Журналіст ТСН роздратував угорського міністра Сійярто запитаннями про угорсько-українські стосунки (ВІДЕО)

Міністр країни, яка блокує євроатлантичні перспективи України, вкотре запевнив, що Угорщина зацікавлена в ефективних відносинах з Україною.

Журналіст ТСН роздратував угорського міністра Сійярто запитаннями про угорсько-українські стосунки (ВІДЕО)

У п’ятницю, 22 червня, на Закарпатті відбувся черговий раунд переговорів між Угорщиною та Україною щодо скандального освітнього закону, зокрема про його мовну статтю. Цього разу зустріч відбувалась на рівні голів МЗС обох країн. Переговори були складні, але Будапешт пішов на поступки у співпраці України з НАТО. З іншого боку, угорські урядовці не поступаються в своїй демонстративній підтримці невеликої національної меншини на Закарпатті.

ТСН.Тиждень вдалося взяти інтерв’ю у головного дипломата Угорщини, голови МЗС Пітера Сійярто.

"Угорщина віддано підтримує територіальну цілісність та суверенітет України. Але ваша війна з Росією не може і не має бути виправданням, чому ви порушуєте права угорців. Ми розуміємо, що ваш президент, ваш уряд хотіли б позбутися впливу Росії через мову, школи. Але питання від мене: як ми там намалювалися? Якщо ви воюєте з Росією , чому кривдите нас? Якщо ви боретеся з Росією, чому забираєте права угорців?" - відповідає очільник угорського зовнішньополітичного відомства на питання щодо "підігравання Росії на міжнародній арені".

За словами Сійярто, Україна та Угорщина повинні бути у гарних відносинах, тому що вони країни-сусідки. "Чим сильніших та стабільніших сусідів ви маєте, тим сильніші та стабільніші ви самі. Чим кращі відносини у вас із сусідами, тим впевненіше ви можете дивитися у майбутнє", - підкреслює голова угорського МЗС.

Запитання про те, чи збирається Угорщина відібрати частину Закарпаття, Сійярто сприйняв як образу. Він також назвав обурливими звинувачення у сепаратизмі.

"У вас війна, але залиште угорців у спокої. Мені здається це дуже погано, що ви вините угорців чи кривдите угорців, тому що у вас війна з Росією", - зазначив міністр закордонних справ Угорщини.

За його словами, Угорщина була б щасливою повернутися до тієї політики, яка була до ухвалення в Україні освітнього закону.

"Забираючи їхні (угорців – ред.) права - із законом про освіту, проводячи розслідування секретною службою проти них, звинувачуючи із такими дурними речами, що ми заберемо чи відріжемо частину території. Я не розумію, навіщо ви це робите. З країною, яка була найгучнішим прибічником вашого безвізового режиму з Євросоюзом! З країною, яка була вашим найгучнішим прибічником щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. З країною, яка була б дуже щасливою повернутися до тієї політики, якби українське керівництво не порушило права меншин", - підкреслив Сійярто.

Голова угорського МЗС розповів, що наступний раунд перемовин заплановано на липень між українським Міносвіти та асоціацією угорців.

"Ми сподіваємося, що будуть кроки назустріч компромісу", - підсумував Сійярто.

Спілкувався Сергій Швець, ТСН, 1+1

24 червня 2018р.

Теги: Угорщина, Сійярто

Коментарі

Вуву 2018-06-25 / 22:03:18
А все одно ... Хоч швець і не був підготовленим він спромігся зробити все експромтом і від цього певною мірою "виграв" ... тому що інтервю вийшли живим ... емоціним і навіть провокативним. Мені сподобалось.
Сіярто очевидно на таке інтервю не сподівався ... І був цілком заскочений .

Міші 2018-06-25 / 14:19:36
Чому хамло? Тому, що задавав не такі запитання, як хотілося Сійярто? Так саме в цьому і полягає робота журналіста.
Інша річ, що не дуже підготований, не в темі. Питання могли би бути значно цікавіші

О.Д. 2018-06-25 / 13:00:07
Так, безумовно. То просто одрук. Дякую

Magyar 2018-06-25 / 12:08:26
O.D.: János Áder!

Міша 2018-06-25 / 11:08:11
А журналіст - хамло.

Вуву 2018-06-25 / 07:48:14
Дякую за корекцію. (Я чогось був певний що аніта це жінка орбана).мушу бути більш уважним.

О.Д. 2018-06-25 / 04:38:55


Пане Вуву, Аніта Герцег є дружиною не прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, а президента цієї країни Яноша Адера )

Зустріч двох дружин відбулася 8 червня, тобто після того, як з Сійярто у Вашингтоні в останні дні травня побесідував держсекретар США Майк Помпео і, вочевидь, чітко вказав здати назад у шантажі України.

Тобто дружини стали певною пом'якшувальною "прокладкою" до різкої зміни стосунків між Угорщиною та Україною від піку конфлікту до діалогу, що її ініціювали США.

От і вся логіка )


Вуву 2018-06-25 / 02:53:36
Зовсім недавно ... 8 червня ... Ні з того ні з цього відбулась зустріч між мариною порошенко і анітою орбан (герцог) ... На відкритті та освяченні дитячого будинку медико соціального реабілітаційного центру в с. Ратівці.
І найцікавіше в тому ... Що марина порошенко взагалі рідко приймає участь в якихось публічних заходах ... Що можливо спричинено ... йій слабким розмовним рівнем украйінськойі мови.
А прийізд в закарпаття взагалі (очевидно) було вперше.
То про жінку орбана в нас (пересічних украйінців) майже взагалі не було ніякойі інформаційі. Тим більше що вона пишеться під прізвищем герцог.
І от сталась така "ДУЖЕ ДИВНА ЗУСТРІЧ" ... Жінок президентів.

Яку інформацію треба було передати з уст в уста ... Щоб не дай боже не сталось витоку інформаційі.???
(Чи це були поступки і гарантійі ... Простіше договорняк.)

Кость 2018-06-25 / 01:34:15
Якщо Сіярто турбується про права угорських громадян в Україні, то нехай його забаганки не виходять за межі прав, якими користуються українські громадяни в Угорщині. Але якщо він вважає за своє право представляти інтереси українських громадян угорського походження, то його треба розглядати як послідовника Гітлера ("Фюрера всіх Німців") та Путіна ("Вождя всіх Кацяпів та Русскоязичних") і відповідно карно переслідувати.

Вуву 2018-06-25 / 01:08:17
Кажи просто ... "народною мовою" ... все що наговорив йіх сіяртов то є "дипломатичний ... ПИЗ*ЬОЖ".

Вуву 2018-06-25 / 01:03:23
Ще було сказано ним ... Як хуни(ія) відстоювали входження украйіни в асоціативне членство єс.
Очевидно під цим соусом і роздавались хунські паспорти без узгодження цього питання з керівництвом нашойі крайіни.
Це була така (індульгенція) або відкупне ... Мовляв ми роздамо своє громадянство а ви сидіть тихо ... Бо як ні ... То асоціативного членства вам не буде.
Власне свідками чого ми і є.
А це реально міждержавний політичний шантаж ... Методом "виламування рук".
PS. Тільки це залишилось між рядками ним сказаного і "між кадрами".

Вуву 2018-06-25 / 00:53:03
Він не дав відповідь на останнє ... Але досить конкретне питання ... Що вони планують робити далі.?
Вінпросто зіскочив з відповіді і перефутболив його(питання) на украйінську адміністоацію .
Це є свідченням що вони вже немають стратегічного плану на найближчий час у взаємостосунках ... Тому вони будуть будувати відносини ... ситуативно і виходити з реальних обставин .
Або . Або є якись інший план дій ... який потребує переформатування і оновлення.

Миколі 2018-06-25 / 00:45:20
Мантру розкручує не Україна, якій вигідне тихе існування угорців на Закарпатті, а будапешт, який в такий спосіб, граючи на національних трагедіях і, відповідно, почуттях нагнітає напруження мж угрцями і українцями Закарпаття, аби зробити угорську громаду більш мобілізованою і керованою.
Для чого - показали недавні вибори.

Вуву 2018-06-25 / 00:32:51
Але він зовсім нічого не сказав ..
Для чого був знищений кордон ... Для чого поспішно і так швидко були приватизовані прикордонні площі (землі).
Чого вони не почали "бити в дзвони" коли пішла нічна контрабанда в особливо великих розмірах ... В той час де на йіхньому боці кожен сарай був як склад ... А в першому ліпшому місті вже стояли і чекали на сигарети і алкоголь порожні каміони.
Для чого треба було наставити в нас таку кількість ...що переходить в манію ... памятних знаків ... Дошок ... І памятників.
Для чого потрібно було створювати комітети самооборони (від кого)?
Чого йіхній фонд "гендера блендера" роздавав гранти виключно хунам ... Порушуючи міжсусідську і міжетнічну рівновагу в області.
Чого мовчки потурали контрабанду вирубаного закарпатського лісу.
Чого до цього часу не провели відкрите розстеження ... Хто з політичних посадовців був замішаний в цій справі ... І хто кришував цю контрабанду .
Чого по контрабанді ніразу не зробили публічну заяву на паре. (Раді європи)
Для чого купивши (отримавши) нове приміщення культурного центру в ужгороді ... Організували підпал старого ?
Можна продовжувати.
То про які добросусідські стосунки він говорить ?

форестер 2018-06-24 / 23:43:00
Формально відповів. Тим часом, говорячи про дружбу і добросусідство, Угорщина діє синхронно з Путіним і саме йому на догоду під приводом збереження прав угорців блокує рух України в НАТО. Хоча по відношенню до своїх нацменшин запровадила умови складніші, ніж Україна по відношенню до угорців Закарпаття - в Угорщині в школах нацменшин рідною викладають тільки рідну мову, літературу і, здаться, історію. І то останнє не точно. Тому тут Сійярто просто збрехав.
Як брехав і у всьому іншому.
Зараз їх осадили американці, а тому здають назад. А так повністю співали під дудку Путіна.

Микола 2018-06-24 / 23:40:08
Нах..ер Угорцям Закарпаття?Розвалене ,знищене,з мілйонним населенням...Просто зараз священна мантра від влади яку розкручують ЗМІ стосовно фантомних казок про сепаратизм,та коли Мадяри нападуть...Є чим забивати баки пересічним про міфічну Угорьску загрозу та воювати проти вітряків.

Микола 2018-06-24 / 23:36:46
А що Сіярта все сказав як є і на всі запитання відповів...

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини