Новий уряд Орбана на першому засіданні прийняв "Меморандум захисту закарпатських угорців"

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в п'ятницю ввечері провів урочисте засідання нового уряду Угорщини в Культурному центрі Клебельсберга у Будапешті, - заявив речник прем'єра Берталон Гаваші.

Новий уряд Орбана на першому засіданні прийняв "Меморандум захисту закарпатських угорців"

Він зазначив, що на своєму першому засіданні кабінет міністрів створив указ про мандати і повноваження членів уряду та прийняв меморандум про захист закарпатських угорців, який також був направлений до прем'єр-міністрів всіх країн-членів НАТО та Генерального секретаря Організації.

У цьому документі угорський уряд пропонує, щоб країни члени НАТО враховували проблеми національних меншин в Україні, пов'язані з українськими законами, які, на думку урядовців сусідньої країни, порушують права меншин, зазначило МТІ.

20 травня 2018р.

Теги: Орбан, угорці, НАТО

Коментарі

гуцул 2018-05-20 / 21:49:36
Після відвідин Путіна угорська влада виділила РПЦ понад 1 млн євро на купівлю колишнього українського греко-католицького собору в Токаї
Уряд Угорщини після візиту до цієї країни президента Росії Володимира Путіна офіційно оприлюднив постанову про переказ значних бюджетних коштів на потреби єпархії Російської православної церкви (Московського патріархату) в Угорщині.
Володимир Путін і Віктор Орбан на чемпіонаті з дзюдо в Будапешті, 28 серпня 2017 року
Володимир Путін і Віктор Орбан на чемпіонаті з дзюдо в Будапешті, 28 серпня 2017 року
Як мовиться в постанові № 1564/2017, датованій понеділком, 28 серпня – днем короткого візиту Путіна до Угорщини, – уряд надасть на потреби Угорської православної єпархії РПЦ 313,8 мільйона форинтів (понад 1 мільйон євро) на купівлю історико-архітектурної будівлі 18-го століття колишнього руського (українського) греко-католицького храму, що нині не діє, – церкви св. Миколая в місті Токай, передає кореспондент Радіо Свобода.

Це вже не перший випадок надання значних бюджетних коштів на діяльність РПЦ в Угорщині за останній рік, відзначають в угорських ЗМІ.

Під час попередніх відвідин Угорщини Путіним 2 лютого 2017 року Угорська православна єпархія РПЦ отримала майже 2 мільярди форинтів (майже 10 мільйонів доларів США) з державної каси на реставрацію церков Московського патріархату – св. Богородиці у столиці Будапешті і св. Трійці у місті Мішкольц.

Окрема сума – 192 мільйони форинтів (близько 800 тисяч доларів) – була надана для російсько-угорських дослідницьких богословських програм.

Опозиційна угорська преса зазначає, що такі щедрі бюджетні перекази угорської влади у 350 разів перевищують пожертви всіх православних парафіян російської єпархії в Угорщині, зібраних у 2015 році, на суму в 6,8 мільйона форинтів (22 тисячі доларів США).

Згідно з чинними податковими пільгами, в Угорщині громадяни можуть переказувати 2 відсотки від суми стягнених податків на благодійні цілі.

Колишня руська греко-католицька церква св. Миколая в Токаї перебуває на балансі міської мерії як історично-архітектурна пам’ятка 18-го століття. Будівля потребує реставрації внутрішнього приміщення та старовинного православного іконостасу. Протягом тривалого часу мерія Токая шукала спонсорів із-поміж російських підприємців, бо церква була споруджена первісно для потреб так званої Комісії із закупівлі вина для російського царського двору. Однак ці пошуки не мали особливого успіху.

Церква має на собі ознаки українського культурного сліду. З серпня 1745 року до жовтня 1750-го у складі Комісії півчим дяком був молодий Григорій Сковорода (1722–1774).



Меморіальна дошка, присвячена Григорієві Сковороді, була встановлена в Токаї 20 березня 1998 року на кошти Товариства української культури в Угорщині й Товариства угорської культури в Закарпатті. На дошці Сковорода зображений як філософ-мандрівник, а збоку є напис із цитатою філософа «У моїй любій Гунґарії» українською та угорською мовами. Автор меморіальної дошки – українська художниця Вікторія Чернак.

У національному самоврядуванні українців Мішкольця, яке опікується станом меморіальної дошки на честь Григорія Сковороди, висловили сподівання, що перехід церкви св. Миколая в Токаї у власність російської православної єпархії Московського патріархату в Угорщині не позначиться на подальшій долі пам’ятної плити великому українському філософові і поету.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан останнім часом демонструє свою прихильність до Росії та інших схожих авторитарних режимів.

treba 2018-05-20 / 20:06:25
integruvatysja a ne vydumuvaty prytyčyny

Вуву 2018-05-20 / 17:47:09
Слуна думка ...ми мабуть теж повинні приняти СВІЙ МЕМОРАНДУМ ... про захист наших хунів від політики орбана і сіярто і втручання сусідньойі крайіни у наші внутрішні справи.
А пойізд від мукачева ... ЯБ казав на разі НЕ запускати. (хочаБ тому що пасажиро потік в тому напрямку не виказує стрімкого зростання ... а ті маршрути які вже є ... Повністю задовільняють потреби пасажирів).

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини