл всё, что можно проиграть.


Безусловно, Ющенко-"нирыбанимясо" нравился вам (и, безусловно, вашей ЮВТ) больше, чем Ющенко-"настоящийпрезидент". Но это узкополитическое восприятие украинской политической действительности. Для меня же, беспартийного, сильный Ющенко никак не страшнее, чем сильная Тимошенко. Могу даже уточнить: на мой взгляд сильная популист-Тимошенко с её неограниченной патриотизмом, демократизмом и настоящей украинскостью жаждой власти ради прибыли вомногократ страшнее, чем Ющенко, генетически любящий Украину.

Кстати, вы заметили, как в последнее время из нета исчезли анекдоты про пасечника?

Из-за неактуальности, уважаемый Дапошливы. С чем вас и поздравляю...:)

Ждём-с анекдотов о пасечнице?..:D

Дапошливи 2008-02-09 / 16:42:00
І останнє. У своєму попередньому коментарі ( 09/02/2008 14:39) ви дійшли дивного висновку, що ніби то «…Юлия Мостовая была замечена в финансовой зависимости от другой Юлии – Владимировны». В такому разі скажіть будь ласка: від кого чи від чого залежний Сергій Рахманні, який ще раніше у своїй статті «Ющенко зводить баланс» (http://www.dt.ua/1000/1550/61935/) починає бити на сполох , щоб привернути увагу громадськості. Ось так друже Камуфляжник :)

Дапошливи 2008-02-09 / 16:23:00
Шановний Камуфляжник :). Ваше надмірно високомірне звернення до опонента , тобто до мене (і до інших також), говорить про те, що ви неухильно вірите у свою непогрішимість і визнаєте тільки свої погляди єдино вірними. Таку людину я уже знаю, її персона є предметом нашої дискусії. - це наш Президент. Ви глибоко також помиляєтесь оцінюючи мій життєвий досвід, але з рештою я не про це….. Як на мене, то навіть сама назва статті, яку ми обговорюємо, є не коректною. Мета статті полягає в тому, щоб показати читачу, який наш президент крутий, сильний і тд. і тп ., а тому він уже (!) ВИМАГАЄ…, доручає, но НЕ обіцяє. Звичайно, якщо взяти до уваги, що за попередні роки він уже на обіцявся багато і при цьому жодна обіцянка не виконана, то тепер йому залишається тільки вимагати.

Звичайно подібне поводження є смішним, особливо якщо врахувати, що теперішні його повноваження законом про Кабмін значно урізані, але, як показує досвід, правова сторона його величність не цікавить. І прикро, що такі, як ви, не називаєте речі своїми іменами, не проявляєте свого красномовства , як наприклад, при обговоренні питання про русинство на Закарпатті. І на завершення : кумира я собі не створюю, я просто вибираю з поміж гірших – кращого !

Камуфляжник :) 2008-02-09 / 15:31:00
Ваш жизненный и политический опыт слишком мал, чтобы учить других, мой юный друг. Както я уже писал вам, что на вашем жизненном пути вас ещё ожидают частые и большие политические разочарования, первым из которых, возможно, будет горячолюбимая вами ЮВТ.

К сожалению, именно вы, смотря на современный украинский политикум, видите то, что хотите видеть: плохих Ющенко и Балогу (ну как же без него, это же он на Закарпатье БЮТ к власти не пускает!:) ) и идеальную Юлию Владимировну. Для меня же все персонажи этого политического зверинца (цирка) равны. И я объективно констатировал факт: президент благодаря Балоге и его способам игры вышел на равные или даже обыграл остальных политических игроков. Ведь не верите же вы в самом деле, что ЮВТ живёт в мире украинской политики своей обособленной жизнью, где существуют свои красивые правила поведения, и совершенно не марает свои белые одежды в грязи окружающих её политических реалий?

Если верите, то вы в лучшем случае наивны. А в худшем...

Работайте в БЮТе и на благо БЮТа, но не думайте, и уж тем более не говорите, что вы лучше и умнее всех. И вот тогда, может, успех и найдёт вас:)

Не сотвори себе кумира, Дапошливы:)

Дапошливи 2008-02-09 / 14:59:00
Річ у тому шановний Камуфляжник , що кожен бачить те , що хоче бачити. Я ,наприклад, побачив у цій статті те, в чому ранішше Президент звинувачував Мороза, Януковича і, що стало формальною підставою для розпуску Парламенту - узурпацію влади. Цього не бачать тільки сліпі котенята і, як не дивно, ви шановний колега Камуфляжник . Як засвідчує новітня історія, такі речі добром не закінчуються. Тепер щодо вашої особистої самооцінки: Шановний п.Камуфляжник :)"умний" не той, хто швидше прочитав..., а той хто зробив правильні висновки. Ви, як бачу зробили дещо хибні висновки, але ви не безнадійні...

Камуфляжник :) 2008-02-09 / 14:37:00
Умные люди, мой юный бютовский друг, почитали этот материал задолго до вашей ссылочки. И сделали вывод: наконец-то президент с помощью Балоги начал играть за теми же правилами, за которыми в этой стане играли все - и регионы, и обожаемая вами ЮВТ.

Просто в статье - перекос, поскольку Юлия Мостовая была замечена в финансовой зависимости от другой Юлии - Владимировны. Но вообще занятненько, кое-чего нового я узнал. В частности получил подтверждение того, что президент Ющенко снова стал главным политическим игроком в этой стране:)

Дапошливи 2008-02-09 / 14:23:00
Панове дуже цікава інформація в тему. Раджу почитати. http://www.dt.ua/1000/1550/62009/

+ 2008-02-09 / 09:44:00
ДА !?

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини