Сьогодні суд у Хусті суд розгляне "ГЕСівську "справу по Березову

26 грудня о 11:00 в Хустському районному суді під головуванням судді Михайла Довжанина має відбутись засідання в адміністративній справі за позовом забудовника ТзОВ «Ріка Енерго» до Березівського сільського голови про визнання недійсним та скасування його розпорядження № 30 від 10.07.2017 року «Про громадські слухання» щодо будівництва міні-ГЕС на р.Ріка поза межами населеного пункту Березово.

Сьогодні суд у Хусті суд розгляне "ГЕСівську "справу по Березову

Про це повідомляє громадський правохахисник Віталій Грегор.

Ідеться про розпорядження Березівського сільського голови Богдана Біляка від 10 липня 2017 року, яким громадські псевдослухання щодо розробки детального плану території під будівництво міні-ГЕС на річці Ріка поблизу села Березово через порушення законодавства були визнані такими, що не відбулись, та призначено нову дату слухань. Однак забудовник не погодився і подав позов до суду з вимогами скасувати це розпорядження сільського голови, оскільки розуміє, що у разі проведення повторних слухань, але відкритих із дотриманням всіх законодавчих процедур, в присутності всієї активної громади, яка напередодні на зборах села більшістю вже вирішила не погоджувати таке будівництво, позитивного рішення на свою користь не отримають.

13 грудня Львівський апеляційний адміністративнийсуд залишив без задоволення апеляційну скаргу забудовників, ТзОВ «Ріка Енерго» та ТОВ "Гідроресурс-Ріка", залишивши в силі рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2017 р, яким у позові забудовникам міні-ГЕС щодо оскарження розпорядження голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля № 484 від 20 вересня 2017 "Про недопущення  порушень прав та інтересів територіальних громад і громадян, негативного впливу  на навколишнє природне середовище під час вирішення питань, пов'язаних із розміщенням малих гідроелектростанцій" року відмовлено.

А саме, апеляційним судом у Львові визнано правомірним дане  розпорядження голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, яким скасовано незаконні дозволи-розпорядження голови Хустської РДА Назарія Павлія № 194 від 23 травня 2016 року, № 560 від 12 грудня 2016 року  та № 145 від 25 квітня 2017 року , які і стали підставою для проведення цих слухань, зокрема в с. Березово. Оскільки такі розпорядження РДА  є недоцільними, так як будівництво на підставі останніх можуть мати негативний вплив на навколишнє середовище, погіршення видового складу іхтіофауни та виснаження рибних запасів, у тому числі рідкісних, зникаючих, занесених до Червоної книги України видів риб.

Відтак Хустський райсуд, наразі за відсутності фактично предмету спору, який полягає у відстоюванні забудовниками громадських слухань на підставі вже остаточно скасованого розпорядження Хустської РДА, мав би відмовити у задоволені позивних вимог і поставити крапку у їх зазіханнях на природне багатство Хустщини.

26 грудня 2017р.

Теги: суд, міні-ГЕС, Березово

Коментарі

Іван 2017-12-27 / 14:36:10
Колись, ще при СРСР, ми, водники закарпаття, пропонували закарпатській тодішній владі на ДЕЯКИХ закарпатських річках,у сугубо гірських районах області, з метоою зарегулювання стоків цих річок, побудувати ДЕКІЛЬКА малих(3-5), ба, навіть, міні і мікро ГЕС. І ці пропозиції,з додержанням усіх висунутих умов, були ПОВНІСТТЮ підтримані і погоджені екологами краю.Це є довга істрія і писати про неї-не переписати.Але обласною владою нам у цьому було відмовлено на тій простій підставі,що Карпати-є регіоном Європи вельми унікальним і, при усіх вигодах роботи на гірських річках малих ГЕС, не варто паплюжити штучними спорудами їхню природню самобутність. І ми з цими доводами погодились.Але то було давно. Тепер же, роззявивши ненаситного зажерливого рота на "зелений тариф" долярові діловари усіляких мастей,усілякі остапи бендери ,правдами і неправдами, де можна і де абсолютно не можна, стараються "всучити" своої ГЕСи (не тільки на річках у гірських районах) з метю перманентного особистого збагачення. Що буде далі, через 30-50 років з цими річками,зекологією, з жителями цього краю-їх абсолютно не цікавить,на нас їм плювати, бо на той час ні їх, ні їхніх дітей неі онуків тут не буде, а будуть вони жирувати у західній єврорпі,США, Ізраїлі і т.д. і пишатись тим, аж які вони розумні і хитрі, бо змогли обманути увесь закарпатський народ (а декого, задля обману народу, і прикупити за копійки)...

Микола 2017-12-26 / 15:39:24
І знову "судить" чмошник Довжанин...

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини