В угорських селах Закарпаття коштом Угорщини реконструюють 80 дитсадків і побудують 22 нових (ФОТО, ВІДЕО)

25 жовтня відбулася урочиста передача шести оновлених дитячих садочків в переважно угорськомовних населених пунктах Ужгородського та Мукачівського районів. Їх реконструкція відбулася коштом Програми підтримки розвитку дитячих садочків країн Тисо-Дунайської низовини, що фінансується урядом Угорщини, .

В угорських селах Закарпаття коштом Угорщини реконструюють 80 дитсадків і побудують 22 нових (ФОТО, ВІДЕО)

Загалом на Закарпатті буде реконструйовано 80 дошкільних навчальних закладів та побудовано 22 нових. Про це під час прес-конференції у садочку села Велика Добронь Ужгородського району розповів уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежа.

Зокрема, високопосадовець з Угорщини зауважив, що вже до кінця листопада цього року буде передано ще 34 оновлених дитячих садочків у різних районах Закарпаття. Іштван Грежа подякував за чималу підтримку і допомогу в реалізації програми на території краю KMKSZ та Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству KMPSZ.

«Програма підтримки розвитку дитячих садочків торкнеться не лише діток і вихователів, а й батьків, адже вони будуть впевнені в тому, що їхні діти навчатимуться в хороших умовах», – додав уповноважений уряду Угорщини.

Крім того, на різдвяні свята майже всі угорськомовні садочки отримають «куточки для гри» з різноманітними розвиваючими іграшками та книжками. Ще одним сюрпризом для чотирьох дошкільних навчальних закладів краю стане спорудження дитячих футбольних майданчиків, зокрема і у Великій Доброні.

Голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдика Орос висловила свою радість від того, що теж стала частиною такої важливої програми.Вона розповіла, що в рамках програми кожен садочок отримає ноутбук з 55 Гб завантажених угорських народних казок, проектор та принтер.

Голова KMKSZ та народний депутат України Василь Брензович подякував уряду Угорщини за таку велику підтримку угорськомовного населення Закарпаття.

«Кожен думає про майбутнє своїх дітей, де і в яких умовах їх навчають. Дана програма є найбільшою з такого року проектів, адже забезпечить фінансуванням удосконалення та будівництво понад 100 дошкільних навчальних закладів. Ця цифра є значною, адже протягом останніх десятиліть в Україні нічого подібного навіть і не планували», – наголосив Василь Брензович.

Також Василь Брензович зауважив, що не випадково присутні зібралися саме у Великі Доброні – угорськомовному населеному пункті, який вже встиг прославитися на всю країну своєю працьовитістю. Саме тут люди спільними зусиллями будували дорогу, брали участь у Програмі Східного партнерства, завдяки якій було відремонтовано дах сільського садочку.

Ласло Куті, ведучий консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород, у своєму коментарі «Карпатському об’єктиву» зауважив, що ця програма, є однією з таких програм уряду Угорщини, завдяки їй можна отримати найбільш позитивний ефект, адже стосується в першу чергу підростаючого покоління – діток.

«У програмі підтримки розвитку дитячих садочків Закарпаття посідає вагоме місце. Ми намагатимемося підтримати та покращити всі дитячі садочки краю, де є угорськомовні групи або де тільки планують їх створити. Це чудова можливість створити хороші умови для розвитку наший дітей», – додав пан Ласло.

За інформацією Карпатського об'єктива

29 жовтня 2017р.

Теги: угорці, Угорщина, дитсадки

Коментарі

"Читу 2017-10-31 / 18:41:54
Мені так більше подобається ... Тому так і пишу.

,,чит 2017-10-31 / 13:31:08
Вуву,ти платний демагог.Україна навчися писати на своєму планшеті правильно,а то все пишеш через йі.

Вуву 2017-10-31 / 09:11:45
(Олегу) А тепер по суті ... Кажемо виростуть ... Самі визначатся ... Хто ,що ,як,ікуди ... Йіх вибір.
А коли ви дітей здаєте в садочок це теж йіх вибір ... Чи ... ВАШ ... вибір яким ви закладаєте йім певну основу світобачення і світосприйняття ?
Чи може я щось того ... Знову схибив ?

Вуву 2017-10-31 / 09:04:58
Ми вже є напіврабами матетеріальних благ і існуючоі системи йіх розпреділення . ну ти олег можеш в це невірити . твоє право твій вибір

олегу 2017-10-31 / 09:00:30
Сказати що це реальність ... Це є визнання реальності і НЕ більше цього.
Але гонитва за матеріальним призводить до духовного спустошення .
Всі підірвались як на старті і бігом побігли ... За грошима ... За машинами ... За будинками .... І ось
Підходить 75 і народ починає розуміти що це все було не то і не так ... Все наче є і разом з тим нічого вже нетреба ... Бо непотрібне воно ... (Тоді кажуть хай буде дітям ,внукам)... А воно йім і тим більше не потрібно .
І бігаєм ... бігаєм дорогами до матеріальних благ ... (І я такий)...
І тільки одиниці шукають дорогу до Бога ... І вони є як золоті зерна.

Олег 2017-10-31 / 07:39:41
До..Можно про духовне хоч скільки писати але факт такий що зараз Україна неспроможна,от і діти вчать Угорську а потім куди виїдуть це діло самих дітей.Діти не зобовязані нарікати себе не будне життя щоб сідити біля своїх батьків,зараз не середновіччя або 39 рік Європа стала цівілізованою нічиїми рабами ми не стали або станемо.Мілйони Українців виїждажють особливо з патріотичної Галичини такщо думаю не варто зациклюватися лише на Закарпатті.Така от сітуація зараз що або поїхали або планують,або виживають тут ,і це не Українофоюство або сепаратизм це реальність

Льотчику 2017-10-31 / 04:36:52
І ще ось що ... Щастя як не дивно є і в бідних африканських крайінах ... І воно ніяк не привязане до грошей ... Йіх кількості чи взагалі до матеріального стану ... Щастя ... Це глибокі духовні відчуття ... Це є незвичайний стан душі і тіла що в поєднанні можна назвати гармонією.
Хоча гармонія і щастя це є різні речі.
І відносно ілюзій ... Сам знаю (точніше знав)одного полковника який йіздив на роботу в польщу ягідки збирати ... І можна сказати що він лузер ...бо гестав генералом ... І разом з тим така думеа теж хибна.
Відносно націоналістичного позову ... Хуни себе вже так показали як ніхто .

Льтчику 2017-10-31 / 04:15:28
Ситація сама по собі взята з життя. А по друге ... Не про те я пишу щоб ламати людям переконання чи сіяти ненависть ... Але подаю контраверсійі для того ... Щоб була інша альтернатива ... Обєктивна оцінка (якогось аспекту) і можливо інша точка зору.
Тому що коли вас (хунів) послухати ... то якось виникає навязана вами ... Що вашідійі є правильні і розумні а те що роблять украйінці (чи русини) , є або погане або недосконале. От і все.

Льотчик -Вуву 2017-10-31 / 00:26:39

М да Вуву, у мене скоро сльози потекут як ти, буйний ненависник мадьяр, пілкуешся про мадьярських пожилих. Ну не сміши людей! Чогось ти міняеш тон переписки, Я відчуваю твою усталеність і смуток, чи вже погарчик палінки вплинув? (Юмор :))))))
Я не думаю, що мадьярські або здравомыслящие Закарпатці хотіли би, щоб їхні діти були лузерами (неудачниками), щоб вони шукали собі щастя в країні з рівнем життя бідних африканських країн. Закарпатці прекрасно бачать, що ненька із такої безодні і за 40-50 років не встане. Так краще мадярську навчити і нараз мати гідну роботу в Європі, ніж невчити, а потім із за незнання мови - бути чорноробочим або будуари чистити там же. Нi, батьки не це хочуть для своїх дітей! У 20-30-ти літніх немає часу, щоб почекати 40-50 років, на авось, так як і у тебе час жме, якийсь результат роботодавцю потрібно показати чи не так ? Осталась одна спасіння - це молитва, за іншою навряд чи можна вже обробляти мозок закарпатців. А так, сміливо неси своїх дітей в мадярські садочки, вони не будуть суперечити тобі, що ти ненависник мадярів або представник іншої нації, будь ти укром, русином, російським, євреєм, румуном, словаком, циганом і т.д., Діти там будуть в першу чергу - європейцями, яких навчать поважати, достоінсво, культуру і менталітет свого земляка. Справжні закарпатці звикли жити в такій атмосфері, а атмосфера що ти створюєш і пропонуєш для них - чужа і неприпустима, на націоналістичні позиви вже мало хто всприґне. Не забувай: хто ненавидить той рано чи пізніше стане ненависним для других !
Послухай пісню про палінку (Magna Cum Laude) може підбодрит ?

https://www.youtube.com/watch?v=-CinPyf08a4&list=RD-CinPyf08a4#t=49

Вуву 2017-10-30 / 20:43:38
Олег ... Можливо ти і не тільки ... Кожен має свою візію на цей аспект . А ось і приклад ... Батьки мали одного сина ... Здали в хуньський садочок ... Далі в школу ... Далі він вийіхав в хунію (на навчання) ... А далі перейіхав в іншу крайіну , там і живе. ... І лишились батьки на старість самі і одинокі. Внуки по украйінськи не говорять ... По хунськи слабенко ...так інколи отримуть фін. допомогу ... В гості прийіздить син рідко ...
Хіба про таее мріяли батьки . НІ ... Вони просто бажали свому сину всього найкращого.

Правда до попередника 2017-10-30 / 18:08:16
не хотілося вже писати, але вкотре хочу довести, що ці діти також є українськими дітьми, просто спілкуються мадярською мовою.і вся різниця. яку країну вони оберуть для проживання,- це вже їх справа, як складеться для них у цьому житті. час покаже. а великій соборній україні треба з цього приклад брати, а таким як ви, тут усі,треба копати у зад цю владу і ставити їм це,як приклад.а деяким розумним хочу сказати:"мізки не видно, але їх відсутність замітно". працюйте наш собою шановні!

Правді 2017-10-30 / 17:42:31
Ці садочки будуть для мадярських дітей а не для украйінських .

Гуцулу 2017-10-30 / 17:23:28
Батьки ... Самі батьки повинні зібратись "на толоку" і приймати рішення як бути і що робити ...так як це було колись ... Ніхто нічого від держави не чекав і не просив . Самі все робили ... АБО ... (або нічого не робили).

Вувк 2017-10-30 / 17:16:32
Олегові ... Хто має очі хай бачить ... Хто має розум хай думає ..../чого так сталось/?
Якщо вони змогли ... То і ми можем не гірше за них ... але для цього потрібно .....
А можна так як ти олег ... Махнути на все рукою і йти "кортким шляхом" ... В оабство (матеріального ... для початку ... А далі і духовного).
І кожен має право вибору ... Покищо.

Олег 2017-10-30 / 07:38:49
Йди бібі вже задовбав своєю казкою про гідність.Під держави туалети миє у Польші яка гідність?Рівень життя як в африці яка гідність?Як чекали комунізму 70 років так зараз вже 26 чекаємо світлого майбутного.Куди ходити дітям якщо держава не забезпечує садиками?На марші оун?Вилікуйся вже з свого фанатичного націоналізму бо до доброго це тебе не заведе

Вуву 2017-10-30 / 04:21:20
Тут дуже "стратегічний хід"... Бо якщо садочки будуть побудовані за хунські гроші ... То значить що украйінських виховательок туди недопустять ... І украйінськойі мови дітей ніхто ненавчатиме. І навіть ніякі украйінські ні інспекційі ні комісійі туди не пустять .
Раз ви на це шрошей недали ... І тоді ідіть і інспектуте свойі заклади .Все це буде поикривптись йіхнім емкс в особі іллдикойі орос.
Ну і звичайно лисим борманом ... Поки він при владі.





Вуву 2017-10-30 / 00:44:26
А найголовніше ... Що всім випло із уваги ... Що ці садочки будуть побудовані в хунських селах.

Вуву 2017-10-30 / 00:39:50
Купляють вас банально і примітивно ... Як хробаків свіжим гавном.
Бо якщо всі живуть бідно ... А хочуть жити краще ... То треба закинути "смачну наживку" ... Садочки ... Діти ... Наше майбутнє... Тільки проковтніть.
І не спамятаєтесь як вам потім скажуть вчить хунську ... Ваші діти вже вчать ... за все заплачено .
А головне ніякого насильства ... Все гарно ... Культурно ... З посмішкою ... По Європейськи.
А якщо у вас нема власнойі гідності ... Чи якщо ви такі засранці-запроданці .... Вибачте хто вам винен.

Гуцул 2017-10-29 / 20:38:23
Жалко украіньшкі села, хто їм допоможе

До Петі 2017-10-29 / 20:34:44
Що собі народ обрав, те й має! Кожен народ заслуговує на своїх правителів! Ще ні один президент в Україні не приходив сам до влади. Кожного разу його обирав українский народ. Спочатку одна половина населення обирала "демократа", потім друга половина обрала зека, а "евроінтегратора" привела до влади переважна більшість з першого туру. І як не дивно, що не вибір то гавно. А коли , окрім пограбування народу , владі нічим похвалитися, тоді починається розкачка країни.....то нам пояснюють, що уже 25 років ми боремося за ще якусь незалежність....то рятують українську мову, пригнічуючи при цьому мови нацменшин....а зараз почали пошук зовнішніх та внутрішніх ворогів. Залишилось ще розпалити між національну ворожнечу.
Треба зрозуміти одну просту річ.....держава є прямим відображенням влади, а влада - пряме відображення народу!
І до поки народ не почне думати головою, а не місцем на якому сидять, до поки буде вестися на пусті гасла, а не дивитись на реальні дії політиків-"патріотів", до тих пір буде жебракувати.
І повірте..... війна тут ні до чого!
Кому війна, а комусь "мать родная"!
Одні життя кладуть, а інші наживаються.

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини