Експерти про ситуацію на Закарпатті: критика децентралізації очікувана з боку опозиції, але аж ніяк не від чиновника виконавчої влади

Експерти відреагували на ситуацію, що склалася в Закарпатській області довкола процесу добровільного об’єднання територіальних громад.

Експерти про ситуацію на Закарпатті: критика децентралізації очікувана з боку опозиції, але аж ніяк не від чиновника виконавчої влади

Нагадаємо, вчора, 19 квітня представники Холмківської, Сторожницької і Тарновецької громад провели перед адмінбудинком Закарпатської ОДА мирний мітинг у підтримку створення Холмківської об’єднаної територіальної громади. Цій громаді тривалий час Закарпатська обласна державна адміністрація не надає висновку про відповідність чинному законодавству рішення про об’єднання рад в громаду.

«Голова Закарпатської ОДА Генадій Москаль вперто шукає зачіпки, щоб не виконувати Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Це узагальнюючий висновок аналізу його пояснень, чому він не дає позитивні висновки на ініціативу щодо створення Холмківської ОТГ», - прокоментував експерт Юрій Ганущак.

На цей раз очільник області заявляє, що у випадку створення ОТГ, районний бюджет суттєво зменшиться, оскільки левову долю надходжень районного бюджету становить ПДФО, яке справляється на території сільрад, які ініціюють створення ОТГ.

Експерти з питань фінансової децентралізації пояснили, що насправді формула вирівнювання частково збалансовує доходну частину бюджету. Також зі зменшенням доходів районного бюджету зменшуються і видаткові повноваження – до ОТГ відходить фінансування дошкільної та середньої освіти, охорони здоров’я, культури, спорту.

«Тому районний бюджет не буде розбалансований – він просто стане меншим. Такий перерозподіл повноважень та ресурсів і є суттю передачі повноважень, яка реалізується в процесі децентралізації. І ті процеси, які проходять по всій Україні вже три роки, свідчать про суттєво вищий рівень надання соціальних послуг мешканцям з боку об’єднаної територіальної громади порівно з районним рівнем», - прокоментувала експерт Яніна Казюк.

«Голова облдержадміністрації очевидно недостатньо обізнаний в суті фіскальної децентралізації, хоча чиновник такого рівня за три з половиною роки міг би  й розібратись зі змінами в бюджетному законодавстві. Але ймовірно Геннадія Геннадійовича просто охоплює відчай від усвідомлення того факту, що він не зможе наказувати керівникам об’єднаних територіальних громад, як це робить з головами райдержадміністрацій», - припускає Юрій Ганущак.

Окремо експерт прокоментував питання доцільності приєднання названі місцеві ради до міста Ужгород. Таку можливість регламентує прийнятий нещодавно закон № 6466.

«Можна було б навіть зрозуміти голову Закарпатської ОДА, якби не дві обставини. Перша – таке приєднання має відбуватись лише при добровільному прийнятті рішень відповідними радами. І друга – приєднання має відбуватись у відповідності до Перспективного плану, проект якого Закарпатська ОДА вперто не хоче виносити на розгляд обласної ради. А поки його немає, добровільне об’єднання відбувається відповідно до законодавства. І ОДА зобов’язана виконувати свої функції по наданню висновків щодо відповідності рішень та процедур об’єднання, а не щодо доцільності таких дій», - пояснив Юрій Ганущак.

«І зовсім вже дивно звучать погрози з уст представника держави на території Закарпатської області відмінити дію Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». І не тільки тому, що Верховний Суд України вже два тижні, як відхилив позовну заяву як таку, що не підлягає розгляду. Критику лінії Президента, Уряду та Парламенту на проведення найбільш успішної реформи цілком очікувано можна було б чути зі сторони політика з опозиційного табору. Але аж ніяк не від чиновника, який представляє цей Уряд і Президента», - додав експерт.

20 квітня 2018р.

Теги: децентралізація, експерти, критика, чиновник

Коментарі

Мокитра 2018-04-21 / 06:03:46
Москаль давно просился у Порошенка уйти совсем на отдых а он его не отпустил. Порошенко нужны везде свои людишки. Москаль трус, он же мент, видимо там и везде нужно брать и проценты отдавать. Свидетельствует этому Онищенко.

Знаючий 2018-04-20 / 21:51:05
Москаль з Галасом брешуть очевиднно і безсовісно, а люди в силу свого небажання бачити очевидні речі ведуться на їз брехню. Дивіться, у відповіді Москаля на учорашній мітинг, яку оперативно підготував очевидно Галас, спочатку гаписано, що Москаль не підпише висновок, бо УВАГА! Холмківська ОТГ забере 54 % податку ПДФО і решта сіл остануться босі і голі і тут же каже, що хай ці 3 ради поиєднуються до Ужгорода і тоді уже не біда, що уі 53% відійдуть з Холмоком до Ужгорода і решта сіл залишаться голі і босі. Причина затятості Москаля єдина - аін домовився здати ці багаті села з їз землями і ресурсом Андріїву. От і вся оозгадка. Про це правильно розповів депутат райради Готра.

Вуву 2018-04-20 / 18:45:01
Чорт його душу мать знає ... скільки міліонів він накрав ... Ну точно що не менше.

Баба Параска 2018-04-20 / 17:30:00
Если у министра МВД 150 миллионов то это значит что готовятся к побегу и продолжают грабить народ.

Дед Панас 2018-04-20 / 17:26:19


Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини