Двадцять закарпатських книжок беруть участь у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року—2007"

Проект Костянтина Родика та Галини Родіної «Книжка року» вважається найкращим книжковим рейтингом України. У ньому беруть участь сотні, а то й тисячі видань з усіх куточків країни. Оцінюють їх понад сотню експертів-фахівців. Приємно, що Закарпаття дедалі більше представлене у цьому рейтингу. Зокрема, цього року експертом у номінації «Дитяче свято» виступає Галина Малик, а в номінації «Візитівка» — Василь Кузан.

Двадцять закарпатських книжок беруть участь у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року—2007"

20 закарпатських книжок у списках «Книжки року-2007» — це наш своєрідний рекорд. Велику роль тут зіграло те, що директор рейтингу Галина Родіна два останні роки відвідувала «Ужгородський книжковий Миколай», де мала змогу ознайомитися з кращими закарпатськими новинками. Приємно і те, що наш книжковий ярмарок «Книжка року»  включила до списку найпомітніших -- разом з Форумом видавців (Львів),  "Світ книги" (Харків), "Книжковий світ" (Київ), «Зелена хвиля»  (Одеса).

Отож у цьогорічному всеукраїнському рейтингу зустрічаємо такі закарпатські видання. У номінації «Хрестоматія» у підрозділі «Літературна критика» -- Надія Ференц «Поетичні горизонти Закарпаття», видавництво «Мистецька лінія»; у номінації «Софія» у підрозділі «Українська гуманітаристика» -- Юрій Данилець «Православний монастир Успіння Божої Матері в селі Домбоки», видавництво «Гражда»; у номінації «Візитівка» -- Іван Небесник «Адальберт Ерделі», видавництво Олександри Гаркуші; Богдан Корж, Людмила Радько «Вибране», Ужгородська міська друкарня; Михайло Приймич, «Перед лицем твоїм. Закарпатський іконостас», видавництво «Карпати», «Гражда»; Євгенія Навроцька «Історія та культура ромів», видавництво Олександри Гаркуші; «Іршавщина – край зачарованої долини», видавництво «Краєвиди Карпат».

Найбільше закарпатців представлено у номінації «Дитяче свято» - аж семеро. Це - Галина Малик  «Вуйко Йой і Лишиня», видавництво «Грані-Т»; Лідія Повх «Біла хата на горбку», видавництво «Карпати»; дві книжки Людмили Кудрявської – «В гостях у клоуна» і «Панамка из Панамы», видавництво Олександри Гаркуші; Ольга Кустрьо «Розповіді про Піціка, який живе в Ужгороді», видавництво «Мистецька лінія»; Олександр Гаврош «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», «Видавництво Старого Лева»; Леся Жеграй «Таємниці зелен-дивосвіту», видавництво «Карпати».

У номінації «Красне письменство» у підрозділі «Проза» представлені чотири закарпатські проекти – альманах «Джинсове покоління», видавництво «Карпатська вежа»; новели Ірисі Ликович «Перелітна», літературна агенція «Піраміда»; та дві книжки Оксани Луцишиної  - «Не червоніючи» та «Сонце так рідко заходить», обидві – київське видавництво «Факт».

У «Сучасній поезії» - три наші автори : Андрій Любка « Вісім місяців шизофренії», видавництво «Ліра»; Василь Кухта «Гуцульський Париж», Ужгородська міська друкарня;  Юрій Шкробинець "Може, в Лету не кане імя..." видавництво «Карпати».

Після рейтингового оцінювання у кожній номінації оберуть десять кращих видань, з яких потім новим голосуванням оберуть книжку року. Але й попасти у десятку кращих – це великий успіх, адже конкуренція у  рейтингу «Книжка року-2007» неймовірна. Зрештою, для нас успіхом вже є навіть те, що Закарпаття з кожним роком все ширше представлене у головному книжковому рейтингу України.

Олександр Гаврош, Ужгород
14 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини