Нардеп звернувся до ГПУ з приводу корупційної спроби безоплатної приватизації землі під ресторанним комплексом в Ужгороді (ДОКУМЕНТИ)

Народний депутат України Віталій Купрій звернувся до Генеральної прокуратури України щодо належного захисту порушених земельних прав територіальної громади Ужгорода. Йдеться про спробу безоплатного отримання під начебто індивідуальне будівництво землі, яка використовується під ресторанним комплексом на Слов'янській набережній обласного центру Закарпаття

Нардеп звернувся до ГПУ з приводу корупційної спроби безоплатної приватизації землі під ресторанним комплексом в Ужгороді (ДОКУМЕНТИ)

Народний депутат України Віталій Купрій звернувся до Генеральної прокуратури України щодо належного захисту порушених земельних прав територіальної громади Ужгорода.

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Йдеться про справу за позовом керівника Ужгородської місцевої прокуратури до Ужгородської міської ради щодо визнання протиправним і скасування рішень, прийнятих на «замінованій» сесії 9 листопада 2015 року про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок по Слов’янській набережній, 23 в обласному центрі Закарпаття та безоплатної передачі їх у власність 4 членам однієї сім’ї Мандзюк.

Суть порушення Ужгородською міською радою норм містобудівного та земельного законодавства полягало в відведенні земельних ділянок загальною площею 3511 кв.м. та вартістю понад 6 млн грн всупереч положенням генерального плану міста Ужгорода та порушення порядку зміни цільового призначення земельних ділянок. А саме, до прийняття спірного рішення міськрадою вказані земельні ділянки використовувалися з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі і досі там функціонує ресторанний комплекс (раніше «Будапешт», зараз «Кардинал»). Але орендар Роман Мандзюк вирішив не викуповувати дану територію та не сплачувати відповідні кошти до місцевого бюджету, а через земельно-корупційну схему отримати її безкоштовно, поділивши на 4 членів своєї сім’ї в межах норм безоплатної приватизації та отримав її для індивідуального (садибного) будівництва житлового будинку, а в подальшому вказані ділянки знову об'єднав в одну.

Слід зазначити, що суд 1-ї інстанції взагалі дійшов абсурдного висновку про те, що рішення міської ради набувають чинності не з моменту їх оприлюднення, а з моменту голосування за них на сесії депутатами, що суперечить статті 57 Конституції України та 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Рішення Апеляційного суду Закарпатської області від 20 грудня 2017 року, в якому колегія суддів апеляційного суду Закарпатської області зробила неочікуваний висновок, що протирічить судовій практиці інших судових установ, судів касаційних інстанцій та навіть правовим висновкам Верховного Суду України. Зокрема, апеляційна інстанція відмовила у застосуванні норм права статей 20, 21 Земельного кодексу України, ігноруючи правову позицію у справі №6-32цс15, викладену у постанові Верховного Суду України від 08 квітня 2015 року, згідно з яким цільове призначення конкретної земельної ділянки фіксується у рішенні уповноваженого органу про передачу її у власність або надання у користування та в документі, що посвідчує право на земельну ділянку; виходячи з принципу ЗК України щодо раціонального використання та охорони земель, зміна виду використання землі в межах її цільового призначення повинна здійснюватися у порядку, встановленому для зміни цього цільового призначення землі. Також суд дійшов хибного висновку, поставивши під сумнів можливість органам прокуратури захищати інтереси Держави в суді у сфері земельних правовідносин шляхом пред’явлення віндикаційних позовних вимог, інформує В.Грегор.

"Як раніше ми зазначали із ужгородським правником Наталією Майстренко, «особливе занепокоєння викликає явне непорозуміння в категоріях земельного законодавства, таких як «категорія земель» та «цільове призначення земельної ділянки», а також огульне тлумачення рішень Конституційного Суду України (якого б устрашилися самі судді суду конституційної юрисдикції), інших актів вищих судів». Це в цілому створює антисуспільну судову практику в нашій області.

Відтак, з метою забезпечення виключно раціонального та цільового використання земельних ресурсів територіальної громади Ужгорода, належного захисту інтересів держави органами прокуратури щодо землі, яка є основним національним багатством і перебуває під особливою охороною держави, відповідно до статті 13 Конституції України, народним депутатом України Віталієм Купрієм подано вимогу забезпечити належний захист інтересів держави в особі територіальної громади м. Ужгорода шляхом подання касаційної скарги на рішення судів у цивільній справі № 308/7923/16-ц", - інформує В.Грегор.

"Громадськіть обурена і деструктивними діями прокуратури Закарпатської області, яка часто «шукає» способи, щоб не подавати касаційні скарги на подібні рішення по земельних спорах для відстоювання прав громади щодо розподілу суспільного ресурсу, ганебно порушених на «збіговиську» 9 листопада 2015 року. Таким яскравим прикладом є неподача касаційної скарги і на інше незаконне рішення міськради, прийняте на цій же "замінованій" сесії", внаслідок чого громада позбулась  іншої ділянки в санітарно-захисній зоні промислового заводу «Гроклін-Карпати» в цьому ж мікрорайоні "Боздош", - констатує правозахисник.

24 січня 2018р.

Теги: корупція, приватизація

Коментарі

Ужгород 2018-01-25 / 18:30:16
Що це за горобець та сімейка з екзотичним прізвищем за яку підписуються як дерибанщики так і місцева грошокуратура?

Віталій Грегор 2018-01-24 / 23:59:56
#Ужгород пам'ятаєте найскандальнішу сесію Ужгородської міської ради 9 листопада 2015 року?

На якій міські депутати без «кворому» (із використанням електронних карток відсутніх депутатів) під видом так званого «замінування», видворивши фактично представників громадськості, прийняли рішення про передачу безоплатно у власність понад сотню земельних ділянок із грубим порушенням чинного генплану міста #Ужгород.

Ще більшого обурення викликає те, що це депутатське "збіговисько" тоді охороняли міліціонери разом із начальником Ужгородського МВ УМВС України в Закарпатській області, а нині обласної поліції, Роман Стефанишин, який і повідомив про псевдо-замінування, а підлеглі якого навіть забороняли зйомку активістам, в незаконний спосіб намагаючись відібрати мобільний телефон.
http://zakarpattya.net.ua/News/147459-VIDEO-z-derybannoi-sesii-Uzhhorodskoi-miskrady-shcho-vidbuvalasia-pid-prykryttiam-militsii-v-zaminovanii-sporudi-ONOVLENO

Це приклад однієї із найбільших і найнагліших земельно-корупційних афер, внаслідок якого громада Ужгорода позбулася понад сотню земельних ділянок. Ще більшого обурення викликає покривання цієї схеми "попєрєдніків" теперішньою каденцію міськради разом із очільником міста Bohdan Andriyiv . В правовій країні давно б вже нова влада, якщо б вона була дійсно новою, повизнавала в судах недійсними ці очевидно незаконні рішення та повернула в комунальну власність громади землі.

В нас же з точністю до навпаки - діюча "нова" влада завдяки корупційним зв'язкам і круговій поруці із суддями робить все для того щоб "легалізувати" ці рішення, не визнаючи позови прокуратури та ще й консультує "дерибанщиків" як захистити вкрадені в ужгородців землі.

Одним із пазлів цієї схеми "дерибану" є ділянка про яку йдеться в даній статті. Йдеться про спробу безоплатного отримання під начебто індивідуальне будівництво землі, яка використовується під ресторанним комплексом (раніше «Будапешт», зараз «Кардинал») на Слов'янській набережній, 23, в обласному центру #Закарпаття.

Орендар даної земельної ділянки загальною площею 3511 кв.м. та вартістю понад 6 млн грн Роман Мандзюк вирішив не викуповувати дану територію та сплатити відповідні кошти до місцевого бюджету, а отримав її безкоштовно, поділивши на 4 членів своєї сім’ї в межах норм безоплатної приватизації та отримав її для індивідуального (садибного) будівництва житлового будинку, які в подальшому об'єднав знову в одну.

Одне радує, що ще є в нас народні обранці, яким не байдуже суспільне благополуччя обласного центру Закарпаття та дотримання законності. І одним із них є Віталій Купрій, який в чергове відгукнувся на стурбованість закарпатців та звернувся до ГПУ вберегти суспільний земельний ресурс нашого міста.

Залишається сподіватись, що посадовці міської ради, як і ті що пограбували наші землі, так і ті, що покривають це по сьогодні, разом із суддями, що ухвалювали ці очевидно незаконні рішення , також понесуть покарання в найближчому майбутньому. Як не при цій владі, то при наступній, якщо звісно знову не оберемо нову за ті ж "500 грн."

до останнього 2018-01-24 / 22:47:22
сто процентну правду написав, переплатить точно !

теж ужгородець 2018-01-24 / 21:21:43
Чухать собі неборак голову - ліпше би в бюджет заплатив, а то і за сесію, і судам, і інстанціям, і резонанс, а питання й так не закрито

ужгородець 2018-01-24 / 19:05:41
хоч комусь із народних обранців небайдужу доля Ужгорода і сподіваюсь тепер хоча б рішень верховного суду буде справедливим, а ужгородських посадовців та суддів за ці корупційні рішення колись також покарають

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини