Закарпаття відвідали президенти України і Угорщини – Віктор Ющенко і Ласло Шойом (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Як і торік, Президент України Віктор Ющенко Старий новий рік зустрів на Закарпатті. Цього року дводенна робоча поїздка особливо насичена міжнародними подіями.

Фото Сергія Гудака
Фото Сергія Гудака

Сьогодні, 13 січня, Віктор Ющенко зустрівся з Президентом Угорської Республіки Ласло Шойомом, а вже завтра, 14 січня, його чекає зустріч та перемовини зі словацьким колегою — Іваном Гашпаровичем..

Президент України Віктор Ющенко та Президент Угорської Республіки Ласло Шойом відвідали у селі Вилок Виноградівського району дві загальноосвітні школи— №1 з українською та №2 з угорською мовою навчання.
У своєму привітальному слові на шкільному подвір’ї Глава нашої держави відзначив, що тема освіти, серед інших, обговорюватиметься під час сьогоднішнього короткого візиту до України Президента Угорської Республіки. За словами В.Ющенка, дуже важливо, щоб у школи з викладанням угорською мовою повернулася мова українська – в обсягах, достатніх для того, щоб їх випускники мали доступ до вищої освіти в українських навчальних закладах. Президент України підкреслив, що необхідно забезпечити закарпатські школи всім необхідним для навчання і викладання української та угорської мов.


1.Високих гостей приймає Вилоцька ЗОШ №1 та її директор

Характеризуючи сьогоднішню зустріч зі своїм угорським колегою, Глава Української держави зазначив, що головною її темою стане надання більшої динаміки двосторонній співпраці. «Основний лейтмотив зустрічі з Президентом Угорщини – як надати нашому двосторонньому співробітництву, починаючи з теми освіти, відносин між громадами, між краями, між державами, ще більшої динаміки», – сказав він, додавши, що «за останні півтора-два роки політичні, дипломатичні відносини з Угорщиною стали значно активнішими». Водночас В.Ющенко відзначив, що збільшення товарообігу між прикордонними областями у 2,5 раза за останні 10 місяців говорить про «колосальні можливості наших відносин».
Зі свого боку Президент Угорщини Ласло Шойом сказав, що його країна високо цінує українські зусилля, спрямовані на підтримку угорської громади. Він зазначив, що доступ до освіти рідною мовою є важливим насамперед для того, щоб угорці залишалися в Україні. Президент Угорщини погодився з необхідністю вивчення в таких школах української мови як державної. «Це означає входження їх випускників в українське суспільство по всій території України», – додав Глава Угорської Республіки.

Ласло Шойом, окрім того, повідомив, що Угорщина стала тією країною, яка, увійшовши до Шенгенської зони, змогла зберегти сприятливий візовий режим для громадян України, залишивши кордон прозорим. «Введення Шенгенської зони не спричинило появи нового кордону між Україною та Угорщиною. Ми все робимо для того, щоб кордони були більш прозорими», – сказав він.

Також Президент Угорської Республіки підтвердив свої плани здійснити офіційний візит до України у березні цього року, чим засвідчив високий рівень двосторонніх відносин.

У подарунок від Президента України Віктора Ющенка два навчальні заклади села Вилок отримали комп’ютерні класи, літературу, а також три шкільні автобуси. А від Президента Угорської Республіки Ласло Шойома Вилоцькі школи отримали DVD-плеєри та спортивний інвентар.
2. Такі автобуси отримали школи

Президент України Віктор Ющенко направить до Верховної Ради своє щорічне послання про внутрішнє та зовнішнє становище України у перший день роботи нової сесії парламенту. Про це він заявив на спільній з Президентом Угорської Республіки Ласло Шойомом прес-конференції у Мукачеві після завершення двосторонньої зустрічі Глав держав. «Послання буде зроблено в перший день нової сесії парламенту», – сказав Президент. Він зазначив, що дата цього засідання наразі визначається у стінах Верховної Ради і зазвичай вона припадає на першу декаду лютого. Коментуючи основні акценти свого послання до ВРУ, Віктор Ющенко передусім відзначив макроекономічні показники. «Та економічна динаміка, яка є в країні, – це висока динаміка. І головна мета економічної доктрини 2008 року полягає в тому, як зберегти економічні можливості року попереднього», – підкреслив наш Президент.

Серед показників, які потрібно мінімізувати, Глава держави назвав дефіцит державного бюджету та рівень інфляції, який торік був одним із найгірших за останній період. «Уряд, особливо Міністерство фінансів і Національний банк, повинні невідкладно сісти за формування антиінфляційних кроків», – наголосив В.Ющенко. Він також повідомив, що його послання міститиме вимогу побудувати якісно новий тип відносин з бізнесом, зокрема, щодо вирішення успадкованої проблеми заборгованості з ПДВ. «Держава не повинна більше давати таких прикладів», – підкреслив Президент, відзначивши, що питання цього податку є наріжним для відносин «влада – бізнес».

У своєму посланні до парламенту Глава держави також має намір привернути увагу до необхідності активних підготовчих дій до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Окрім того, Віктор Ющенко наполягатиме на реалізації вже у 2008 році концепції будівництва доступного житла.

Також Президент України Віктор Ющенко та Президент Угорської Республіки Ласло Шойом обговорили коло питань майбутніх переговорів у рамках офіційного візиту Президента Угорщини до України у березні цього року.

Предметом зустрічі, проведеної у Мукачеві, стала, зокрема, економічна співпраця двох країн. За словами Президента України, товарообіг між державами за 10 місяців 2007 року зріс на 43%, що демонструє значний потенціал двосторонніх відносин.

Серед конкретних проектів у рамках економічної співпраці Віктор Ющенко назвав добудову гілки залізниці Чоп – Загонь. «Ми як держава надзвичайно зацікавлені в тому, щоб активізувати українсько-російсько-угорський проект добудови залізниці до міста Загонь і побудови логістичного центру», – сказав Глава Української держави. Він підкреслив, що цей проект може стати одним із основних в економічних відносинах і призвести до зростання обсягу транзиту вантажів на 30 млн. тонн на рік. Віктор Ющенко запропонував своєму угорському колезі під час його майбутнього офіційного візиту до України обговорити це питання на рівні спеціальної робочої групи. В контексті перспектив економічної співпраці Президент України також відзначив необхідність розбудови інфраструктури українсько-угорського кордону, що сприятиме потокам інвестицій, туристів, а також торговельним відносинам.

Під час зустрічі Глави двох держав обмінялися низкою ініціатив гуманітарного характеру. Зокрема, йшлося про вирішення у нинішньому році питання встановлення пам’ятного знака на Верецькому перевалі на честь здобуття угорцями Батьківщини. Також українська сторона розраховує на підтримку в питанні встановлення в Будапешті пам’ятного знака жертвам Голодомору в Україні 1932–1933 рр. Серед інших питань гуманітарної співпраці особливу увагу Президенти приділили проблемам освіти.

Під час зустрічі угорська сторона висловила й низку екологічних ініціатив. Ласло Шойом запропонував створити транскордонні заповідники в Карпатах та започаткувати проект щодо контролю якості води р. Тиса тощо.

Відтак високі гості відвідали фестиваль-конкурс „Червене вино”, слухали колядки, спілкувалися з мукачівцями.
3. Мукачево колядує і п’є вино

У робочій поїздці Президента України Віктора Ющенка супроводжували Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші, міністри та інші офіційні особи.
4. Віктор Ющенко та Ласло Шойом теж попробували цілющого напою
5. За келихом доброго вина (справа - голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші)

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
13 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини