На Закарпатті зусиллями ентузіастів провели зимовий чемпіонат області зі спортивного орієнтування

19–20 січня у закарпатському Воловці силами кількох ентузіастів проведено зимовий чемпіонат Закарпаття зі спортивного орієнтування.

Переможець зимового чемпіонату Закарпаття зі спортивного орієнтування Сергій Готра
Переможець зимового чемпіонату Закарпаття зі спортивного орієнтування Сергій Готра

За задумом організаторів, крім іншого, ці змагання планувалися як своєрідний тест по перевірці готовності всіх суддівських та інших служб перед чемпіонатом України та українськими етапами Всесвітніх рангових змагань зі спортивного орієнтування на лижах, які вже цього тижня мали відбутися на Воловеччині. До секретаріату майбутнього чемпіонату надійшли попередні заявки з 14 регіонів країни, а також із Польщі, Угорщини, Румунії, Білорусі, великий «десант» ми очікували зі Словаччини, адже Федерація орієнтування цієї країни включила до календаря український чемпіонат як один з етапів свого національного Кубку. На жаль природа піднесла неприємний сюрприз і весь центральноєвропейський регіон наприкінці січня опинився без снігу, тож Міністерство України у справах сім’ї, молоді і спорту спільно з керівництвом ФСОУ прийняли рішення про переніс чемпіонату на 29 лютого – 2 березня. Та ще більшу «свиню» ніж погода, ентузіастам, що звалили на свої плечі всі клопоти по проведенню цього престижного для Закарпаття заходу, «підклало» керівництво управління у справах молоді та спорту ОДА, одноосібно, не порадившись з фахівцями, перенісши на невизначений термін і обласні, нагадаємо – тестові для суддівської колегії та збірної команди області, змагання, таким чином залишивши організаторів та районні команди без фінансової підтримки.. І це при тому, що ще 9 листопада 2005 року, відповідним наказом цього ж управління, Федерації спортивного орієнтування Закарпаття, згідно з укладеним договором, були «…передані повноваження щодо розвитку спортивного орієнтування на території області, а також виключне право на організацію та проведення офіційних змагань територіального рівня зі спортивного орієнтування».

Та як би то не було зимовий чемпіонат Закарпаття, присвячений Дню Соборності та 62-й річниці утворення Закарпатської області, відбувся! Першого дня були розіграні нагороди на спринтерських дистанціях. Серед чоловіків, випередивши 14 суперників, переможцем з результатом 15 хвилин 38 секунд став 23-річний випускник факультету фізичного виховання Ужгородського національного університету, керівник СК «Імпульс» Сергій Готра. Лише 5 секундами поступився йому на двокілометровій трасі, що проходила стрімкими схилами перевалу Менчіл, член юніорської збірної команди України, працівник ТОВ «Космос-Екстра» з Ужгороду Ференц Гутлебет, бронзову медаль виборов першокурсник МТІ, призер чемпіонату України серед юніорів Сергій Расчупкін. Наступного дня на середній дистанції двійко ужгородців знов зайняли чільні місця переможців, а з третім часом фінішував майбутній інженер-технолог з Мукачівського технологічного інституту четвертокурсник Андрій Расчупкін.

Серед жінок основна боротьба на обидвох дистанціях точилася між кандидатом у майстри спорту Олександрою Касьяновою – студенткою Мукачівського гуманітарно-педагогічного інституту та випускницею ЗОШ №1 з міста над Латорицею, першорозрядницею Валерією Бірюковою. У підсумку двократною чемпіонкою області стала Олександра. Слідом за переможцями фінішувала волівчанка Марія Хміль.

Серед юнаків не старших 16-ти років тріо лідерів на обох дистанціях теж було незмінним: перемагав Євген Сіротов з команди Мукачівського району, слідом за ним фінішували ужгородець, восьмикласник угорськомовної гімназії імені Другетів Вільфред Ман та Іван Мацовка – дев’ятикласник ЗОШ із Воловця.

В змаганнях дівчат п’єдестал пошани повністю «окупували» представники Хустщини – зимовою чемпіонкою області стала призер цьогорічного Кубка України зі спортивного орієнтування на лижах, студентка Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Ольга Лехман, срібною призеркою – її однокурсниця Євгенія Лемак, а бронзовою – першокурсниця Закарпатського лісотехнічного коледжу Мирослава Дорогій.

Серед найменших (спортсмени 1994 року і молодших) в змаганнях дівчат перемогли волівчанки сестри Андріана (1 місце) та Катерина (2 місце) Попови, третій результат у Яни Панько із хустської ЗОШ № 1 імені Августина Волошина. В змаганнях хлопчиків двічі впевнено перемагав учень ужгородської лінгвістичної гімназії Андрій Соханич, слідом за ним з невеличким відставанням фінішував Олександр Касьянов з мукачівської ЗОШ № 11, а бронзові медалі вибороли Володимир Товтин (у спринті) та Ярослав Величко (на середній дистанції) – обоє вихованці хустської міської ДЮСШ «Хуст-Нарцис».

В змаганнях ветеранів зимовим чемпіоном області став викладач фізичного виховання Закарпатського ЛТК Віктор Шеффер.

Всі призери чемпіонату були нагороджені медалями та грамотами Федерації спортивного орієнтування Закарпаття, а до чільної шістки у загальнокомандному заліку увійшли команди СК «Товариш» з Мукачева (тренери О.Цепурдей, Р.Касьянов), СК «Імпульс» з Ужгороду (тренер С.Готра), Хустського району (тренер В. Кадар), ДЮСШ «Хуст-Нарцис» (тренер В.Шеффер), Мукачівського району (керівник В.Геревич), Воловецького району (тренери А.Мельник, В.Калитич). Всі учасники та організатори змагань виразили щиру подяку працівникам ДП «Закарпатгеодезцентр» (директор І. Проданець, картографи П.Іванов та В.Попов) за допомогу у створенні високоточних спортивних карт для чемпіонату.

21 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

Учасник 2008-01-22 / 10:15:00
Дуже сподобалися змагання у Воловці. Побільше нам таких стартів.

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини