Трюфелі вважаються одним з найдорожчих делікатесів та належать до тих рідкісних сезонних продуктів, якими можна поласувати тільки в короткий проміжок часу раз на рік - восени, коли вони набувають максимальних ароматичних властивостей.
У світі існує дев'ять видів трюфелів. Найбільшою популярністю у споживачів користуються трюфелі, які ростуть у Франції, Італії, Швейцарії, а ще - в Україні.
У Карпатах найбільше білого, так званого істрійського, трюфелю у лісах Закарпаття - Воловецього, Тячівського, Березнянського і частково Перечинського та Мукачівського районів.
Також великі «родовища» трюфелю знаходяться на Вінниччині та навіть - на Київщині.
Як розповідає консультант з питань сільського господарства Олександр Джига, в українських лісах природно ростуть окрім білих іще й чорні трюфелі, але люди просто не знають про це. В Україні немає традиції їх споживання, тому люди масово викидають їх або згодовують домашній худобі.
Втім, все одно продавати легально зібрані в лісах українські трюфелі неможливо, адже вони занесені в Червону книгу.
Немає змоги продавати й гриби, вирощені на фермах. "Треба внести відповідні зміни до Червоної книги щодо промислового розведення цього гриба і прийняти відповідний підзаконний акт. Тоді розведення трюфелів стане легальним. Втім, поки не буде прийнятий закон про дикороси, який визначає можливість експортувати "дари лісів", трюфелі можна буде продавати лише в Україні", - розповідає Олександр Джига.
Втім, розповідає експерт, відсутність законодавчої бази не означає, що в Україні немає трюфельного бізнесу.
По-перше, в лісах «полює» близько 20 професійних трюфелістів.
По-друге, існує близько десятка ферм, де їх планують вирощувати, але поки що тільки готують виробництво.
Середня ціна за якісний трюфель буде становити від 500 до 2000 євро за кілограм - ціна варіюється від товарності, стиглості (ароматності), структури трюфелю.
Як правило, продажі відбуваються трюфелів з України «вчорну», через посередників - зі Словаччини, Польщі та Угорщини. Далі товар йде в Італію, Британію, Росію, Ізраїль і Канаду, але уже під європейськими логотипами.
Та й всередині країни ціна на трюфелі досить пристойна - ресторатори Києва, Львова та Одеси готові до заміщення імпортних французьких грибів, і викладати від 4000 грн за кілограм якісного товару.
Як правило, розповідає Джига, схема така - постачальники трюфеля імпортують невеличку партію французських грибів та змішують з українськими. Отриману, значно більшу, партію продають в ресторани.
Найближчим часом можуть змінити законодавство щодо дикоросів.
Якщо після цього будуть внесені зміни до Червоної книги та відповідні підзаконні акти, то в Україні з'явиться новий вид бізнесу. Справа ця трудомістка і довготривала, проте варта уваги. Процес виглядає так: жолуді з-під дубів, де були трюфелі, збирають і висівають в інший грунт, змішуючи з грунтом з міст роста грибів. Спори грибів іноді додають у іжу свиням, і потім, коли продукт проходить через травну систему, свиней, гній вносять у нові посадки. Таким чином земля зі спорами трюфелів переплітається з молодими деревами і утворюється плодове тіло гриба. Або ж роблять це сучасним методом - використовують спеціальні препарати, що вже містять спори трюфелів.
Перші врожаї таких грибів можна очікувати через 6 років, а давати стабільні врожаї ця земля може давати близько 25-30 років. Загалом же, використовуючи подібний досвід, з одного гектара штучної плантації можна зібрати до 15 кг грибів.
Національний промисловий портал
Читатель 2018-02-08 / 12:22:59
Я не знаю всей сути дела, но автор статьи, сам же, намекает - деликатес не потому, что, якобы, очень вкусный, а потому, что "дутый престиж". И также известное свойство трюфеля - вызывание привыкания к нему.
Рассказывать красиво о вкусовых качествах, и тут же добавить "их массово выкидывают". Значит, не стоит овчина выделки. Точнее, только, как бизнес стоит. А употреблять - не стоит. ))))
О.О. 2018-02-05 / 00:08:06
Цікава стаття