Автор дитячої книжки про українського богатиря Івана Силу не втримався від спокуси ввести в неї інтимну сцену

Якби всі вітчизняні книжки зібрати в одну шафу, то полицю з умовною назвою „Видатні українці” у ній, напевно, довелося б заставляти у два ряди. Нині її поповнив первісток з нової серії „Українська сила”, яку розпочало львівське Видавництво Старого Лева.

Книжка Олександра Гавроша "неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу"
Книжка Олександра Гавроша "неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу"

Книжки з цієї серії, як говорить анотація, оповідатимуть молодшим читачам про атлетів, лицарів, богатирів,  які прославили Україну міццю свого тіла й духу.

Йдеться ж у повісті, згідно з її назвою, про неймовірні пригоди такого собі Івана Сили. Так із забуття повернулося ім’я Івана Фірцака – людини, яку на початку минулого сторіччя під прізвиськами Кротон чи Сила знали в Європі й Америці. Народився і помер Фірцак на Закарпатті, у селі Білки.  Проте славу від своєї неймовірної дужості здобув у Чехословаччині, ставши там чемпіоном з важкої атлетики та боротьби, вісімнадцять років працюючи в цирку.

Американська преса недарма називала Івана Силу найсильнішою людиною ХХ століття – він виходив переможцем у поєдинках з найвідомішими борцями того часу. Після програшу йому британський чемпіон Джон Джексон наклав на себе руки. Одного із синів Івана, чемпіона з боксу у середній вазі, засудили за український буржуазний націоналізм. Тому ім’я Івана Сили замовчувалося, а згодом призабулося.

Відновив пам’ять про знаменитого силача закарпатський письменник і журналіст Олександр Гаврош, поклавши в основу своїх „Пригод...” факти із життя Івана Сили, викладені у спогадах його товариша Антона Копинця.

Щоправда, пригоди ці видаються після прочитання не такими вже й неймовірними. Зате безперечно цікавими і навіть веселими. Адже Гаврошу за словом у кишеню лізти не треба. Його гумористичний доробок, може, і не такий знаний, однак вельми дотепний – варто прочитати „путівник-довідник” по Закарпаттю, „енциклопедію буття” закарпатців та сатири типу „Усер. Укачівська трагедія” тощо.

Пригоди Івана Сили, викладені Гаврошем, -- це історія життя сільського парубка, якому до снаги підняти 160-кілограмову штангу, вигнути залізний прут, підняти на собі увесь цирк, проте важко вирватися з інших пут – підступів і наклепів, грабіжницьких контрактів і , зрештою, кохання. Протягом усієї книжки богатир постає трохи неотесаним вернигорою, який перед кожним поєдинком згадує про мамині галушки. Зате це справжній позитивний герой – великодушний, мужній, позбавлений шкідливих звичок.

Інші персонажі змальовані скоріше карикатурно – власниця цирку Аделія Бухенбах, агент 008 Фікса, лікар мсьє Фрасьє та інші. Але створення характерів, очевидно, і не входило до планів автора. Гаврош зосередився на тому, щоб дотриматися єдиної тональності у викладі – і трохи надміру цим захопився. Тому навіть трагічні епізоди у житті його героїв сприймаються якось без співчуття. 

Зате історія вийшла вельми сучасною. Важко згадати інший твір для дітей, де головного героя спокушають на інтимні стосунки. Але треба поставитися до цього епізоду з розумінням – Гаврош, відомий ще й еротичними поезіями, не міг собі відмовити у маленькому задоволенні. Тим паче, що герой вийшов із цього випробування з честю, а про інтим сучасні молодші читачі знають іноді більше, ніж дорослі.

Юрій Рибачук, „Коментарі” (Київ)
10 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини