В Угорщині через стурбованість майбутнім своєї політики на Закарпатті збиралися тамтешні і "наші" політики (ФОТО)

У Будапешті відбулася конференція "Майбутнє Закарпаття у небезпеці?"

В Угорщині через стурбованість майбутнім своєї політики на Закарпатті збиралися тамтешні і "наші" політики (ФОТО)

26 жовтня у Будапешті відбулася конференція під назвою зі знаком запитання "Майбутнє Закарпаття у небезпеці?" за участі угорських політиків з власне Угорщини та Закарпаття.

У заході взяли участь держсекретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі, уповноважений угорського уряду на Закарпатті Іштван Грежа, заступник мера Будапешта Габор Багді, а такожнародний депутат України, голова Партії угорців України – КМКС Василь Брензович та міський голова Берегова Золтан Бабяк.

Янош Арпад Потапі розповів про допомогу, яку Угорщина надає угорцям Закарпаття. Зокрема, за його словами, лише для діяльності  Закарпатського угорського інституту вже виділено понад 6 мільярдів форинтів. 871 мільйонів форинтів допомоги отримали священики, вчителі, медики та медіа-працівники. 200 мільйонів форинтів пішло на безкоштовне харчування для дітей у навчальних закладах. Днями у Берегові закладено камінь під будівництво колегіуму та Центру греко-католиків, на спорудження якого виділили 600 мільйонів форинтів. Підтримується підприємництво тощо.

– На Закарпатті немає такої суспільної сфери, яку б не підтримував угорський уряд, – зазначив Потапі.

 

Найбільшою небезпекою для Карпатського басейну він назвав "глибоку демографічну кризу", і розповів про плани угорського уряду змінити ситуацію. Так з січня 2018 року розпочинається програма підтримки материнства та сімей з дітьми. Янош Арпад Потапі зауважив, що мета програми – збільшення народжуваності у сім'ях угорців та серед змішаних шлюбів.

– Однак, крім соціальних інструментів і субсидій, існує потреба в зміні ставлення та мислення, – підкреслив він.

Іштван Грежа зазначив у своєму виступі, що основна задача - аби відносини між Угорщиною та Україною "повернулися у площину здорового глузду", маючи на увазі новий український Закон про освіту. Він сказав, що зміни до законодавства, які пропонує Україна є неприйнятними для Європи ХХІ століття, а вся колишня плідна співпраця приноситься "приноситься в жертву на поталу політичних дебатів".

Василь Брензович також висловив думку, що майбутнє угорської громади Закарпаття справді перебуває у небезпеці через зміни у системі освіти.

— Затверджені та передбачені законом зміни представляють безпрецедентний ступінь небезпеки, – сказав він і подякував угорському уряду та суспільству за підтримку.

Брензович, утім, налаштований скептично. Він вважає, що шансів на зміну освітнього законодавства дуже мало. І якщо Україна, за його словами, не буде дотримуватися міжнародних договорів, угод з сусідніми країнами та власної Конституції, то статися може все що завгодно.

Міський голова Берегова Золтан Бабяк був більш стриманим у емоціях. І зазначив, що угорці Закарпаття очікують, що на території незалежної країни, у межах врівноваженої європейської політики для нацменшин були збережені ті мінімальні здобутки, які вони мають на сьогодні.

– Угорці  законослухняні громадяни України, але у законі передбачені, в тому числі, й права нацменшин, які слід виконувати, – зауважив Золтан Бабяк. Він також додав, що підтримка з боку Будапешта для Закарпаття дуже необхідна, і сподівається, що вона не припиниться і у майбутньому.

За інформацією Мукачево.нет

27 жовтня 2017р.

Теги: угорці, Угорщина, Закарпаття

Коментарі

Юрию от всех 2017-10-28 / 18:03:52
А Вы Юрий думаете, чо в Крыму и на Донбасе - все дураки, только потому, чо не все платили налоги в бюджет Украины? И что - помогло и спасло это от агрессии со стороны России?

Поэтому - не держите за дураков остальную Украину. Если венгры, которые являются гражданами Украины, не только платят налоги но и считают своей Родиной Украину, в составе которой Закарпатская область, вместе с Береговским, Виноградовским, Мукачевским и Ужгородским районами - то они должны учить и знать язык того государства, гражданами которого являются! Именно так принято в цивилизации...

ІВАН 2017-10-28 / 08:49:03
Треба провести в Ужгороді конференцію: "Угорщина - в небезпеці!" Запросити на неї представників ЄС.

Юрий 2017-10-27 / 22:35:50
Хочу спросить Вы все думаете , что все дураки ? Маленькая деталь,разве венгры Закарпать не плвтят налоги . Мало того даже
с тех денег которые получают педагоги с венгрии и т.д. платится налог и налог на войну.Закарпатские венгры равноправные украинские граждане и никто за них ничего не плотитю

земляк 2017-10-27 / 22:16:13
Фактично - мовчання офіційних осіб (читай: чиновників) України та Закарпаття, а також, з десяток націоналістично-патріотичного спрямування громадських організацій Закарпаття, у ситуації що склалась з прийняттям Україною Закону "Про освіту" та реакції на нього Угорської Республіки, яка почала блокувати Україну у всіх європейських намаганнях, а також "вирішує" долю закарпатців по таких організованих збіговиськах - взагалі дивує.

З другого боку, замість організації підготовчої роботи по втіленню положень Закону України "Про освіту" в практичну площину, чиновники краю: посадові особи обласного та міськрайонних управлінь/відділів освіти, глави та їх заступники обласної та районних адміністрацій тощо... ніби набрали в рот води, слідкуючи "за руками" пана Москаля, який в авральному порядку приймає та зустрічається в приміщенні ЗОДА з міністрами угорського ураду, які демонстративно ігнорують та відмовляються від контактів з українськими візаві, роблячи провокаційні заяви на увесь світ про блокування європейського вибору України (напару з Росією)!

А в цей час, наприклад, мер міста Берегова - Бабяк, переконує закарпатців, що ПАРЛАМЕНТСЬКА партія угорського парламенту "Йоббік", це всього лише... "окремі угорські радикальні сили"!

Вуву 2017-10-27 / 21:50:49
Свойім виборцям потрібно показувати результати своєйі діяльності ...потрібно звітуватись куди такі суми грошей вбухали ну от вони "труть і перетирають".

УЖГОРОДЕЦЬ 2017-10-27 / 20:51:29
Хочу звернутись до тих хто ратує за угорську мову.Мій батько і мама були за національністю українці.Народилися на початку 20-х. Але коли прийшли мадяри у 39-му все перевели на мадярську.Батько вчився у гімназії а мама угорожанці і все навчання проводилося лише на мадярській і ніхто не питав їх чи вони її знають.Хочеш вчитися вчи мову.І вони її вивчили.А тепер що заважає нашим угорцям вивчити українську і стати повноцінними громадянами нашої країни? В Словаччині між іншим угорці розмовляють однаково як угорською так і словацькою і ніхто там проблем з цього не робить.

123 2017-10-27 / 20:23:29
А в Закарпатті живе 85% НЕугорців...І МИ зараз в якій небезпеці??? _Бо угорці не будуть отримувати гроші з Угорщини?А вони їздять дорогами які будуються за гроші українських платників податків,отримуютьсоціальні виплати ,субсидії з бюджету УКРАЇНИ і інше

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 8
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини