Порошенко готовий створити Антикорупційний суд, але з умовою

Президент Петро Порошенко готовий внести законопроект про створення Антикорупційного суду в Україні, але виступає за паралельне формування антикорупційної палати у Верховному Суді.

Про це він заявив, виступаючи в Національному університеті "Чернігівський колегіум" імені Шевченка 4 жовтня.

"Базою для старту судової реформи став закон "Про судоустрій та статус суддів", який прийняла Верховна Рада. То був також мій проект, внесений як невідкладний. Я своїми руками вписав до проекту норму про створення антикорупційного суду. І кошти на його фінансування у проекті бюджету на 2018 рік вже передбачені", – зазначив Порошенко.

На думку президента, всі суди в Україні мають бути антикорупційними.

"Але має бути створена окрема суддівська антикорупційна вертикаль – у складі окремого Антикорупційного суду, касаційної інстанції антикорупційної палати у Верховному Суді і, як визначить Верховна Рада, представництвами антикорупційного суду на місцях – щоб з Сєвєродонецька й Закарпаття люди не були вимушені пертися до однієї антикорупційної інституції", – додав він.

"Розроблено зараз уже кілька законопроектів. Вони не досконалі. Певною мірою, то PR-проекти певних політичних сил… Звичайно, всі "за" (антикорупційний суд – ред.), але диявол у деталях. І важливо зараз зібрати голоси – під такі законопроекти поки що це неможливо", – сказав Порошенко.

Тому він звернутися до парламенту з пропозицією "негайно створити робочу групу – чи то в комітеті з правової політики, чи то при голові Верховної Ради, чи то міжфракційну групу – і якнайшвидше напрацювати узгоджений законопроект, який здатен здобути підтримку усього складу Верховної Ради".

"Лише цей шлях єдино можливий. І коли буде знайдено консенсусний законопроект, не гаючи часу презентувати його мені. Він повинен мати підтримку і владних, і опозиційних фракцій. Я готовий прийняти цей проект – спільно завершити його опрацювання чи, якщо я буду згоден, підтримати і внести від свого імені в український парламент як невідкладний", – сказав президент.

Порошенко повідомив: "Паралельно з запуском процесу ухвалення закону та створення антикорупційного суду я буду пропонувати кілька швидких рішень для того, щоб прискорити боротьбу з корупцією".

"Думаю, що найближчим часом можна створити спеціалізовану антикорупційну палату у Верховному Суді, яка матиме касаційну інстанцію по всіх антикорупційних справах. Можна прискорити оновлення на конкурсній основі судів у Києві – Печерському, Солом'янському або об'єднаних, бо саме на столицю припадає левова частина антикорупційних справ, які потребують негайного розгляду", – вважає президент

"Це не замість створення антикорупційного суду, це в плюс до нього, щоб ми не втрачали час у рамках єдиної антикорупційної стратегії", – запевнив Порошенко.

Він також запевнив: "Річ не в тому, хто повісить на себе лаври (за створення антикорупційного суду – ред.), питання у створенні справді ефективного, незалежного судового органу, який спеціалізуватиметься на боротьбі з корупцією та допоможе пришвидшити розгляд справ проти корупціонерів".

"Антикорупційний суд має формуватися на конкурсній основі під пильним наглядом громадськості. Я вважаю, що неможливо, щоб цей суд перетворився на політичну інквізицію, як дехто мріє. Це має бути ефективна антикорупційна інституція", – додав Порошенко.

Він також сказав: "Верховний Суд запрацює вже цього року – і це буде найкращий його склад за всі роки незалежності, бо його суддями вперше стануть науковці, представники найкращих українських правових шкіл, адвокати й відомі правозахисники..., а також судді першої та другої інстанції".

Як відомо, Захід і антикорупціонери вимагають від української влади створити Антикорупційний суд, а президент та його оточення висловлювалися за формування іншого антикорупційного органу. Порошенко говорив, що антикорупційна палата може з'явитися вже в жовтні.

 

04 жовтня 2017р.

Теги: антикорупційний суд, корупція

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини