Закарпатська облрада звернулася до генпрокурора з приводу кримінального провадження стосовно фонду "Еган Еде"

На 11 сесії облради депутати ухвалили рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо забезпечення належного нагляду за законністю кримінального провадження» та направили його на адресу Генерального прокурора України Луценка Ю. В.

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради, у документі наголошується, що депутати Закарпатської обласної ради "глибоко стурбовані ситуацією, що виникла у зв’язку з діяльністю Благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», який надає всебічну підтримку підприємцям краю та відповідно сприяє економічно-соціальному розвитку області".

Так, з оприлюдненої у мережі Інтернет ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Дергачової Н. В. у справі №308/5460/18 стало відомо, що на підставі повідомлення Держфінмоніторингу України та доданих матеріалів, згідно з якими посадові особи БФ «ЗЦЕР «Еган Еде» упродовж 2016-2017 років отримали та здійснили фінансування фізичних та юридичних осіб на території України на суму, що перевищує вісімнадцять тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, з метою зміни меж території та державного кордону України, слідчим відділом Управління СБУ у Закарпатській області порушено кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 4 статті 110-2 Кримінального кодексу України.

«Нас глибоко вразив той факт,- далі йдеться в документі, -  що у допомозі, яка надходить у дозволений українським законодавством спосіб з боку однієї із держав Європейського Союзу – Угорщини, і яка спрямована виключно на підтримку економіки Закарпаття та підвищення рівня життя мешканців області, Служба безпеки України вбачає загрозу територіальній цілісності України та національним інтересам на державному кордоні.

І це в умовах, коли задекларований Україною шлях до Європейського Союзу і без того ускладнений глибокою економічною кризою та соціальними проблемами, які пов’язані з подіями на Сході України, і які, в свою чергу, призвели до посилення еміграційних процесів.

Благодійний фонд «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» є офіційно зареєстрованою юридичною особою, яка діє на підставі Статуту в межах законодавства України. Сфера його діяльності розповсюджується на юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, котрі мешкають на території нашої області, та має на меті сприяння підприємницькій діяльності, створенню нових робочих місць, поліпшенню добробуту населення на рідній землі.

Відповідно до Конституції України, Закону України «Про прокуратуру», Кримінально-процесуального кодексу України на органи прокуратури покладається організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення, відповідно до закону, інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку.

У статті 19 Конституції України закріплено правило, згідно з яким органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Ми, депутати обласної ради, не маємо на меті створення перешкод законній діяльності слідчих, просимо Вас, шановний Юрію Віталійовичу, в межах наданих Вам законом повноважень, перевірити обґрунтованість підстав для відкриття зазначеного кримінального провадження, забезпечити належний нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у цій справі», - зазначається у Зверненні.

15 червня 2018р.

Теги: зверенння, генпрокурор, облрада, Еган Еде

Коментарі

До олег берегово 2018-06-16 / 05:56:14
Фонди є всякі і різні ... Інша справа йіх цільове призначення і як діяльність фонду "вписується в законодавче і правове поле".
Тому то і є випадки що одні фонди і по сьогодні (нобелівська премія чи пулітцерівська) є престижними і діють ... А інші "тихо зникають".

Вуву 2018-06-16 / 04:56:23
Простіше кажучи ... Або фонд "гендера блендера" ... буде виділяти кошти всім (не залежно від етнічного чи національного походження) ... Але тим чійі бізнес проекти є найкращими і реально прибутковими.
Або закрити йіхню діяльність.

Вуву 2018-06-16 / 04:51:58
Тут порушується одна етично моральна позиція ...рівноправності всіх громадян ... Не тільки у вузькому (етнічному чи національному) ... Але і в широкому розумінні прав особистості (human civil rights) .
Ps. Бо виглядає наче все правильно ... І разом з тим ... НІ.
Так наче представники хунійі є чимось більш декласовані або превілейовані ніж всі інші громадяни украйіни .
В той самий час як вони є такі самі громадяни украйіни як і інші хто тут проживає.

Антидепутат 2018-06-15 / 23:25:37
Читаю сука Антибіотик - Вітько Русин депотат Жоппоблока Ледидіаського їде як ун написав в фейсбукові на Фотбол в Рашку !!!чому СБУ не провіряє цього сепаратіста ????

Олег, Берегово 2018-06-15 / 21:36:01
В розвиток думки Горожанина:

111 - а ви б відмовилися від Фонду, який би допомагав закордонним українцям? Уявіть собі умовний Фонд Гаврилішина, з якого б Україна надавала гранти українцям Румунії чи Польщі (там вони ще є як громади)? Ви б тоді теж казали, навіщо цей фонд допомагає лише українцям, нехай допомагає всім?

Горожанин 2018-06-15 / 21:28:16
До 111: а хто заважає так само Україні підтримувати своїх фермерів ? І я знаю,що таеі програми були ,програми підтримки середнього бізнесу .
Тільки от біда ,ці гроші недоходили до фермерів , а розприділялися між тими , хто в той час був при владі, тобто біля корита .Так стали "фермерами"-латифундистами багатотчиновників зокрема Олександр Мороз , Петро Порошенко і другі .

орест 2018-06-15 / 17:41:55
нехай депутати спитають органи кому і для чого уряд угорщини виділив 2 мільярди 650 мільйонів форінтів мукачівській футбольній академії ще в 2016 році

111 2018-06-15 / 17:39:53
А чому облрада так захищає цей фонд, який допомагає виключно етнічним мадярам, що проживають на території Закарпаття? Якщо б вони допомагали всім закарпатцям незалежно від їх етнічного походження, то і питань у СБУ ждо них не було б. А чи не купилася облрада на хабарі від цього фонду? Ось хай прокуратура цим і займеться. Суд має покласти крапку в цьому питанні.

Вова 2018-06-15 / 13:10:11
Всі сбушники то тилові криси

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини