Президенти України та Словаччини зустрілися в Ужгороді (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Другий день робочого візиту Президента України Віктора Ющенка на Закарпаття теж пройшов під знаком активізації міжнародних відносин.

Розмова в кабінеті голови Закарпатської ОДА
Розмова в кабінеті голови Закарпатської ОДА

Сьогодні, 14 січня, в Ужгороді Глава нашої держави зустрівся із Президентом Словацької Республіки Іваном Гашпаровичем.
Зранку президенти двох країн оглянули вантажні термінали, бокси для поглибленого огляду вантажних автомобілів, службові приміщення та оснащення на міжнародному автомобільному пункті пропуску “Ужгород”. Він знаходиться в транспортному коридорі № 5, що об’єднує країни-члени Європейського співтовариства і забезпечує значну кількість вантажних перевезень на транзитному шляху Тріест – Любляна – Будапешт –Братислава – Львів і є найпотужнішим на українсько-словацькому кордоні..
Зважаючи на його значимість, розвиток та облаштування пункту пропуску “Ужгород” було включено до інвестиційного проекту реконструкції Програми прикордонного співробітництва ТАСІS.

Як поінформував президентів начальник Ужгородської митниці Михайло Порада, наприкінці минулого року завершено спорудження нового комплексу з митного оформлення вантажного транспорту, на будівництві якого освоєно 3 млн. євро. Крім того, за рахунок бюджетних коштів у 2006 -2007 роках Ужгородською митницею виконано роботи з капітального будівництва об’єктів митної інфраструктури на загальну суму близько 5 млн. гривень. Другим етапом передбачено реконструкцію існуючих об’єктів митної інфраструктури з пропуску пасажирського автотранспорту.

Після завершення реконструкції міжнародний автомобільний пункт пропуску “Ужгород”, за словами керівника митниці, за добу зможе пропускати 5 тисяч легкових автомобілів, тоді як нині його пропускна спроможність – 1400, а також 500 вантажних автомобілів (тепер 180), 80 автобусів – (тепер 29) і 10 000 чоловік - вдвічі більше, ніж нині.

Після огляду терміналу в обласній адміністрації відбулася зустріч президентів двох держав у вузькому колі. На її початку Президент України Віктор Ющенко зазначив важливість для України партнерства із Словацькою Республікою. «Ми високо цінуємо наші відносини», – сказав він. У відповідь Президент Словаччини Іван Гашпарович зазначив, що Україна є вагомим і важливим партнером для Словацької Республіки. Після закінчення зустрічі під головуванням Президента України Віктора Ющенка та Президента Словацької Республіки Івана Гашпаровича відбулася нарада з питань транскордонного співробітництва. З української сторони в ній взяли участь Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога, міністр закордонних справ Володимир Огризко, голова Державної митної служби Валерій Хорошковський, перший заступник голови Державної прикордонної служби Павло Шишолін, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші та інші високопосадовці.

Президент України Віктор Ющенко та Президент Словацької Республіки Іван Гашпарович зробили заяву для представників ЗМІ під час спільної прес-конференції. Вони підтвердили, що сусіднім країнам необхідно укласти двосторонні угоди про малий прикордонний рух та спільний митний контроль. Глави двох держав відзначили, що угода про малий прикордонний рух фактично готова і наразі проходить внутрішньодержавні процедури узгодження.

Коментуючи цей документ, Президент Словаччини висловив застереження, що його країна має узгодити свою позицію з позицією Європейського Союзу. Він пояснив це тим, що Словацька Республіка є членом Шенгенської зони, до якої також входять інші країни ЄС. «Словаччина повинна дослухатися і враховувати погляди Євросоюзу з точки зору її кордонів. Це вагомий момент», – сказав він. Іван Гашпарович запевнив також, що входження його країни до Шенгенської зони не створить ускладнень для отримання віз і перетину кордону громадянами України.

Віктор Ющенко, аргументуючи необхідність укладання згаданих міждержавних угод, навів дані, відповідно до яких українсько-словацький кордон щоденно перетинають 8 тисяч громадян та 3 тисячі одиниць транспорту. Президент України впевнений, що така статистика змушує серйозно замислитися над модернізацією прикордонної інфраструктури. «Режим спільної роботи митних і прикордонних служб є актуальним», – наголосив він, додавши, що прикордонні та митні служби обох держав інституційно готові до проведення спільного контролю на кордоні.

Під час переговорів сторони значну увагу приділили енергетичній співпраці. За словами Глави Української держави, енергетична тема під час переговорів розподілилася на три блоки. Зокрема, це майбутній Енергетичний самміт у Києві, запланований на 22 – 23 травня ц.р., куди запрошено словацьку сторону. Ще одним питанням енергетичної співпраці стало започаткування проекту транспортування словацькою територією каспійської світлої нафти нафтопроводом «Дружба», а також поставки української електроенергії до Словаччини. Щодо останнього, глави держав дали доручення відповідним міністерствам протягом 2 – 3 тижнів детально розглянути цю проблематику і знайти порозуміння.

Віктор Ющенко та Іван Гашпарович також обговорили аспекти європейської та євроатлантичної інтеграції України і її майбутній вступ до Світової організації торгівлі. При цьому лідер Словаччини запевнив, що його країна завжди була активним прихильником цих українських прагнень.

Глави двох держав під час зустрічі також торкнулися деяких аспектів гуманітарної співпраці, зокрема, статусу української та словацької меншин у своїх країнах. У цьому контексті президенти досягли домовленості відкрити 1 вересня поточного року. Український та Словацький культурні центри у своїх країнах.

Президенти України та Словаччини висловили задоволення проведеними переговорами, підкресливши, що вдалося обговорити весь спектр запланованих до розгляду питань двосторонньої співпраці. Більш детальна дискусія відбудеться під час візиту Президента Словаччини до України, наміченого на вересень – жовтень цього року.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
14 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини