Венеційська комісія підтримала "мовну" статтю про освіту нацменшин

Венеційська комісія ухвалила рішення щодо скандальної "мовної" статті закону "Про освіту". Експерти не підтримали звинувачення з боку Угорщини.

Венеційська комісія підтримала "мовну" статтю про освіту нацменшин

"Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття Закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин", – передає прес-служба МОН.

Але Венеційська комісія рекомендувала Україні "видовжити" перехідний період для імплементації мовної статті.

Зараз закон "Про освіту" вказує, що повноцінно в силу мовна стаття має вступити у 2020 році.

Міністерство освіти погодилось подовжити цей період.

"Комісія також підкреслила, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН  і планує зробити", – йдеться у заяві міністерства.

На думку міністерства, найголовніша теза висновку полягає в тому, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема, у Законі "Про загальну середню освіту".

"Ми цілком згодні з цим твердженням. Спільно з національними громадами МОН працюватиме над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна ціль – забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами", – кажуть у міністерстві освіти.

Нагадаємо, що одразу після прийняття закону "Про освіту" у Верховній Раді свою стурбованість озвучили румунське, російське, угорське та польське МЗС. Проти закону про освіту також виступив президент Молдови Ігор Додон.

Президент Петро Порошенко 25 вересня підписав закон "Про освіту".

Після цього Угорщина перейшла до неприхованого шантажу і блокування України в євроструктурах.

А міносвіти запропонувало Раді Європи надіслати статтю 7 "Про мову навчання" закону "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

Після цього Угорщина перейшла до неприхованого шантажу і блокування України в євроструктурах.

08 грудня 2017р.

Теги: освіта, мова, нацменшини, Угорщина

Коментарі

сорри 2017-12-10 / 00:20:42


Цитую вже цитоване: "Крім того, стаття 7 забезпечує правову основу для викладання інших предметів на офіційних мовах ЄС, таких як болгарська, угорська, румунська та польська; здається, що українська влада має намір використати можливості, передбачені цим положенням."А тому,

Іштване, тема з угорською мовою на Закарпатті закрита.


Вуву 2017-12-09 / 22:19:34
Іст ваня ... краще переключись і сконцентруйся на іншому актуальному питанні ... Чого єврокомісія подала в суд на хунію за йійі власний закон про освіту ... Який обмежує свободу європейських університетів ?
Мається на увазі створення урядом хунійі таких законодавчих передумов ... Які не дають можливості нормально функціонувати університету сороса .
В тебе там може бути куди ширше поле для аргументованойі дискусійі ... Тим більше що хунську ти знаєш прекрасно ... І можеш порівнювати і співставляти ... Освітні закони обидвох крайін .

István 2017-12-09 / 16:00:18
Да, Биби, ты прав, рекомендации Венецианской комиссии действительно
"НЕ Є ОБОВЯЗКОВИМИ ДО ВИКОНАННЯ"
... если Украина полностью хочет отказаться от членства, или даже ассоциативного членства в ЕС, или в НАТО..

Вуву 2017-12-09 / 15:53:59
Істваня ... Поки що нім куда ... Всі ті що зараз так верещать про освітньо-мовні дискримінаційі і утиски ... Самі за рік-три і повийідуть хто куди ... А ті що мають намір далі тут жити ...будуть вчити украйінську.
А венеціанська комісія дає свойі оцінки ... Як рекомендаційі ...
Які в загальному ...
НЕ Є ОБОВЯЗКОВИМИ ДО ВИКОНАННЯ ...
(хоча б тому що украйіна має лишень асоціативне членство) ... А повне членство ... Це "довга дорога в дюнах".

István 2017-12-09 / 15:41:14
Основной вердикт Венецианской Комиссии следующий:
"З огляду на ці міркування, коректним рішенням було би внесення поправок до статті 7, які замінили би це положення більш збалансованим та чіткіше сформульованим."

István 2017-12-09 / 15:37:27
Читач! Вы пишете, что "Експерти не підтримали звинувачення з боку Угорщини та прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття Закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин."
По-вашему о чем говорится в резолюции Комиссии, где написано:"Схвалена редакція дійсно дозволяє радикально змінити попередній мовний режим, принаймні у середній освіті, привівши її до системи, орієнтованої на обов'язкове використання української мови в якості мови навчання. Якщо це станеться, це призведе до серйозного зменшення можливостей, що надаються особам, які належать до національних меншин, для навчання їхніми мовами, що становить непропорційне втручання в існуючі права осіб, які належать до національних меншин. ?????

István 2017-12-09 / 15:31:06
Читач! Во-первых: Соответсьвенно соему нику "Читач" прочитайте, будь ласка, хотя короткий вариант решения ВК, что я представлял ниже (или полную версию тут: https://www.unian.ua/politics/2288314-zmi-oprilyudnili-povniy-tekst-visnovku-venetsianskoji-komisiji-schodo-zakonu-pro-osvitu.html), и только потом писать глупости.
Во-вторых: Основным возражением к Закону было не тема обучения украинского языка, а обучение всех предметов на украинском языке. А насчет последнего ВК выразила гораздо жесткую критику (относительно дискриминации русского меньшинства даже рекомендацию изменения ст. 7 данного Закона).

Читач 2017-12-09 / 14:20:18
Венеційська комісія ухвалила рішення щодо скандальної "мовної" статті закону "Про освіту". Експерти не підтримали звинувачення з боку Угорщини та прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття Закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин. Тобто шановні мадяри - готуйтесь вчити і вчіть українську державну мову!!!

István 2017-12-09 / 13:25:51
Для Микола: Позанимайтесь физзарядкой

Ганна 2017-12-09 / 13:00:21
https://search.coe.int/directorate_of_communications/Pages/result_details.aspx?ObjectId=090000168076f2c3

Микола 2017-12-09 / 12:59:50
До Іштвана..І що тепер розтолкуй коротко бо нема сил та бажання на цю читанину

István 2017-12-09 / 10:45:28
Молчание - это согласие...
"Експерт конституційного права Ради Європи, Венеціанська комісія, сьогодні прийняв своє висновок щодо положень нового Закону України "Про освіту", що стосується викладання державною мовою, меншинами та іншими мовами.

Вона вважає законною і похвальною метою для держав сприяти зміцненню державної мови та її командування всіма як способу подолання існуючих нерівностей та сприяння більш ефективній соціальній інтеграції осіб, які належать до національних меншин. Проте сильна внутрішня та міжнародна критика, зосереджена особливо на положеннях, що зменшують обсяги освіти в мовах меншин, видається обґрунтованою з різних причин.

Відповідна стаття 7 Закону, як це прийнято, суттєво відрізняється від проекту, за яким проконсультувалися меншини; він містить важливі неточності та, як видається, не забезпечує необхідних рекомендацій щодо застосування міжнародних та конституційних зобов'язань країни. Точний обсяг гарантій освіти на мовах меншин, в основному обмежений початковою освітою, не є зрозумілим.

На сьогоднішній день законодавство "дозволяє радикально змінити режим попереднього мови на систему, орієнтовану на обов'язкове використання української мови як мови освіти". Це може призвести до набагато менше можливостей для осіб, які належать до національних меншин, для навчання їх рідними мовами. Крім того, короткий термін реалізації нових правил викликає серйозні занепокоєння щодо якості освіти.

З іншого боку, оскільки стаття 7 як рамкове положення не вказує на умови її реалізації, існує місце для тлумачення та застосування, що більше відповідає охороні національних меншин. Венеціанська комісія вітає готовність української влади використовувати такі можливості; наприклад, через навчання в початкових школах більшості предметів мов меншин у конкретних класах для національних меншин.

Що стосується середньої освіти, то також існує можливість для деякої гнучкості: чинний закон про освіту є рамковим законом, а майбутній закон про загальну середню освіту, який ще має бути прийнятий, міг би передбачати більш детальні та збалансовані рішення та вирішувати багато хто з негайних стурбованість Крім того, стаття 7 забезпечує правову основу для викладання інших предметів на офіційних мовах ЄС, таких як болгарська, угорська, румунська та польська; здається, що українська влада має намір використати можливості, передбачені цим положенням.

Проте новий Закон не надає ніяких рішень для мов, які не є офіційними мовами ЄС, зокрема російською мовою, як найбільш широко використовуваної недержавної мови. Менш сприятливе ставлення до цих мов важко виправдати, і тому виникає проблема дискримінації. Відповідним рішенням було б змінити статтю 7 та замінити це положення більш збалансованим.

Венеціанська комісія рекомендує забезпечити достатній рівень викладання на офіційних мовах Європейського Союзу для відповідних меншин; продовжуючи забезпечувати достатню частку освіти в мовах меншин на початковому та середньому рівнях, на додаток до викладання державної мови; підвищення якості викладання української мови як державної; внесення змін до Закону про освіту, щоб забезпечити більше часу для поступової реформи; звільнення приватних шкіл від нових вимог мови; в процесі реалізації Закону вступати в новий діалог з усіма зацікавленими сторонами та, нарешті, забезпечити, щоб виконання Закону не загрожувало збереженню культурної спадщини меншин та продовженню освіти мов меншин в традиційних школах .

Венеціанська комісія оцінила новий закон у світлі європейських та міжнародних зобов'язань, взятих Україною, в тому числі в рамках Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин та Європейської хартії регіональних мов та мов меншин. Під час деяких посилань на Конституцію України вона наголосила, що вона належить до Конституційного Суду України, щоб висловити свою позицію щодо цього питання.

Повний текст прийнятої думки буде розміщено на веб-сторінці Венеціанської комісії в понеділок, 11 грудня."

István 2017-12-09 / 09:32:13
Вопрос Админе: Могу ли я сюда вставить неполный текст резолюции ВК? (Полный вариант опубликуют 11-го декабря)

Вуву 2017-12-08 / 22:16:25
Яка глибока обізнаність ... І венеціанським рішенням ... і хто кого і ким зачав ... Навіть години зхвилинами вказують ... Атас.! :-|

Олег 2017-12-08 / 21:44:09


Коментар видалено. Адмін


Олегу 2017-12-08 / 21:16:54
Ти, московська хвойдо, вже за мову окупантів переживаєш?

По мадярах тримай цитату: ""Крім того, стаття 7 забезпечує правову основу для викладання інших предметів на офіційних мовах ЄС, таких як болгарська, угорська, румунська та польська; здається, що українська влада має намір використати можливості, передбачені цим положенням".

Остап 2017-12-08 / 19:43:05
Почитайте :http://www.eurointegration.com.ua/news/2017/12/8/7074797/

Олег 2017-12-08 / 18:22:48
Нічого венеціянка не підтримала

Олег 2017-12-08 / 18:17:31
Україна в Брюсселі взяла зобов’язання не зменшувати освітні права меншин https://www.eurointegration.com.ua/news/2017/12/8/7074843Венеціанка" закликала Україну внести зміни у "мовну статтю" щодо російської мови/

Олег 2017-12-08 / 18:12:40
Нічого не підтримала У висновку зазначається, що стаття 7 Закону суттєво відрізняється від проекту закону, за яким велися консультації з меншинами.
"Вона містить важливі неточності та, як видається, не забезпечує необхідних рекомендацій щодо застосування міжнародних та конституційних зобов'язань країни. Точний обсяг гарантій освіти мовами меншин, в основному обмежений початковою освітою, не є зрозумілим", - йдеться у рішенні.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини