Мешканці Березова на Хустщині через дії забудовників міні-ГЕС вимагають сесію сільради і готуються до протестів (ДОКУМЕНТИ)

Голова села Березово Хустського району, який 10 липня 2017 року визнав незаконними псевдослухання щодо забудови р.Ріка каскадом міні-ГЕС, видав нове розпорядження, яким намагається їх «легалізувати», лобіюючи в такий спосіб інтереси забудовників. Про це "Закарпаття онлайн" повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Мешканці Березова на Хустщині через дії забудовників міні-ГЕС вимагають сесію сільради і готуються до протестів (ДОКУМЕНТИ)

Сьогодні в Хустському райсуді під головуванням судді Михайла Довжанина мало відбутись засідання в адміністративній справі за позовом забудовника ТзОВ «Ріка Енерго» до Березівського сільського голови про визнання недійсним та скасування його розпорядження №30 від 10.07.2017 року «Про громадські слухання» щодо будівництва міні-ГЕС на р.Ріка поза межами населеного пункту Березово.

Однак суд повідомив, що надійшло розпорядження Березівського сільського голови Богдан Біляка від 22 грудня 2017 року №60, яким визнано таким, що втратило чинність попереднє його розпорядження від 10 липня 2017 року щодо визнання незаконними слухання в с.Березово, тому, з метою ознайомлення сторін, розгляд відкладено до 14:30 22 січня 2018 року. 

Тобто, як повідомляє В.Грегор, голова села фактично визнав законними псевдослухання від 10 липня, що проводилися в його присутності з грубим порушенням законодавства, шляхом використання кількох десятків «мотивованих» чоловік, які проголосували «ЗА» будівництво та не допустили за допомогою «тітушок» до голосування переважну більшість села, яка напередодні на зборах вже вирішила однозначно не погоджувати жодного будівництва міні-ГЕС на р.Ріка. 

Не погоджуюсь із таким свавіллям, після тих псевдослухань люди відразу вдалися до прямих протестних акцій, внаслідок чого була заблокована дорога обласного значення Хуст-Долина.

"І цього разу мешканці села не збираються терпіти знову беззаконня та вже готуються до протестних акцій. Вже сьогодні подане звернення до Березівської сільської ради з вимогою скликати на 27 грудня термінове сесійне засідання і скасувати це очевидно незаконне розпорядження голови села, видане із грубим перевищенням повноважень.

Якщо жителів Хустщини не почує місцева влада, вони вийдуть із протестами знову і готові стояти доти, допоки їх вимоги не будуть виконані і незаконне розпорядження не буде скасоване", - інформує В.Грегор.

Копія даного розпорядження надіслана і на адресу голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля для забезпечення дотримання законодавства та чергового відновлення порушених прав територіальних громад Хустщини від незаконного посягання місцевих чиновників.

У липні цього року  Г.Москаль свже касував сумнозвісні розпорядження голови Хустської РДА Н.Павлія «Про розроблення детального плану території для будівництва каскаду малих гідроелектростанцій за межами населених пунктів сіл Хустського району», які і стали підставою для проведення цих незаконних слухань. Забудовники намагалися оскаржили це розпорядження Г.Москаля, однак програли і в суді першої інстанції, і в апеляції 13 грудня.

Зважаючи на обставини, встановлені судами по справі щодо оскарження розпорядження Г.Москаля, Хустський районний суд мав всі підстави вже сьогодні відмовити забудовникам і в позові по сьогоднішній справі, однак, перешкодою стало вищезгадане нове розпорядження голови села, яке затягує березівчан в подальші судові баталії.

"Тому, скоріш за все всі ці маніпуляції місцевими чиновниками здійснюються на «замовлення» горе-забудовників, які скоріш за все сподіваються скасувати вищезазначене розпорядження  голови Закарпатської ОДА в касаційному порядку. Тобто, намагатимуться всіма методами відстояти розпорядження РДА і, маючи ці громадські псевдослухання, затвердити детальні плани для реалізації будівництва міні-ГЕС", - вважає В.Грегор.

26 грудня 2017р.

Теги: Березово, міні-ГЕС

Коментарі

іван 2017-12-27 / 10:32:59
Показилися уже із тими малими ГЕСами.Отих свинорилих "доллярних мішків" люди випихують у двері-то вони лізуть назад через вікна. Карпатським лісам поозад таких,як оті бізнеспридурки, уже скоро кінець прийде, то вони уже хотять і карпатські річки поперепаскудити.Та й паскудять. Що не мала ГЕС- то і великі прблеми для місцевих громад.І хто отот "зелений тариф" лише придумав?

Вуйко 2017-12-27 / 09:09:31
ГРЕГОР та жителi молодцi!

Зовдун 2017-12-26 / 23:47:11
Не смішіть, Грегора собі взяли адвокатом

Микола 2017-12-26 / 23:17:18
сяк треба вже того голову села по течії пустити!! скільки пак терпіти буде ціле село одного бірова

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини