Конституційний Суд визнав мовний закон "Ківалова-Колесніченка" неконституційним

Конституційний суд виніс рішення щодо закону "Про основи державної мовної політики", який передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті КС.

"28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про засади державної мовної політики", – йдеться в повідомленні.

У прес-службі КС "Українській правді" пояснили, що рішення ухвалено та готується до оприлюднення на сайті.

Водночас джерела УП в Конституційному Суді підтверджують, що КС визнав закон про "Про основи державної мовної політики" неконституційним.

Депутат Київської міської ради представник ВО "Свобода" Олег Бондарчук, який представляв вказане подання в суді, також повідомляє, що КС визнав мовний закон неконституційним.

"Закон Ківалова-Колісніченка визнано неконституційним! Дякую всім депутатам хто підписав це подання до Конституційного Суду, яке я мав честь представляти в КСУ разом з Іриною Фаріон та Леонідом Ємцем", – пише він у Facebook.

Про це також пише ще один "свободівець" - Андрій Іллєнко.

Згодом Конституційний суд підтвердив ухвалення рішення щодо неконституційності закону "Про основи державної мовної політики".

Про це на сайті суду повідомив відділ комунікацій та правового моніторингу.

На момент публікації новини текст повідомлення став недоступним. Як пояснили "Українській правді" в КС, прес-реліз буде знову опублікований після оприлюднення рішення, тобто не пізніше 1 березня.

Суд пояснив, що рішення ґрунтується на порушенні регламенту під час ухвалення закону.

В мотивувальній частині рішення суд зазначив, що голосування за законопроект було неособистим. Крім того, суд зазначає, що деякі депутати під час ухвалення перебували "в місцях, які унеможливлюють особисте голосування".

Йдеться також про блокування нардепами виступаючих та фізичне перешкоджання голосуванню, а також про позбавлення депутатів права на розгляд Радою поданих поправок та пропозицій до проекту.

Зокрема, в суді повідомили, що законопроект був включений до порядку денного без зазначення повної назви, реєстраційного номера, редакції, ініціаторів, проект не був підготовлений до другого читання у виді порівняльної таблиці та висновку комітету щодо нього та не обговорювався в другому читанні.

"Конституційний Суд України дійшов висновку, що порушення конституційної процедури розгляду та ухвалення проекту Закону № 9073 під час його прийняття в цілому на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради України 3 липня 2012 року мали системний характер та істотно вплинули на остаточний результат прийняття Закону", – наголосили в суді.

Крім того, зазначається, що депутатське подання обґрунтовувало неконституційність закону не тільки порушенням регламенту, а й невідповідністю його змісту Конституції.

Однак в суді пояснили, що дотримання процедури є "однією з умов легітимності законодавчого процесу, у випадку її порушення конституційному контролю підлягає не зміст закону, а встановлена Конституцією України процедура його розгляду та ухвалення".

Конституційний суд розпочав розгляд конституційності закону Ківалова- Колесніченка "Про засади державної мовної політики" у листопаді 2016 року.

Як відомо, цей мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка був прийнятий Радою в липні 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування цього закону. Це, зокрема, стало підставою для заяв про "утиски прав російськомовного населення в Криму".

Разом з тим, на той час в.о. голови Верховної Ради та в.о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.

28 лютого 2018р.

Теги: мова, Ківалов, Конституційний Суд

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини