"Келечинська" мрія графині Галі Ільєвої з Києва таки збулася

Галя Ільєва — естрадна співачка з науковим багажем. Кандидат філологічних наук. Телерадіожурналістка, поетка, композиторка. Вперше свій день народження Галя зустріла на Закарпатті. Іменини в нашої . гості одразу після Різдва — 10 січня. Тому побачила, почула і запам'ятала різдвяне Закарпаття надовго.

Галя Ільєва — правнучка графині Марії Невєдом-ської, яка мала гарний маєток у Польщі. Зараз там одні руїни. Документи згоріли під час війни. Тому нащадки дуже мало знають про свою величну прабаб-цю. Хіба, що була вродливою. Вийшла заміж за простого хлопця. Цей вчинок і визначив її долю. Мабуть, їй не відписали великих статків.

Прабабусю й прадіда по матері звали по-біблійному - Магдалина й Пантелеймон. Інша бабуся жила в Канаді. Дуже хотіла на батьківщину. І її мрії збулися. Щоправда, на радянському кордоні в багатодітної сім'ї відібрали всі зароблені гроші.

Ще один прадід Галі був головою сільради, інший війтом. Цікаво й те, що в родині сорок педагогів. Дід на війні горів у танку. Тому під старість почав сліпнути. Але вчителювання все одно не покидав. Уже в поважному віці закінчив історичний факультет і почав викладати історію. Бо історія - «усний» предмет, не треба перевіряти щодня учнівські зошити.

Родом Галя з Івано-Франківщини. Дитинство провела на батьківщині Леся Мартовича, на Городенківщині.

А ще в біографії Галини часто виринає ім'я Максима Рильського. Два роки працювала в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. Максима Рильського НАН України. А одна з родичок Галі Ільєвої вийшла заміж за онука Рильського. Він теж працював на телебаченні.

Сама ж Галя колись навчалася вокалу в учениці Соломії Крушельницької Божени Антонович. Це була унікальна жінка. Прагнула не зруйнувати природної постановки голосу в дитини. Безпомильно відчувала присутність таланту. Працелюбність перейняла від великої Соломії. Але якимись особистими спогадами з учнями про свою велику вчительку не ділилася ніколи. Засмутилася, коли почула, що Галя Ільєва стала естрадною виконавицею. Бачила дівчину оперною співачкою.

По пісенних конкурсах Галя Ільєва їздить давно. Якось студенткою пощастило потрапити до Канева. Згадує, що Дмитро Гнатюк знічев'я боляче наступив їй кілька разів підбором на п'яту. Аж сльози виступили. А потім почався концерт. Люди казали: «Дивіться, Гнатюк так співає, аж дитина плаче!».

Або ж згадує свій концерт у сейсмічному Казахстані. Номер у висотному готелі в буквальному смислі хитався. Зате потім по телебаченню дуже цікаво було слухати передачу про себе казахською мовою.

На Закарпатті Галя не вперше. Переказує в подробицях Чучківську «Децу у нотаря».

Цього разу приїхала до своєї доброї подруги тележурналістки Ірини Гармасій. І навіть взяла участь у її ювілейній програмі "Наша челядина".

У липні 2007-го побувала в Міжгір'ї, на фесті юних письменників та художників «Рекітське сузір'я» як голова журі. В урочищі біля Келечина напилася джерельної води і задумала бажання. "Людина мислить, а бог криспить", - кажуть на Покутті. Але Галя стверджує, що її «келечинська» мрія таки збулася.

Ще одну забаганку співачки виконав... слухач радіо «Свободи». Журналістка Ганна  Бойчук провела

годинне інтерв'ю із Галиною. Співачка зізналася, що мріє навчитися грати на гітарі. І вже ввечері після передачі один дідусь приніс їй жіночу італійську гітару в готель.

А ще Галя не вміє плавати. Бо хто її тільки цьому не вчив - і на морі, і на суші. Каже, що сміливості їй не бракує. Скаче на хвилі й «катається» на них. Призвичаювала її до плавання і Ярослава Стецько. Вона чула передачу про Галю на «Свободі». Запросила її до себе в офіс. Ще два тижні Галина прожила там у гостьовій кімнаті. Пригадує, як тепло її опікали. Старенький референт Іван Равлюк приносив Галі на сніданок канапки із маринованою цибулькою. А приголомшена дівчина слухала його спогади про дивізію СС "Галичина". Про яких тоді в жодному підручнику не писали. Пані Ярослава пропонувала залишитися працювати в своєму офісі. Але Галя обрала інше майбутнє. І не жалкує. Бо в політиці не відчуває такої свободи і перспективи, як у творчості.

Галя Ільєва в 90-х роках була у Мюнхені в Українському вільному університеті на стажуванні.

Зараз Галя - лауреат всеукраїнських та міжнародних мистецьких фестивалів, член Асоціації естрадних діячів України.

Співачка має талановиту кравчиню Апсу. Щоправда, ім'я в кравчині - це не перегук із іменем відомої співачки чи данина моді. Просто її мама вийшла заміж за татарина і дала дівчинці нетутешнє ім'я. Мотиви та ескізи сценічних костюмів Галя Ільєва придумує сама, але Алсу допомагає все це вправно реалізувати. Наприклад, дві гуцульські запаски скомбінувала в один концертний костюм. Прикрасила ґерданами з бісеру.

Якщо в музиці Галина Ільєва полюбляє фольклорні мотиви, то в житті вибирає екстремальне. Не боїться міняти професію, роботу, житло. Однак не ламаючи при цьому суглобів, чужих доль та й саму себе. Тільки змінюючись. Бо як це там написала сама Галя Ільєва? Треба завжди-, після всіх потрясінь, зберегти вміння «сказати просто, щиро й випадково».

Мар'яна Нейметі, "Новини Закарпаття"
21 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини