Чисельність свиней в Україні станом на початок 2018 року скоротилася на 8,2% - до 6,1 млн голів. Про це повідомляє асоціація «Свинарі України» із посиланням на Державну службу статистики України.
"Станом на початок 2018-го чисельність свиней в Україні склала 6,1 млн голів. Це на 8,2% чи на 0,55 млн голів менше на відповідну дату 2017-го", - йдеться у повідомленні.
У профільній асоціації зазначили, що найвідчутніше скоротилося поголів’я свиней у господарствах населення (-9%), до рекордного мінімуму - 2,82 млн голів. Найбільші втрати зафіксували у присадибному секторі Вінницької, Закарпатської, Одеської та Тернопільської областей - сукупно мінус 135 тис. свиней порівняно з початком минулого року.
Аналітики АСУ зауважують, що у цих областях упродовж 2017-го зафіксували 37 випадків АЧС. При цьому, в областях-рекордсменах по кількості спалахів минулого року - Одеській та Харківській (21 та 17 випадків відповідно) - «згортання» присадибного свинарства не було надто масштабним. Зокрема, на Одещині чисельність свиней у господарствах населення відстає від минулорічної на 6,5 тис. голів, а на Харківщині - на 5,6 тис. голів.
"Щодо промислового поголів’я свиней, воно не скоротилося до нових історичних мінімумів, проте послабилося до 3,3 млн голів (-7,5%). Це лише незначно перевищує його чисельність на початку 2017-го. Так, меншу кількість свиней, ніж роком раніше, «нарахували» у сільськогосподарських підприємствах двох третин областей. Зокрема, за рік третину індустріального поголів’я свиней втратили Житомирщина та Луганщина, Закарпатська область - майже 40%, на Харківщині - понад 50%", - деталізували у профільній асоціації.
Водночас виробники свинини західних областей (Волинська, Львівська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька) трохи наростили поголів’я (+22 тис. голів сукупно), Донеччина збільшила поголів’я на 9 тис. голів. Найактивніше збільшували виробничі потужності оператори Київської області, де станом на початок року налічується понад 400 тис. голів чи на 60 тис. свиней більше, ніж на аналогічний період 2017-го.
економіка 2018-08-22 / 12:16:42
Показували,овечі ферми Італії,як доїли автоматами-апаратами овець,а потім показували справжній овечий сир!Нехай студенти-аграрники,поїдуть і по-практикують,або нехай працюють на полонинах-хто,як не молодь!
*** 2018-03-13 / 15:21:18
Прийдеться їхати на добру гурку у Венгрію!