У Рахові створять спільний з румунською Бистрою молодіжний центр розвитку етнічної гуцульської культури та сталого туризму (ФОТО)

У Коломиї, на Міжнародній науковій конференції в рамках XXIV міжнародного гуцульського фестивалю презентованопроектну ідую щодо створення в українському місті Рахові та румунській прикордонній комуні Бистра молодіжних центрів розвитку етнічної гуцульської культури та сталого туризму.

У Рахові створять спільний з румунською Бистрою молодіжний центр розвитку етнічної гуцульської культури та сталого туризму (ФОТО)

11 серпня у Коломиї на Івано-Франківщині на базі Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського пройшла Міжнародна наукова конференція "Український феномен Гуцульщини: національний та європейський контексти".

У цьому унікальному гуцульському науковому форумі взяло участь біля  ста науковців, представників органів влади, діячів культури, мистецтв та громадськості з усіх гуцульських районів Галичини, Закарпаття, Буковини, а також Києва, Львова, Івано-Франківська, Полтави, Дрогобича, інших міст України й сусідніх Румунії та Польщі.

На конференції  всесторонньо  проаналізовано результати нових етнографічних, історичних, екологічних, літературо – та мистецтвознавчих досліджень присв’ячених національному та європейському контекстам феномену Гуцульщини. Дослідники підсумовували досвід, та реалії сьогодення, говорили про перспективи досліджень, музеєфікації, охорони та збереження природних та культурних цінностей Гуцульщини  тощо.

Виступаючи на конференції з доповіддю  «Про деякі аспекти поглиблення українсько-румунської співпраці в контексті збереження природних і культурних цінностей та розвитку сталого туризму в депресивних гуцульських гірських населених пунктах на Мараморощині», доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор особливливо підкреслив необхідність забезпечення виконання в повному обсязі вимог Указу Президента України  «Про збереження та популяризацію гуцульської культури» та інших актів Президента й Уряду України із питань збереження букових пралісів Карпат як об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та розвитку гірських населених пунктів, що прилягають до них.

Окремо презентовано проектну ідею щодо створення по обидва боки українсько-румунського кордону, в комуні Бистра (Румунія) та місті Рахів (Україна), Молодіжних центрів розвитку етнічної гуцульської культури та сталого туризму. 

Наголошено, що в рамках цього проекту пропонується, зокрема, проведення реконструкції історичної шкільної будівлі у місті Рахів, із розміщенням в ній Музею історії та побуту Гуцульщини, інформаційно-туристичного бюро, виставкових та конференційних залів, навчально-методичних кабінетів  для розміщення Рахівського районного будинку дитячої та юнацької творчості, організації тут  роботи студій гуцульської пісні, хореографії та танців; гуцульських музичних інструментів; писанкарства, коренепластики та різьби по дереву; ліжникарства та гуцульського одягу; відео та аудіо записів тощо. 

Учасників конференції проінформовано, що з цього приводу закарпатська ініціативна група провела відповідні консультації із префектом румунського повіту Марамуреш та керівництвом комуни Бистра, підписано угоду про партнерство між містом Рахів та комуною Бистра, ведеться робота із пошуку джерел фінансування для реалізації цих проектів.

Коференція в своїй резолюції підтримала цю проектну ідею.

На конференції працювало шість секцій (Феномен народної культури Гуцульщини: досвід, реалії, виклики; Гуцульщина в образі і слові; Етнокультурний ландшафт Гуцульщини: проблеми дослідження, музеєфікації, охорони та збереження; Гуцульщина на тлі історії та сучасності; Природні ресурси Гуцульщини: економічний та промисловий аспект; Музеї та музейництво: модернізація галузі як шлях до європейського культурного простору).

До конференції випущено збірник матеріалів, в якому розміщено 50 статей на 273 сторінках, повідомив Закарпаття онлайн доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор. 

 
 

      

14 серпня 2017р.

Теги: центр, розвиток, Рахів, Бистра

Коментарі

hucul 2017-09-07 / 22:26:24
huno ne tone

Бо Федір 2017-08-15 / 07:14:01
Но бо так, Федьо Гамор при всіх владах, партія і Майдах залишається Федорем Гамором, бо вмілий плавець - не потоне ніколи...

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини